Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Kjell Rautio (LO): Ulf Kristersson – en ”superöverläkare” som skjuter från höften

Hade Kristersson tagit lite mer seriöst på sitt uppdrag hade han, i stället för att ensidigt inrikta sig på skärpta sjukregler, bett om en rejäl orsaksanalys. Men tyvärr har vi en socialförsäkringsminister som tycks sky grundliga orsaksanalyser och hellre vill signalera politisk handlingskraft och att möta frågorna på ”uppstuds”. Därför kan vi nog tyvärr i framtiden räkna med ministrar som flåshurtigt skjuter från höften och snabbt spottar ut diagnoser när de ställs inför allvarliga samhällsproblem…
Läs mera … HÄR >>>>>>

http://www.dagensarena.se/opinion/kjell-rautio-lo-ulf-kristersson-en-superoverlakare-som-skjuter-fran-hoften/

10 kommentarer

  1. fd sosse

    Jag tycker du resonerar lite konstigt. Vi måste ju ställa krav på psyk vården. Det är märkligt att man kan hamna i sjukersättning vid 25 års ålder och vid 50 år inte fått hjälp. Gäller en kusin till mig. Får jag cancer så får jag diagnos, cytostatika, strålning eller operation. Får jag en psyk diagnos skickas jag hem med utbetalning och ingen åtgärd. Tycker du att det är rätt, eller anser du att har man den diagnosen är man obotbar? Då har du också en märklig människosyn.

  2. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-05-17 13:22)
    Självklart ska man inte nöja sig med sjukskrivning och förtidspension. Menom du läser vad forskare och experter skriver , så blir det snarare sämre än bättre att sätta en blåslampa i arslet på folk som har psykiska besvär. Det kan ta tid att återhämta sig, och det är jätteviktigt att det får den tiden som behövs. Jag tycker att det är du som resonerar konstigt.
    Och Ulf Kristersson går med sina förslag precis stick i stäv med vad forskning visat på

  3. Kristina Norman

    Tomas Eneroth på Facebook :
    Har uttalat mig i ett flertal medier under dagen om Kristerssons utspel angående psykiskt sjuka. Personer som drabbas av utmattningssyndrom behöver inte käcka uppmaningar om att ”komma tillbaka i jobb” eller stressande samtal från Försäkringskassan. De behöver vård och behandling, och i deras fall visar forskningen att det tar tid att läka. Se människan – inte systemen!

  4. fd sosse

    Naturligtvis tar det tid med rehab. Jag har inga invändningar om det. Men det behövs ju en plan för behandling, och jag tror att de tidigare lämnades åt sitt öde, och nu i vissa fall går det för fort. Ulf K har faktiskt rätt i att de är en grupp som lämnats åt sitt öde tidigare. Jag ska vara ärlig med dig och säga att jag inte kallar mig feminist, samtidigt kan jag ju inte blunda för verkligheten, att det är kvinnor som drabbas i högre grad. Kan det vara så hemskt att det är könet som avgör behandlings insatser? Beror ens sociala status något? Jag har en kvinnlig kompis i GBG, sjukbidrag pga psykiska besvär sedan hon var 28 år, och nu 47 år. Hon kommer att få en så liten ålderspension så det är galet. Tyvärr har hon inte alltid velat ha hjälp, rehab mm, vilket hon nu ångrar. Det finns ingen enkel lösning, det fattar jag, men det funkar inte som det är nu heller.

  5. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-05-20 12:36)
    Det var inte bra som det var förut. Men det som har hänt med sjukförsäkringen de senaste åren är under all kritik. Och de planer som UK lanserat de senaste dagarna är så långt från verkligheten så man undrar vilken planet han befinner sig på. Den utredning som man talar om i flera artiklar visar på flera åtgärder som skulle gagna de sjuka och leda till att man kommer i arbete om det är möjligt. UK har inte tagit fasta på en enda av de åtgärderna utan klänger sig fast vi den åtgärd som forskningen visar är den sämsta av alla…. Det är ingenting annat än en ren skandal .

  6. fd sosse

    Problemet är väl att regering, riksdag, myndigheter och tjänstemän inte arbetar i fas. Samt att psykvård/rehab under tid inte varit prioriterad. 1985 fick jag lära mig förkortningen SVBK = sveda, värk, brännande känsla kärring. När jag då frågade läkaren som lärde mig förkortningen vad som skulle bli åtgärden för patienten blev svaret: en burk Sobril. Märk väl att då 1985 hade besparingarna inom vården inte kommit igång. Och ändå. Varför försvann psyk platerna i Lse under S regering? Därför valde jag att inte arbeta inom psyk vården, det gick inte att koppla av efter jobbet. U K tänker rätt, men det måste ju kopplas till rehab, stöd insatser för anställning och sist men inte minst. De s k läkarna på FK måste ju bland annat lära sig att numera med modern cytostatika behandling kan man faktiskt ha kroniskt cancer. Det är bara dumt att FK inte skaffar sig kvalificerad personal, och att dessa kan ta beslut utan att ens träffa den berörde. Det vore ju som om verkstaden gjorde service på ens bil, utan att bilen lämnades in…..

