Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Regeringens politik motverkar jämställdhet

Jämställdheten går framåt med jobbskatteavdraget, hävdar Sofia Arkelsten (Brännpunkt 27/2) Hennes belägg är en analys från Riksdagens utredningstjänst, som visar att den andel av inkomsten som kommer från arbete har ökat mer för kvinnor än för män.

 

Problemet är att rapporten inte ger stöd för Arkelstens analys. Den gör i stället klart att skälet till att kvinnor får mer av sin inkomst från arbete är försämrade ersättningar i trygghetssystemen.

När inkomsten minskar vid sjukdom eller arbetslöshet blir den relativa inkomsten från arbete automatiskt större. Med moderat logik skulle kvinnors ställning förbättras ännu mer, om sjukförsäkringen avskaffades helt och hållet, tillsammans med övriga socialförsäkringar. Då skulle ju hundra procent av kvinnors (alltför låga) inkomster komma från arbete.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/regeringens-politik-motverkar-jamstalldhet_6889571.svd

 

Lena Sommestad

S har tidigare analyserat effekter av regeringens regelförändringar. Den analysen visade att hushållens inkomster ökade, men bara 44 procent av inkomstökningen gick till kvinnor. 56 procent tillföll män.

Lena Sommestad

5 kommentarer

  1. Undrande

    Hej, vill bara veta om du är nöjd med de beslut som dina kompisar i landstinget tagit angående Åsele och Dorotea. Själv blev jag fruktansvärt upprörd efter ”uppdrag granskning” på TV igår, kom inte nu och skyll på regeringen bara eftersom det är ditt parti som tagit beslutet.

  2. Kristina Norman

    Svar till Undrande (2012-03-01 13:08)
    Nej Jag är inte nöjd! jag tycker det är förfärligt med den här situationen och det tror jag att ALLA tycker … Frågan är hur vi ska göra för att komma ifatt om vi inte tar dom här sparbetingen??? Förslag??? Jag har inte det och därför tiger jag still…
    Men…. jag vill allt skylla på regeingens politik iallafall fast du säger att jag inte får… Det här är en konsekvens av deras skattesänkarpolitik + indragna statmedel… Det måste sparas 350 miljoner de närmaste tre åren inom Västerbottens landsting med dom betingelser som man har fått från regeringen Reinfeldt… bara uppgraderingen av tekniken som är ett måste kostar 80 miljoner / år …… Jag tror tyvärr att detta är ett stålbad som vi måste igenom för att kunna få rätsida på finanserna och få en ekonomi i balans även inom Landstinget… och som jag har förstått så är det inte bara här i inlandet som det sparas.
    Rösta rött på riksnivå 2014 så kankse vi kan få lite drägligare förhållanden…

    Uppdrag Granskning gör program som ska dra tittare och dom är bra på att vinkla för att få den effekten … så det programmet tar jag inte så allvarligt … NU har jag inte sett programmet igår ännu men tidigare program har fått mig att höja på ögonbrynen och undra hur mycket dom brer på och drar ifrån…

    Men nej som sagt var … nöjd är jag INTE!!!

  3. Ingrid Oscarsson

    Hej Kristina.
    Om Din familj får reda på att löneökningen uteblir nästa år på grund av att företaget Du arbetar på inte har gjort så stora vinster, vad skulle Ni i familjen då dra ner på för att få pengarna att räcka? Ni behöver bara spara in
    Du kan få några alternativ: Teaterbesök, resor, nya tavlor till vardagsrummet, ny kraftigare dator eller sjukvård när någon av Er blir akut sjuk?

  4. Kristina Norman

    Svar till Ingrid Oscarsson (2012-03-01 23:40)
    Hej Ingrid !
    Jag förstår din tankegång! Men jag undrar om det är så enkelt? Men för att följa den enkla linje som du lägger fram här, så skulle jag spara in på sånt som inte är livsvikigt.. så klart… !!!

    MIN fråga är :
    Skulle det kunna vara så att genom att man sprider ut mera specialistvård ut i inlandet och med akutbil och en högre nyttjadegrad av helikopter kan göra akutsjukvården i inlandet bättre än den är nu ? Avstånden blir betydligt kortare och därmed också tiden för att få …
    Att sprida kunskapsbasen inom sjukvården till inlandet borde ju också innebära ett lyft för hela inlandet…???
    (sprida ringar på vattnet)???

  5. Ingrid Oscarsson

    Hej igen.
    Bra att vi har samma uppfattning om vad som är viktigt!Så till Din andra fundering.Håller med Dig i allra högsta grad om att det vore perfekt att sprida specialistkunskaper till inlandet. Det skulle naturligtvis vara bra för oss alla. MEN det får inte bli på bekostnad av vår möjlighet att nå akutvård snabbt. Den specialistvård man tänkt (i en framtid…) införa i Vilhelmina och Storuman är inte ett led i akutvården. För oss i Dorotea kommun gäller det att komma snabbt under läkarvård även under kvällar och helger. För oss blir det inte bättre för att Åsele har en akutbil, som inte får lämna kommunen. För oss blir det minimalt bättre med 150 extra helikopterlyft (minus ca 20% eftersom vädret ställer till det) för hela Västerbotten. Alltså i realiteten 120 st.
    För oss är det viktigare att satsa både på akutvård OCH specialistvård i Inlandet för att garantera invånarna trygghet, höja samhällsservicen och locka etableringar och människor till de bygder vi älskar och som ger oss en så hög livskvalitet. Det skulle man kunna göra om man drog ner på just det Du själv valde bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.