Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Skolan igen!

Hej!

Idag presenterar vår utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan ett antal förslag på hur vi vill förbättra den svenska skolan. Vi har tidigare berättat om våra förslag för att minska klasserna, och minska stora klasser med fem elever för att skapa arbetsro och förbättra skolresultaten. Idag presenterar vi en plan för hur vi vill genomföra obligatorisk gymnasieskola för alla elever i Sverige.

Gymnasieexamen är idag en vattendelare för unga. Arbetslösheten bland de som inte gått ut gymnasiet är dubbelt så hög som bland de som tagit gymnasieexamen. En ungdomsarbetslöshet som redan ligger på höga nivåer blir alltså ännu högre bland de som inte går ut gymnasiet.

Vi ser också att att nästan en tredjedel – 28 procent – av de som som inte har gymnasieexamen helt saknar inkomst. Det är oerhört allvarligt att skicka ut så många ungdomar i osäkerhet bara för att skolsystemet inte mäktar med att ge ungdomarna rätt förutsättningar.

Detta är en analys som många med oss delar. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting menar att även om du har dåliga betyg i gymnasiet, så fördubblar det ändå dina chanser att få jobb jämfört med någon som inte avslutat sina studier. Och tjänstemannafacken – TCO – har visat att hela sju av tio unga som går på socialbidrag gör det för att de inte har gått klart gymnasiet.

Idag lägger vi skarpa förslag för att förändra det. Och i höst när vi vunnit valet påbörjar vi genomförandet.

Tack för att du står med oss.

Läs mer om våra förslag här: www.socialdemokraterna.se/gymnasieutbildning

Vänliga hälsningar,
Skolnätverket

4 kommentarer

  1. Patrik

    Kommer att tänka på Trafikverket och deras icke existerande tågförseningar. Snart är väl tågen inte försenade förrän det har gått ett dygn. Liknade blir det väl när vänstern tar över skolan. Alla får godkända betyg utan att vara där!
    Ha det gott.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Så du menar att det är sossarnas och vänsterns fel att tågtrafiken har havererat ? 😀
      Jag skulle vilja påstå att vi har borgarnas avregleringar och uppstyckningar att tacka för att det ser ut som det gör idag och att Trafikverket inte längre har kontroll över situationen.

      • Patrik

        Korrekt gissat. Något år innan alliansen tog över kom en rapport angående underhållet av järnvägen som var så eftersatt att det skulle krävas 20 miljarder bara för att behålla den standarden som var då, minns inte vilka begränsningar den hade då det var ett tag sen.
        Men det var inte min poäng. Den var att istället för att se till att tågen håller tidstabellen så ökar man gränsen, i dagsläget 15 minuter, innan man anser att tåget är försenat. Liknade tror jag att det blir, om nu vänstern vinner, angående betygen.
        Ha det gott.

        • Kristina Norman (inläggsförfattare)

          Det stämmer nog som du säger. Det var mycket som fick stå tillbaka när det skulle rensas efter Bildth och Wibbles sejour i regeringsställning. Dom skapade också, liksom den här regeringen, en digert ( och tills nu, med den här regeringen ett ”historiskt” ) underskott i kassan innan dom lämnade över. Alliansen har inte gjort saken bättre. Dom började med besparingar , 700 miljoner nått,på järnvägen(( som då redan var under all kritik) för att sedan året efter återställa besparingen, när olycksrisker och haverier började rapporteras in, och så kallade man det ”en historisk satsning”. Det är förövrigt inte enda gången som den här regeringen handlar på det viset. avregleringen och uppstyckningen skulle göra tågtrafiken billigare. (?)det har istället renderat till ännu större kaos, inget ansvar och ingen kontroll…Det är vinsterna som är viktigast. Samhällsservicen har blivit prio två.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.