Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Mera tankar kring folkomröstningen.

Visst kan man om man tänker kortsiktigt tycka att det här blir sämre och sämre. Jag förstår rädslan som alla JA sägare uttrycker i sina kommentarer. Vi har utarmats här i Inlandet i en lång rad år, inte bara Landstinget utan också andra servicefunktioner försvinner… Uppgivenheten lyser lätt igenom i folks tänkesätt. Många tycker att det är kört så varför bry sig?
Vad jag försöker göra är att tänka på ett längre perspektiv. Hur ska vi komma tillrätta med den utarmning som har pågått i många år. Och jag tror så här.
Det första är att ha en budget i balans. Om man ständigt går med underskott finns inget utrymme för att investera och satsa.
Det andra är, att dom pengar som faktiskt finns måste utnyttjas på ett mera effektivt sätt.
Det här sparpaketet som är lagt är uppbyggt på dom två punkterna , som jag ser det.
Idag har Landstinget en budget i balans och projektet med samverkan betyder att vi kan utföra likvärdig vård för mindre pengar. Det tryggar för framtiden.
Kommunerna måste också vara på hugget i utformningen av det samarbete som planeras och riggas för. Vi är på hugget i VIlhelmina. Vi har långtgående planer på gemensamvårdavdelning och familjecentral tillsammans med Landstinget. Hemsjukvården tar vi över 1 september. Ett led i att komma närmare våra vårdtagare. Eftersom dom övriga inlandskommunerna också har skrivit på avtalet om Hemsjuvården så har även dom riggat för detta.
Jag läste igår att Doroteas verksamhetschef på området, säger att dom är redo att ta över vårdplatserna till 1 september. Dom har kompetensen för att klara den vård som är adekvat.
Skillnaden är att genom att samarbeta blir kostnaden hälften.
Akutbilen i Åsele. Skillnaden mellan den och ambulans är saknaden av blåljusfunktionen. i övrigt är den utrustad som en ambulans. och att den är stationerad i Åsele. Medan ambulanserna i övriga länet är gränsöverskridande. Enligt den rapport som facket hade beställt har akutbilen under året fungerat bra. Besparingen är att man kan samverka med kommunens väl kompetenta personal. Besparingen är ungefär hälften i pengar. Även I Åsele och Dorotea har man alltså riggat för att vården ska vara den man behöver när man behöver den.

Om vi kan göra likvärdig vård för mindre pengar, och det kan vi , så kan vi trygga vården också i Inlandet i framtiden …
Ja, det var nån som sa till mig igår att ”jag vet mer om vården än du” . Ja så är det helt säkert. Jag har bara min egen erfarenhet sen 24 år tillbaka, då jag blev skadad, och det är svårt att försöka läsa fakta utan att blanda in känslor i det hela.
Men det är ändå fakta om nuet och planering inför framtiden, vi ska förhålla oss till nu.
Vi som är förtroendevalda i kommunerna har ett uppdrag att se till våra medborgares bästa. Det är inget som vi tummar på. Vårt uppdrag i det här är att se till att samarbetet med Landstinget ska fungera bra. Och det tror jag att vi kan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.