Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

AiP intervjun med Peter Olofsson

…klargör ganska bra hur tankarna går….

Folkomröstning utan vinnare
Nyhet 130908|

Samtidigt som förändringarna inom vården börjar visa positiva resultat, tvingas landstinget i Västerbotten genomföra en folkomröstning om dem.
– När folkinitiativet startade hade vi inte facit i hand. Men nu granskar man inte det här utifrån hur resultatet blev, utan vad man trodde det skulle bli, säger Peter Olofsson (S), landstings­styrelsens ordförande.

Folkomröstningen, som genomförs i dag söndag, handlar om två akutvårdplatser i Dorotea som lades ner 2011 och en ambulans i Åsele som byttes mot en akutbil. Vårdplatserna är tänkta att hyras av ett av kommunens särskilda boenden och enligt Västerbottens folkblad har akutbilen hittills sparat 700 000 kronor om året.
Förändringarna har lett till protester. En sjukstuga i Dorotea
har ockuperats och folkomröstningen tvingats fram – till en kostnad av 10–15 miljoner kronor.
Peter Olofsson (S) anser att protester är bra när det sker förändringar inom ett så viktigt område som vården. Alternativet, att ingen bryr sig, är mycket sämre.

Ändå röstade S nej till en folkomröstning?
– Ja, vi tycker inte det instrumentet fungerar på den här typen av fråga. När det gäller prioriteringsfrågor ska de avgöras i allmänna val, säger Peter Olofsson när vi talas vid två dagar före omröstningen.
Nu har en liten del i budgeten lyfts ut, vilket Peter Olofsson inte tycker rimmar med att ta ansvar. Man kan, enligt honom, inte förvänta sig att alla ska vara insatta och kunna ta ansvar för helheten. Och det är inte bara i Dorotea man har protesterat.
– Hur ska man kunna se de andra i ögonen? Ska man säga synd att ni inte krävde folkomröstning, då hade ni kanske fått som ni ville?
Dessutom är det tveksamt hur man ska tolka resultatet om det blir en majoritet för att återställa två vårdplatser i Dorotea samt ambulansen i Åsele.
– Jag har respekt för folk­initiativet. Men i dag finns det två ja-sidor, Vänsterpartiet och alliansen, som tycker fullständigt olika.
Det har blivit valrörelse av folkomröstningen, anser Peter Olofsson. V vill passa på att diskutera hur regeringen drar ner på vården, och för alliansen handlar det om möjligheten för S att kunna styra.
– Det här är deras sätt att slå in kilar i vårt arbete med att hitta en budget i balans.

Socialdemokraterna har medvetet avstått från att driva en nej-kampanj. För, som Peter Olofsson uttrycker det, de ska styra landstinget även efter folkomröstningen.
– Att starta ett världskrig inom länet är det absolut minsta vi behöver. Vi har enorma utmaningar framåt vad gäller ekonomin, så då gäller det att hålla ihop.
Samtidigt är det svårt att nå ut i medierna som enligt Peter Olofsson inte speglar sakfrågan utan enbart folk­initiativet.

Landstingsstyrelsen har på grund av folkomröstningen skjutit upp beslut om budgeten. Den läggs nu i november i stället för i juli.
– Då får vi titta på budgeten i sin helhet.
Landstingsstyrelsen har sagt att det krävs ett valdeltagande på minst 50 procent för att man ska ta hänsyn till resultatet. Något som lett till kritik. KD har jämfört med EU-valets 43-procentiga valdeltagande.
– Det känns som en konstruerad diskussion. Detta är inget allmänt val.
Peter Olofsson menar att man måste ha i åtanke hur skillnaden är i de olika kommunerna. Det bor exempelvis 80 procent längs kusten och 20 procent i inlandet. För att det ska vara någorlunda rättvist krävs ett högt valdeltagande.

