Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

SV: Maria K/ Lågt i det politiska taket…

… återigen försöker Maria Kristoffersson ge en vrångbild av den politiska situationen i Vilhelmina.

Jag bara måste ta ett break från mitt sommarlov och gå i svaromål…

http://blogg.vk.se/maria-kristoffersson-vilhelmina/2012/06/12/lagt-till-det-politiska-taket-789362

Vi sitter i en svår situation i det ”röda” Norrland. Oppositionen är i många kommuner svaga utifrån att både strategiska val som majoriteten gjort vid valfullmäktige och utifrån minskade resurser. Det finns en rädsla för människor att engagera sig i lokalpolitiken då man inte vill kliva ur garderoben och bekänna färg då det förr eller senare drabbar personligen på ett eller annat sätt.

Inte är det enkelt att utstå personliga påhopp och det vill människor inte utsätta sig för. (Åke hoppar på mig i sin blogg. Sanningen är att mitt jobb gjort det omöjligt att vara med på möten då jag jobbar borta. Den här veckan är jag i Stockholm och London tex. )

de t som är intressant att följa upp är vad en svagnopposition får för effekt på sikt. En erfarenhet som lyfts av forskare är, att svaga oppositioner korrumperar, samhållsutvecklingen stagnerar och monterar ner det demokratiska samtalet.
Här har majoriteten något att bita i. Vill man ha ett högt demokratiskt tak, respektfulla intelligenta samtal och samhällsutveckling med medborgarnas bästa för ögonen eller vill man befästa makten och den egna positionen?
 
——————————
Så skriver Maria Idag.
Maria har rätt i att det blir svårt att få unga att komma ut i politiken när man riskerar att utsättas för personliga påhopp. Det är inte så lätt och det tar tid innan man har byggt upp det där skinnet på näsan som behövs för att man ska tåla alla sorts kritik. För kritik får man om man går ut med att ha en åsikt, så är det bara… konstruktiv kritik är bra. Det får en att hålla sig alert och se till att vara påläst. Om man VET vad man talar om så har man
1. Svaren och
2. Självförtroendet som behövs för att orka stå upp för sin åsikt.
Har man kunskapen så har man också argumenten. Så enkelt är det !
Men Maria har ju missuppfattat det där med vad som definieras som personliga påhopp när hon anklagar Åke för det. Åke kritiserar Marias agerande inom den politiska sfären, och förklarar i sin blogg vad som hände och vad vi socialdemokrater har att ta hand om efter valet 2010.
Vad Maria försöker utmåla i sina bloggar är kanske hennes sanning, men det förvånar mig storligen att hon reagerar med reptilhjärnan så snart hon får kritik … En person med hennes erfarenhet och kunskaper borde förstå skillnaden och kunna reagera proffesionellt…
Det ÄR skillnad på att kritisera politiska åsikter och ageranden och att "idiotförklara" en människa personligen.
Det är ju förbannat tragiskt att man måste förklara det för en kvinna som har varit engegerad inom politiken så pass länge som Maria. Men hon älskar att ta på sig offerrollen och spela martyr .
Maria, om du vill veta vad personliga påhopp är då kan du ta en titt i min blogg!
En annan sak.
När vi gick från fullmäktige igår ( Maria var inte närvarande)var vi överens i det mesta. Inte allt , vilket skulle ha tett sig konstigt då vi har olika politiska ideologier, men det mesta. Vi, S+V, var kritiska till att man från oppositonens sida inte hade något som helst förslag till den åtgärdsplan som vi skulle anta igår, för att få bukt med prognostiserat underskott. Förutom några punkter i vårt förslag som man ville lyfta ut… Bara mindre besparingar alltså… Men i övrigt var vi rörande överens om det mesta.. och dessutom så har vi både i nämnderna och i fullmäktige både samarbetsvilja och bra stämning, oaktat vad Maria försöker ge för sken, men hon är ju oftast inte där så vad vet hon ???
 
