Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Gapet växer mellan rik och fattig…

 

http://lotidningen.se/2011/10/28/gapet-vaxer-mellan-rik-och-fattig/

Här kan man läsa följande :

Gapet växer mellan rik och fattig

Klyftorna växer i samhället. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån om hushållens ekonomi 2010.

Gruppen som har låg ekonomisk standard växer. Mellan 1999 och 2010 har gruppen ökat från 8,4 till 14,8 procent av befolkningen. Det betyder att nästan 1,5 miljoner människor löper risk för fattigdom och socialt utanförskap.

Den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna drar ifrån. I den här gruppen ökade inkomsterna med nästan 50 procent mellan 1999 och 2010. För den tiondel som har lägst inkomster var ökningen fem procent under samma period.

Skillnaden ökar mellan dem som har jobb och dem som inte har jobb. 1999 hade studerande, sjuka och arbetslösa en standard som motsvarade nästan 75 procent av de förvärvsarbetandes standard.

Elva år senare, 2010, var den siffran 57 procent.

Hela befolkningen ökade sin ekonomiska standard med 36 procent mellan 1999 och 2010. Alla slags inkomster och bidrag ökade, med några undantag. På tio år minskade beloppen till sjukpenning och a-kassa med drygt 40 procent, bostadsbidragen minskade med knappt 20 procent och socialbidragen med tolv procent.

Skatterna gav lika mycket pengar till stat och kommuner 2009 som 1999, trots att befolkningen ökade med en halv miljon.

Svenskfödda har högre standard än utlandsfödda. Personer födda utanför Europa har inkomster som motsvarar 65 procent av de svenskföddas. Siffran avser 2009. Tio år tidigare var siffran 73 procent.

Ensamstående med barn har det tuffast. 27 procent av dem hade låg ekonomisk standard 2009 – mot elva procent 1999. Vart tredje barn till en ensam mamma löper risk för fattigdom.

Högst inkomster har de som är mellan 55 och 64 år och sambopar utan barn.

Mats Pejer
08-796 27 16

 

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Läsare

    Gapet växer mellan inlandsbo och storstad, det är helt riktigt om man sympar med (s), men det skriver inte KN om eftersom det inte passar hennes syften, hon är ju (s) taleskvinna, måhända på eget bevåg, det (s) gör nu med att aveckla ambulanser är totalt förkastligt, men eftersom det är (s) är allt ok enligt KN…Men jädrans om det vore alliansen, då jäklar hade blivit annat ljud i skällan..Tamme fan skäms!!!

  2. Roger Jönsson

    Hej Kristina
    Jag förstår inte varför du hänvisar till siffror som gäller mellan åren 1999-2010.
    Om jag har förstått dig rätt så är det för att klanka på alliansregeringen som du lägger ut dessa siffror.
    Om du bemödar dig att ta fram fakta så menar jag att det är bättre om du helt enkelt redovisar de siffror som berör den tid som Alliansregeringen har varit styrande i Sverige.
    MVH Roger

  3. Söder om Tallen

    Jag tycjer att det är bra att det är skillnad på bidrag och jobb! Då finns det en bra anledning att jobba, för om det inte ör skillnad på att ha akadssa soc elker vara sjukoensionär vem vill då jobba??

  4. Kristina Norman

    Svar till Roger Jönsson (2011-11-04 08:09)
    Hej Roger ! Nej du har inte förstått mig rätt ! Allt jag skriver går inte ut på att klanka ner på alliansregeringen. Jag vidarebefordrar en artikel som jag läste med siffror som kommer från Statistiska Centralbyrån, som jag tyckte var intressant.

    Om du är intresserad av siffror som enbart rör åren som Alliansen har suttit i regeringsställning är det fritt fram för dig att ta fram dem . Men jag kan ju tycka att det blir missvisande om man bara tittar på den ena och inte den andra.
    Menar du alltså att SCBs siffror inte skulle vara fakta?

    Jag är medveten om att man kan läsa statistik på många olika vis och att man genom att ta fram endast delar av ett material kan vinkla åt alla möjliga håll för att få fram ett önskvärt resultat . Är det dettta du efterfrågar?
    Mvh Kristina

  5. Kristina Norman

    Svar till Söder om Tallen (2011-11-04 08:52)
    Dom allra flesta vill nog känna tillfredställelsen att ha ett jobb att gå till, arbetskamrater,och känslan av att göra rätt för sig… Jag känner ingen som skulle VÄLJA sysslolöshet och sjukdom framför arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.