Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Rent spel? Nä fy fan!

I sin senaste(? Gud vare lov också sista, får vi verkligen hoppas…) affisch går Ja-sidan över alla tänkbara gränser, när man nu hänger ut personer med namn arbetsplats och boendeort som ”svikare” . Och i TV 4 i morse kunde man höra affischtillverkaren tycka att det var helt i sin ordning…

Var finns respekten för medmänniskan och respekten för att man kan ha olika åsikter. Var finns respekten för att man som enskild person har rätt att välja vilken ideologi och vilka vägval man vill ta och verka för det i en valkampanj ? (för det är ju det det här är)

Men jag är inte förvånad alls. Man tillät redan från början att folk satte upp plakat på möten med texten ”DÖD ÅT ….(namngiven person ) ” Redan där hade man mist den väsentliga kärnan i det budskap man vill ha fram.
Det finns bra folk med bra åsikter även på JAsidan men när man tillåter sådana extrema infall och rycker på axlarna med orden ” vi kan inte bestämma vad folk ska skriva…” Nån jävla måtta får det ändå vara!

Och folk är upprörda för att socialdemokraterna inbjöd sina medlemmar till telefonkonferens igårkväll… Jag finner ingen som helst logik i det resonemanget.
Och idag är jag ruskigt besviken på människorna.

16 kommentarer

  1. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    Jag vet inte varför jag lägger ut din kommentar egentligen Toni.
    Den speglar bara att du också tycker
    att denna smutskastningskampanj som pågår är ok.
    att du tycker att det är ok att skriva plakat med orden ”död åt … ( namngiven person )”
    att du tycker att det är ok att man trycker upp affischer och kallar namngivna personer för svikare.
    att du tycker att det är ok att rycka på axlarna åt förkastliga handlingar med orden ” vi kan inte bestämma vad folk skriver” . …
    Det jämnar ut sig tycker du. Det säger mer om dig själv som person än om nånting annat.
    Och det är ju inte så lite sorgligt, för jag vet att du kan bättre!

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag menar att du kan vara både vänlig och ha omtanke om dina medmänniskor, även om det inte alltid, eller snarare sällan och aldrig kommer fram i de kommentarer som du lägger in här och där.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Plakatet som jag refererar till satt på väggen i Åsele Folkets Hus, tillsammans med en massa andra plakat med nedlåtande texter, på ett informationsmöte med Peter Olofsson och Jonas Rastad som vi bevistade alldeles i början av denna uppståndelse.

  2. keka

    Naturligtvis är det aldrig okej med plakat där orden död åt.. eller annan skit som har förekommit, men det är trots allt en viss skillnad Kristina. Plakaten är skrivna som jag förstått av privata människor och det är dom som ska personligen stå till svars för vad dom gjort…..jag tror Kristina att om det varit tvärtom och en sosse hade skrivit ett plakat med orden död åt + nån nejsägare så hade du försvarat sossarna som organisation och menat att det inte var sossarna som skrev utan en privatperson. Det sossarna däremot gjorde var att som organisation gå ut och försöker direktpåverka sina medlemmar med telefonsamtal, mail & sms att rösta till fördel för partiet, det är för mig inte okej, då är det toppstyrt och man är inte intresserad av vad folket tycker utan vill få folket tycka som ledningen. Ser du skillnaden?

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag förstår vad du menar är skillnaden.
      Alliansen och Ja-sågarna för en desperat och smutsig kampanj med lögner smutskastning och förnedringstaktik och det jämställer du Kenneth med ett telefonsamtal som handlar om en inbjudan till ett telefonmöte. Jag är förvånad och blir uppriktigt ledsen över ditt ställningstagande, Kenneth ?….
      Ja, det ÄR skillnad! Det är så stor skillnad så det går inte att jämföra på samma dag.
      Men nu är det så att de borgerliga partierna som går ut i kampanj för Ja sidan för sin kampanj. Socialdemokraterna står för NEj sidan för sin kampanj. Vi har idag en teknik som medger att man kan delta i tex telefonkonferenser, som den härom kvällen, och på så sätt kunna samlas i många gånger större antal personer till en mycket lägre kostnad än en resa till en viss punkt för att samlas skulle kosta. Socialdemokratin har varit intelligenta nog att utnyttja den tekniken. Ett mycket bra och mycket enkelt alternativ och komplement till övrigt valarbete. Den möjligheten har Ja sidan anhängare också haft, men dom har inte tagit till sig detta…. Åtminstone inte som vi hört talas om …. Synd för dom!
      Men jag tycker det är fel att lägga skuggan på socialdemokraterna för det.

      Och vad är en valkampanj egentligen? Jo det är ett sätt att försöka informera OCH påverka folk att tycka som ” vi”. Med fakta och argument till varför ”mitt” vägval är så mycket bättre än ”deras”.
      Alla annan omskrivning av det faktiska skeendet är precis just det! En omskrivning. Du inbillar dig väl inte att JAsidan inte har försökt PÅVERKA?