Peter Olofsson känner en viss oro inför framtiden.
– När man nu ser att det inte är så svårt att få ihop tio procent i namnunderskrifter… vi har alltid en opposition som är större än tio procent. Vem ska ta ansvar för helheten? Vi måste nog hitta ett system för hur det här ska hanteras. Jag hade hoppats att Moderaterna skulle ta ett större ansvar.

På onsdag är resultatet klart. Är det över då?
– Nej, det är inte över. Det blir en jättesvekdebatt. Nästan oavsett resultat så är det vi som ska ta smällarna.
Samtidigt står Västerbotten inför en gigantisk utmaning.
– Det blir lite lustigt att vi nästan sitter vid ruinens brant och så ska vi folkomrösta om två vårdplatser.
Peter Olofsson talar om ett skatteutjämningsförslag som gör att man tappar runt 360 miljoner kronor.
– Så ska man sova dåligt så är det kanske inte om folkomröstningen utan faktiskt hur vi ska klara det hela framåt.
Sonja Tedelund
[email protected]
Foto: ERIK ÅSTRÖM/FOLKBLADET

http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41725
image

6 kommentarer

  1. keka

    Få se…det handlar om prioriteringar…..finns säkert småchefer och kostnader som landstinget kan plocka bort som inte gör någon nytta och då få budgeten i balans 🙂 men det går inte…..man kan ju inte sparka en kompis,,,bättre då att försämra vården i inlandet, de är ju så få så det spelar nog ingen roll, och sossarna där är ganska patriotiska och håller med.
    Men att Peter snyftar och ser ut som 7 svåra år gör ingen skillnad…..vi vill inte ha detta, vi vill ha en balans i vården och inte i budget….vi som betalar skatt till landstinget vill ha samma rätt till akutvård som de vid kusten. Är det så jävla svårt att förstå? Men vi får väl skylla oss själva som bor här….och ska enligt Umeås starke man hålla käft mellan valåren.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Nu är det ju så att om man inte har en budget i balans, så har man inte heller en vårdapparat i balans. Sen kan man ju diskutera hur man ska prioritera…det har du alldeles rätt i.
      Nu är det ju inte Peter Olofsson ensam heller som ”hängas” om man tycker att det är fel. Projekt Balans började med 18 st arbetsgrupper som jobbade under 6 månader( tror jag att det var) med att genomlysa HELA budgeten.

      Sen är det ju så att det är länge sen vi har haft akutvårdsplatser i den bemärkelse som nu diskuteras. Alla som är AKUT sjuka skickas ju vidare redan sen länge efter nödvändig stabilisering.
      Men diskussionen har vinklats till att det är tack vare den här åtgärden som vi har tappat. Det gjorde vi för länge sen. Under dom år som jag har behövt AKUT sjukvård (24 år vid det här laget ) emmellan varven, så har jag alltid fått åka vidare till Lycksele eller i enstaka fall Umeå direkt.
      Så jag tycker att diskussionen är snedvriden.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag förvånas också lite grann över inställningen att ett nytt sätt att tänka per automatik skulle innebära en försämring. Att samarbeta och samverka tror jag är ett måste om vi ska kunna bibehålla vårdkvaliteten i HELA länet, med tanke på att Landstinget kommer att tappa 360 miljoner i det skatteväxlingsförslag som ligger.
      Vi har en otroligt hög kompetens bland vår kommunanställda vårdpersonal och att dom inte skulle kunna sköta jobbet lika bra som landstingsanställda låter helkonstigt i min värld.
      Vill vi ha en förändring så är det en annan fördelningspolitik som är svaret.
      En annan regering än den vi har nu.

      • realist

        Vid utredningen som ledde till ändrad skatteväxling, som främst Norrland förlorade på vad S med och tog detta beslut.

  2. G E Abrahamsson

    Hörde för ett tag sedan Peter var öppen för akutplatserna i D-tea samt en jourläkare. Vadan denna plötsliga vändning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.