  7. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-05-21 09:02)
    ”UK tänker rätt , men det måste ju kopplas till rehab” skriver du.
    Nä, UK tänker inte rätt! Han har valt att inte hörsamma den forskning och de experter som har lagt fram långa listor med förslag till åtgärder. Den enda åtgärd han har lagt förslag på är den som all forskning visar, att det är den sämsta tänkbara för ett tillfrisknande. Det ska inte finnas lagfästa tidsgränser på hur länge man ”får” vara sjuk. Det funkar inte så!
    Att bli satt under lupp, bli ifrågasatt och testad utifrån. Att bli ständigt ifrågasatt som varandes fuskare, latmask och allt vad man får kastat i ansiktet av okunniga människor som förutom kunskap också ofta saknar empati. Det är ingen dans på rosor.
    Missförstå mig inte nu. Att man får gå igenom tester och prover i proffesionell verksamhet är bra, för det visar vad man har för förmåga /or, och ger riktlinjer på hur man ska fortsätta med träning och annat. Men det är inte lätt. Det framkallar både fysisk och emotionell obalans som tar tid att återhämta sig ifrån.
    Känslan av inte bli trodd i olika situationer är däremot nånting som inte går att hantera på ett bra sätt. Det är oerhört stressframkallande.
    Nu har jag haft tur för än så länge har ingen med behörighet.
    Jag är multisjuk och sjukpensionär. Jag klarar inte att hantera stressituationer. Stress under kortare perioder gör mig sjukare, Vid långvariga stressituationer klappar jag ihop totalt. Blir sängliggande.
    Jag har ägnat dom senaste 24 åren åt att försöka komma tillrätta med min situation. Min hälsa har stadigt försämrats trots alla åtgärdsprogram som jag deltagit i. Jag har fått ta mark i min situation utifrån nya förutsättningar gång på gång och just nu är jag återigen inne i en ny försämringsfas, kämpar med näbbar och klor för att hitta ett nytt sätt att hantera min situation utifrån dom nya förutsättningarna. Skulle någon komma nu och påstå att jag inte får uppbära min pension längre för att jag har passerat en tidsgräns, skulle jag inte klara det.
    Nä,UK har fel!Helt fel!

  8. fd sosse

    Det jag skrivet är inte riktat mot dig personligen, utan generellt för samhället. Har du upplevt det personligen ber jag om ursäkt. Jag menar bara att redan från Göran Persons tid så har diverse utspel kommit från regeringar som inte varit fullt ut förankrade i verkligheten. Det måste du väl hålla med om? Att min kompis i Göteborg fortfarande efter närmare 20 år med panik ångest inte fått mera hjälp än sjukersättning är väl ett misslyckande för sjukvården. Det är ju faktiskt mer än 40 år sen man gick på månen, varför är det stundom enklare att bara betala ut ersättning, nästa gång ifrågasätta den? Det är väl att bli botad som är det bästa?

  9. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-05-21 12:06)
    Nejdå. Ingen fara. Jag tog det inte det du skriver personligt. Du beskriver din väninnas situation ( för att jag ska förstå ditt resonemang? …) och jag beskriver min situation för att du ska förstå hur jag tänker.

    Tyvärr har det hänt och händer fortfarande att människor som inte har haft förmågan att föra sin egen talan av olika anledningar faller mellan stolarna. Det är aldrig rätt. Och en förändring var tvunget. Det tror jag inte det är någon som invänder mot. Under alliansens styre har det dock gått fel på så många olika sätt så det känns ibland svårt att veta i vilken ända man ska börja om man skulle beskriva.
    Jag är helt enig med dig i att alla inblandade parter måste bli synkade och samarbeta och att rehabilitering är en mycket viktig bit i återanpassning till arbete efter sjukdom. Delmål är också viktigt att sätta upp, det får inte vara så att man ska ha piskan över sig att man måste bli frisk inom en viss tid. Det främjar inte tillfrisknandet, snarare tvärtom.
    Att vara långvarigt sjuk är tillräckligt krävande i sig. Att kämpa sig tillbaka efter en lång tids sjukdom eller skada kräver sitt. Att behöva oroa sig för ekonomi och andra praktiska detaljer också är inte rätt.
    Sjukförsäkringingen ÄR en försäkring som man har avstått lön till för att kunna lyfta om olyckan är framme. Den politik som alliansen fört de senaste 7 åren är ingenting annat än rena rama rånet. Och den nedvärdering och misstro som de sjuka har fått utstå tack vare den här politiken är inte värdigt Sverige idag…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.