Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Svärd(s) värld…En liten sida för oss Svenssons som oförtröttligt strävar….

hittade jag när jag, som vanligt efter middagsbestyren, ägnade en stund till att botanisera i bloggarnas sfär. Den här killen skriver såååå bra…

http://anderssvaerd.blogspot.com/2011/12/mellandagsrea-mormor-saljes-skynda.html

 

Mellandagsrea- Mormor säljes! Skynda fynda!!!!

 
Just nu pågår ett av de största systemskiftena i Sverige i modern tid. Eller, modernt vet jag inte om jag ska kalla det då det för mig handlar om en återgång till hur det var i mitten på 1800-talet. Det har pågått ett tag men eftersom folk i största allmänhet knappast lyfter på ögonbrynen längre känner jag mig tvungen att lyfta bladet från mun…eller fingrarna till tangentbordet i det här fallet.

I alla fall….

Det hela började ganska oskyldigt. I mitten på 90-talet när elen avreglerades strax efter att tv-monoplet upphörde, skrattade vi gott och hjärtligt åt Vattenfalls reklam med "2 hål i väggen". "Hurra" ropade vi i stugorna och jublade åt att de sista resterna av Kommunist-Sverige höll på att gå i graven tack vare att de marknadsliberala krafterna hade tryckt på och sett till att ge folket el i parti och minut. Medan reklamen rullade i rutan funderade vi inte ett uns över vart vi var på väg. Svältfödda som vi var på frihet i ordets "rätta" bemärkelse lät vi oss villigt missledas att tro att allting blev så mycket bättre och billigare om det bara utsattes för konkurrens. Hur det blev med den saken vet vi idag och vi påminns ständigt när elupproren sprider sig likt Dackekrigarna i Göingeskogarna….

För lite drygt 10 år sedan var det dags igen. Efter att friskolereformen sjösatts var det nu fritt fram att "driva på utvecklingen" av våra välfärdstjänster som det kallades fint och på riktigt satte man igång att konkurrensutsätta sina verksamheter ute i kommuner och landsting. Alltifrån att sälja till högst- och lägstbjudande i valfrihetens namn till att öppna upp för externa aktörer och konkurrensutsätta sin egen personal och sina egna verksamheter. I många fall glömde politikerna bort att de till syvende och sist fortfarande var ansvariga och att detta inte kunde läggas ut på någon entreprenad… Den riktiga proppen gick med det att den nya äldreministern Maria Larsson drev igenom LOV, Lagen Om Valfrihet för att sätta mer tryck på kommunerna att öppna upp för nya lösningar att leverera välfärdstjänster till medborgarna… För mig känns det dock lite märkligt att några av de som fanns med i utredningen kring LOV själva befann sig i positioner som skulle komma att gynnas med en sådan lag. Jäv? Nej jävligt kanske, men de talade så klart för sin sak.

Med LOV i ryggen har man dragit på i full skala och idag har nästan alla kommuner infört alternativ i både hemtjänst och hemvård. Men var finns valfriheten när inte medborgarna aktivt själva kan välja att använda sin egen kommun som leverantör av dessa tjänster? Täby är ett lysande exempel på detta där man till och med vill förbjuda sig själv att agera välfärdsleverantör…För mig är det också sjukt att våra gamla som byggt upp det här landet i solidaritet med varandra ska tvingas välja mellan multinationella stöldligor som placerar pengarna i skatteparadis medan vårdtagarna sitter i nerkissade blöjor och svälter och personalen går på knäna för att vinsterna ska bli så stora som möjligt. LOV:en har skapat ett High Chaparall där John Wayne har kapitulerat och står med fickorna fulla med pengar och tittar på medan banditerna bränner ner byn.

En av de största kostnaderna man har som aktör i den här branschen är löner till de anställda. Då blir de ju ganska glasklart att man på något vis försöker att hålla dessa på en så låg nivå som möjligt. Detta kan göras på olika sätt:

  1. Genom att anställa personal utan adekvat utbildning och gärna då med annat modersmål än svenska då det är lättare att köra över dem.
  2. Genom att vid upphandling endast erbjuda deltider vilket gör det att personalen hamnar i beroendeställning gentemot arbetsgivaren då man vet att de inte klarar sig på låga grundlönen.
  3. Genom att inte teckna kollektivavtal så man kan strunta i lägstalöner och annat som kostar.
  4. Genom att bara ta in underleverantörer som får göra tjänsterna. Här ska då varje personal ha en egen F-skattesedel som får konkurrera med varandra om jobben….

Men vad fan, det var väl inte så länge sedan vi fick stå med mössan i hand Svensson?!?!

Så… nu har jag kräkt av mig. Jag kan knappt besinna mig när jag hör hur korkade politiker det finns som inte vågar eller ännu dummare; som struntar i att kräva kollektivavtal när det ska upphandlas. Som politiker hade jag högaktningsfullt skitit i vad Eu:s eller våra egna lagar säger om detta och drivit fallet för att få en praxis. Det borde väl ändå vara det minsta man kan göra för de som ska arbeta i verksamheten och framförallt kanske kunnat säkerställa att upphandlingarna görs på lika och schyssta villkor mellan de olika aktörerna. Om jag som politiker skulle (Gud förbjude!) vara med och göra en upphandling hade jag heller aldrig någonsin tummat på att det fanns meddelarfrihet med i kontraktet så att man säkerställer transparensen och de anställdas säkerhet när det gäller att anmäla missförhållanden.

Det är dags att Svensson vaknar upp nu och tittar bakom alla snaskiga rubriker om Juholt. Med hotet om att (s) kommer att gå in och styra upp vinsterna i vården ligger det i "någons" intresse att se till att fokus riktas bort från alla vårdskandaler och missförhållanden. För mig ter det sig märkligt att det blev sånt ståhej kring att Sverigedemokraterna tog sig in i Riksdagen och stora manifestationer ordnades på Sergels torg men när dem säljer vår gamla nerkissade, undernärda mormor på hemmet till lägstbjudande så håller vi käften och knyter näven i fickan. Skäms på dig Svensson! Skäms!

För de som vill läsa mer kan jag varmt rekommendera hur många böcker som helst. Det här handlar om hur hela vårt samhälle är uppbyggt och om vi vill se oss som kunder på en marknad som man styckar upp bit för bit eller om vi ska vara medborgare med rättigheter och skyldigheter. Sprid gärna eller kopiera texten jag skrivit, kommentera och agera. Men framförallt börja prata om sakfrågan med kompisar, barn och föräldrar.
Om man är riktigt intresserad kan jag skicka över den konversation som jag och mina fackliga kollegor hade genom Kommunal Skånes branschråd för Äldreomsorg med Maria Larsson för 4 år sedan, i början på eländet med LOV- Lagen Om Valfrihet.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.