Vi har ett högt demokratiskt tak… (som svar på Marias fråga! )
I den nya förtroendemannautredningen som efter en stunds debatt antogs, har vi, S+V, särskilt skrivit in att alla partiers åsikter och förslag skall beaktas i möjligaste mån…
S+ V i Vilhelmina inser vikten av att ha en levande och aktiv opposition och vi har också sett till att ta fram förutsättningar för att informationen ska nå fram till oppositionens företrädare genom att lägga ut information i mapp för det ändamålet. Sen är det upp till oppositionen hur man hanterar och organiserar vidarebefordrandet av den informationen.
Det var Maria och Kompani som i förra förtroendemannautredningen föreslog att man skulle ta bort oppositionsrådet. vilket vi S+V slutligen gick med på. Det är en stor orsak till varför man har vad som nu vad som upplevts som minskad insyn från oppositionens sida. Man hade missuppfattat rollen som viceordf i Ks och trodde att den funktionen skulle ersätta oppositionsrådet, och uppenbarligen har man fortfarande inte förstått den biten. + att Maria i sin roll som oppositionens gruppledare inte har närvarat särkilt ofta. Detta pga av sitt jobb säger hon… men jag ifrågasätter (återigen) starkt varför Maria har tagit på sig ett förtroendeuppdrag om hon inte har tid att sköta det ???Är det för respekt mot de väljare som lagt sina personröster på henne ???
Sen vill jag säg en sak till.
Det är inte Socialdemokraterna som rår för att oppositionen i Vilhelmina är förminskade och försvagade… det har man sett till alldeles själva, genom att föra en extremt dålig och ofokuserad politik. Dom fick väljarnas betyg!
Nu tar jag sommarlov!!!
Tjing!
Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Calle

    Har läst era VK bloggar i flera år och har aldrig sett MK göra personangrepp mot dig, däremot är nästan varannan blogg av dig ett personangrepp på henne.MK företräder centern, gör angrepp på det partiets åsikter istället för dessa personangrepp som du ständigt gör så blir du mera trovärdig i dina bloggar.Det är inte okey med angrepp på personer tycker nog de flesta oavsett politiskt tillhörighet.

  2. Anneli

    Maria borde förstå att när hon framhäver sina egna insatser och hackar ner på sossarna, att hon då får mothugg. Hon måste också förstå att ständigt svartmåla sossarna att det inte går obemärkt förbi utan bemöts med sakliga argument från sossarnas sida.Inte låter väl sossarna henne måla upp vilken skitbild som helst utan att gå i svaromål. Så mycket måste hon begripa.Sunt bonnförnuft vore på sin plats från Marias sida.

    Det är fint att hon hittat en roll som passar henne, ”offerrollen”. Hoppas hon trivs med den!

    Om hon rannsakar sig själv och vad hon gjort och medverkat till under de senaste 25 åren i politiken bör hon inte bli så förvånad. Hon har själv i allra högsta grad bidragit till situationen hon befinner sig i. Hon borde städa framför sin egen farstudörr innan hon kastar skit på andra! Men hennes minne kanske sviktar?

    Du gör det så himla bra Kristina som orkar varje gång bemöta hennes tramsbloggar över sossarna! Du är verkligen en bra tjej och värdefull tillgång.

    Skön sommar önskar jag Dig!

  3. Kristina Norman

    Svar till Calle (2012-06-12 12:26)
    Calle :
    Du är tydligen inte heller på det klara med vad som menas med personangrepp.

    Jag kritiserar den politik och det politiska agerande som Maria ägnar sig åt. Jag känner inte Maria tillräckligt väl för att kunna uttala mig om Maria som person.

    Att jag skulle ägna mig åt personangrepp tillbakavisar jag å det bestämdaste, men däremot, när det gäller Marias agerande inom den politiska sfären och hennes ständiga små tjuvnyp mot socialdemokraterna har det gått fel nånstans… Maria håller sig inte till sanningen helt enkelt och då får hon och alla andra räkna med att hon blir bemött.

    I övrigt har jag gott om kritik mot hela centerns politik också…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.