      Beträffande ditt antagande, så är svaret NEJ. Ett sånt förfarande är INTE OK i någon skepnad och jag vill vara en bättre människa än att delta i dylik hantering. Det gör mig beklämd att du inte har större tro på människor än så, även om jag mycket väl kan förstå dig.

  3. Toni Appelqvist

    Att sätta upp sådana plakat är främmande t.o.m för en sådan som mig.
    Och visst, jag kan vara ganska bitsk ibland. Men så är det nog för alla.
    Och så brukar det nog finnas en bakomliggande orsak också.

  4. keka

    Okej Kristina…på vilket sätt jämställer jag de två olika sätt att föra en kampanj? Och mitt ställningstagande??? Skämtar du med mig????? Hur jag kommer att rösta har du ingen aning om och det kommer jag behålla för mig själv. Jag fördömer nej-sidans sätt att föra sin kampanj med hatplakat och dylikt…..men är det som organisation dessa plakat kommit upp? Eller är det enskilda personer? Om det är enskilda personer är det en enorm skillnad!
    Är en politisk organisation intresserad folkets vilja/åsikt eller är det toppstyrt uppifrån? Vill man som politiker veta vad folket tycker eller handlar allt om att få massan att tycka som de som sitter i toppen?
    Om jag tycker att det är fel att direktpåverka medlemmar inför en folkomröstning i en specifik fråga så tycker jag det och blir du ledsen över det så har du nog inte riktigt förstått vad demokrati handlar om. För mig är det en oerhörd stor skillnad på en folkomröstning och val till riksdag eller kommunval, enorm skillnad. Socialdemokraterna verkar inte vilja veta vad folket tycker i denna fråga….de vill helt enkelt vinna och inget annat.
    Okej Kristina om jag har förstått dig rätt så kommer du fördöma socialdemokraterna som organisation i fall någon trampar i klaveret och INTE hävda att det var en persons ansvar. Så vad än en sosse gör i framtiden skall sossarna unisont ta på sig ett kollektivt ansvar och svara upp för det.
    Om man är tvungen att i direktpåverkan försöka få folket att rösta som partiet….ja då har man väl verkligen tappat tron på människor.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag missförstod dig nog. Man ska inte skriva när man är trött vilket jag var igårkväll. Ber om ursäkt för det.Vad jag menar är om att man som organisation tillåter dylika utsvävningar som dessa plakat ( låt vara skrivna av enskild person ) då har man trampat över en gräns till vad som är tillåtet.
      I frågan om direkt påverkan så är det ju det , det handlar om vare sig man kallar det information eller något annat. Man talar för sin sak helt enkelt och man vill att andra ska hålla med. Så gör Ja sidans representanter också. Om det gäller en folkomröstning eller ett reguljärt val, så är det ändå så det går till.
      Jag blev förbryllad över att du verkade mera upprörd över att socialdemokraterna använder den teknik som står till buds , än annat. Men det missförstod jag tydligen.
      Hur du röstar är självklart din ensak. Hoppas vi har klarat ut begreppen nu.

      • Kristina Norman (inläggsförfattare)

        Och på din fråga. Jag upplever inte vårt parti som toppstyrt. Våra handlingsprogram bearbetas i föreningarna , på möten och genom studiecirklar mm och det är våra förtroendevaldas uppgift att göra göra politik och genomföra det vägval som kommer fram därifrån.
        Projekt Balans är är resultatet av 18 olika arbetsgrupper som har genomlyst hela landstingets verksamhet.
        Men det är väldigt populärt att beskylla socialdemokraterna för toppstyrning. Om man inte har argumenten i politiken så kan man alltid ta till sådana epitet, tydligen ….

  5. keka

    Kristina, märk väl att jag aldrig sagt att Sossarna är toppstyrda allena, jag anser att alla partier är mer eller mindre toppstyrda. Men om nu inte sossarna är toppstyrt varför då inte låta sina medlemmar rösta i folkomröstningen utan påverkan? Eftersom besluten som tagits inom landstinget är förankrat hos medlemmarna och väljarkåren så finns det ingen anledning att propagera för ett nej….eller?

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag kan inte svara för hur andra partier gör. Jag förklarar hur jag ser på det. Sen föreslår jag att du läser inlägget som Viveka har skrivit på ”sossebloggen”
      http://vilhelminasossarna.bloggo.nu/url767219/
      Där finner du en väldigt bra beskrivning på hur vi har resonerat kring Folkomröstningen och hur sossarnas ”kampanj” har sett ut. Och tyvärr…. Kenneth …. jag förstår fortfarande inte att du hakar upp dig på ett (1st) telefonsamtal, sett i perspektiv till hur JAsidan ”kampanjat” .
      Har inte sossarna samma rätt att ”informera ” och propagera för sitt alternativ i ett val som andra har?…

      • keka

        Klart de har 🙂 men om er politik kommer från folket och medlemmarna så finns det väl ingen anledning till propaganda från toppen? Men nog om detta, vi har alla våra invändningar och detta var en av mina _D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.