Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Härdsmälta i rapporteringen…

….skriver Folkbladet ang Magdalena Anderssons uttalande om Kärnkraften. Som så ofta blir det allt vanligare att reportage och artiklar vinklas så att ursprungsbudskapet faller bort, och man presenterar nått helt annat än vad som egentligen sagts.
Härdsmälta kan man också tala om när det gäller VKs rubriker ang folkomröstningen.
” Olofsson struntar i resultatet” skrev man häromdagen.
Om man fortsätter att läsa, så kan man inte, åtminstone inte jag, med den bästa vilja i världen tolka det som om någon överhuvudtaget ”struntar i” resultatet.

Man var väldigt tydlig redan från början om hur man som krävdes för att en folk omröstning som är rådgivande, skulle få genomslagskraft. Nu blev det bara 29 % deltagande och det tycker jag är oroväckande synd. Jag hade hoppats att vi skulle vara mera benägna att gå och rösta, något som i min värld är både ett privilegium och en skyldighet. Det är trots allt inte så länge sen vi här i Sverige fick kämpa hårt för att få den rätten, med högerns kraftfulla motstånd. I andra länder finns det fortfarande idag, människor som är beredda att gå i döden för den rättigheten. Det rimmar illa att man då inte nyttjar rätten när man har den.

Att man kan trixa med siffror på många vis har vi ju fått lära oss mer än en gång, (och den nuvarande trojkan i regeringen har visat sig vara mästare i konsten.)
Men faktum är att det var drygt bara 25% som röstade JA om en fråga som gäller en liten del av en hel jättestor budget. Att spekulera i hur det skulle ha sett ut om valdeltagandet hade varit högre är bara just det. Spekulationer!

Det är viktigt att vi har en bra vård i hela länet. Jag vill inte att någon ska få det sämre. Men om budgeten inte är i balans så kraschar det ju överallt. Och det man då får börja ägna sig åt är att ” släcka bränder”. Det blir inga pengar över till att satsa och utveckla. Nu har man funnit ett sätt att tillgodose lika bra vård för en mindre penning. Ett nytt sätt att tänka.
Låt oss göra det då och utveckla vården därifrån.
Verkligheten knackar på dörren… I kommande Landstingsbudget väntar ett tapp på 360 miljoner. För att komma till rätta med detta måste det hända saker som är kännbara, för alla….Att som några då påstår att en miljon hit eller dit inte spelar någon roll, förstår jag inte….
Jag tycker också vi ska ha en lika bra vård i Inlandet som vi har i övriga länet. Jag tror att idén om samverkan är en mycket bra idé. Och övriga länet har ju också fått spara. På andra orter har man satt sig ner och förhandlat och kommit fram till bra lösningar. Varför gjorde man inte det i Dorotea?
Och jag har fortfarande inte fått någon rimlig förklaring till varför man tycker att vården skulle försämras för att vårdpersonal från kommunen i samarbete med Landstinget som tar hand om våra sjuka? Varför ska vi ha två vårdapparater parallellt när vi kan ha en?
Min fasta övertygelse är att vi kommer längre med mindre pengar om vi samarbetar och uttnyttjar de medel som finns på ett bättre sätt.
Men som sagt, nog är det härdsmälta i rapporteringen på flera ställen….
Man kan inte längre ta för givet att nyheter verkligen är nyheter, utan bara ”hittepå”
Att skapa braskande rubriker har blivit viktigare än att skapa ett adekvat nyhetsflöde. Detta är ett förfall som pågått länge det är vi nog alla medvetna om , men inte desto mindre förödande och tragiskt.

Glöm inte bort att rösta i Kyrkovalet i morgon.

6 kommentarer

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag vaknar varje morgon med skapligt humör Toni. Vissa morgnar vaknar jag till och med med ett strålande glatt humör, jag tycker själv att jag i grund och botten är en mycket positiv person. Dom som känner mig kan intyga att så är fallet. Ingen kan dock mäta sig med ditt sprudlande positiva humör. 😀

      Tex ser jag en positiv utveckling i ett samarbetsavtal mellan kommuner och Landsting, vilket man inte kan säga om dom 25 % som har röstat ja i folkomröstningen.
      Och jag tycker att den här svekdebatten som har blossat upp nu är allt annat än positiv i den riktning som den nu har tagit. En debatt om hur vi ska disponera skattepengarna behövs, men att som nu sitta och räkna på spekulationer är att gå åt fel håll.

  1. keka

    Visst kan man trixa med siffror, i en gallupundersökning så krävs runt 2000 pers om jag inte missminner mig för att det ska ge en rättvis bild av sanningen. Men drygt 50 000 personer är inte nog för Socialdemokraterna. Drygt 25% av alla röstberättigade svarar JA det är en fjärdedel….drygt 50 000 personer….och det är för lite? Jag skulle kunna köpa resonemanget ifall mindre än hälften av de som röstade va Ja-sägare…..men nu?? Gissa vilka jag INTE kommer att ge min röst i landstingsvalet?

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag hade kanske förstått den diskussionen om det inte hade varit för att villkoren i den här folkomröstningen klart och tydligt stipulerats innan. Som jag kan förstå var man överens om detta. (?) rätta mig gärna om jag har fel. Men så blev det bestämt.
      Jag tycker att fokus borde ligga på hur vi ska gå vidare och inte hänga kvar i ”gammalt” därför att jag tror inte att det gamla kommer att fungera särskilt bra i framtiden , utifrån det tapp som Landstinget förväntas få genom skatteväxlingen. (360miljoner)
      Vi kommer förmodligen att få känna på smärtsamma besparingsåtgärder i hela länet, i vilket fall, sett utifrån det framtidsperspektivet
      Att hänga upp sig på ”omutifall det kunde ha varit” hjälper oss INTE!
      Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i ”projekt balans” ett förlag som ger en budget i balans … Det är mer än något annat parti har. Där kan man läsa flummiga formuleringar om att omfördela medel eller höja skatten.(något som borgerligheten för övrigt skulle jubla åt. = ett steg närmare platt skatt )skattehöjningar är förmodligen ändå en realitet om vi ska klara dom där 360 millena.)
      Men sett utifrån hur den moderatledda regeringen hanterat allmänna tillgångar, där man slopat bort skattebetalarnas värden för inga pengar alls jämfört med dom vinster som gjorts när tillgångarna har sålts vidare…Hur tror du det går?
      Tror du att vi får en rättvis välfärd och vård överhuvudtaget med ett borgerligt styre? Där allt ska säljas ut och privata försäkringar ska införas istället. Vilka får styrka på foten då?
      När man satsar pengar på att JAGA arbetslösa istället för att att fixa jobb… Tror du verkligen att vi i inlandet är betjänat av en borgerligt styre i någon form… Någonstans?
      Ja, dom välbeställda klappar sig för bröstet och tjoar, dom som har råd att köpa privata försäkringar och glida förbi alla andra som står i kön.

      Ja nu triggade du igång mig…:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.