Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Informationsmöte med Landstingsrådet Peter Olofsson…

… gick av stapeln i Vilhelmina ikväll. Ett välbesökt möte som hölls i Biolokalen på Folkets Hus. jag hörde en siffra på runt 90 pers med jag räknade inte själv så jag lämnar frågan om antal besök lite öppet. Någon som var där kanske vet och kan lämna en siffra?

Vi fick en övergripande information av Peter Olofsson angående de besparings/ omfördelningsåtgärder som man inom Landstinget lagt förslag om och som det har varit så mycket skriverier om…

…och som vi, väl var många misstänkte, så är det inte alls frågan om att stänga ner sjukvården nånstans, som det skrivs i media,  utan det handlar om att om fördela de resurser som finns och använda dom på ett effektivare sätt.

Nu är det ju ingen större mening att fråga mig om saker på detaljnivå för det kan jag mest troligt inte svara på.

Men läget är sånt att vi måste börja tänka på nya vägar att använda resurserna som är oss givna i inlandet av främst tre anledningar.

1.Landstinget måste ta in det underskott som följt med och som ökat i många år

2.Landstinget har i den utveckling som sker på det tekniska området en förväntad kostnadsökning på 80 miljoner /år.

3. Prognoserna är att, med den borgerliga regeringens politik, kommer vi att får minskade anslag till både kommuner och landsting som rör sig om ofantligt, obcent, oförskämda belopp. Minns inte siffran precis i skrivande stund , men den var så pass stor så att jag har ingen möjlighet att föreställa mig hur mycket pengar det är. och om man inte hittar andra sätt att fördela och använda resurserna så kommer sjukvården i inlandet med all säkerhet att omintetgöras.

Med mera stöd och hjälp till förebyggande och egenvård  kan medel frigöras till sjukvård på sjukhus när det verkligen behövs.

Att utnyttja ambulanshelikopter i större utsträckning( 150 fler uttryckningar än idag ) än idag i kombination med att inrätta en slags "akutbil" med sjukvårdskunnig personal på plats kan vara ett nog så bra alternativ till ambulansen. Väntetider kan bli något längre men man kan till och med kan få kortare väntetider än som idagsläget, när man kan få vänta på en ambulans som redan är ute på uttryckning och kanske befinner sig i andra ändan av kommunen.

Där man drar in Landstingets vårdplatser planeras att köpa vårdplatser från kommunen. Nått som förmodligen blir ett naturligt led i att kommunerna också ska ta över Hemsjukvården from 2013.

Upprättande av Glesbygdssjukhus med utökade vårdmöjligheter och forskning till Storuman och Vilhelmina betyder kortare färdsträckor för ett stor antal vårdtagare, vilket innebär snabbare vård (och dessutom visar forskning på att man blir friskare fortare om man vårdas närmare hemmet)

På det stora hela taget så tycker jag att det verkar som man har en framkomlig lösning på det ekonomiska dilemmat på spåren…Det finns förstås säkert detaljer som tål att diskuteras mera ingående och kankse hitta andra lösningar. men jag tror att dom är på rätt väg… Överhuvudtaget så lockas jag av tanken att man ska flytta ut vården i länet och göra resvägarna för vårdtagare kortare. Kan man erbjuda läkare mer "utmanande" arbetsuppgifter i inlandet så kanske vi så småningom kan få bukt med den skenande kostnaden för de sk "hyrläkare " som idag är en stor turbulens och framförallt stora kostnader för. Mera fasta läkare = "tryggare" vård för patienten. En annan sak som låter sunt för mig är att man satsar på mera förebyggande vård = att kväva det onda i sin linda, och egenvård. Mycket som man idag söker läkare för kanske man kan sköta hemma bara man vet hur och den kunskapen ska man kunna delge sig själv med att kontakta 1177 eller www.1177.se

Ja, det var lite information som jag snappat upp under kvällen och lite tankar som poppar upp i mitt huvud.

Efter informationen som PeterOlofsson bistod oss med så hade vi en liten frågestund när KG gick runt med micken och bistod på så vis med erfordelig volym i lokalen. Och sen bjöds alla på kaffe, te och gobit och alla fick sig ytterligare en trevlig pratstund En del kunde för att dryfta kvällens info mellan varandra. Andra tyckte bara det var roligt att ses över en kaffe…

Me like !

 

 

…och så en rolig bild … bara för att jag kan … och vill;)

 

 Gonatt vänner !

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. fd sosse

    Den ”ofantliga, obscena siffran” som du medger att du inte känner till är 150 miljoner. På en landstingsbudget på mer än 6 miljarder. Dvs 6000 miljoner. Med hänsyn till kö miljarden som alliansen infört och där Västerbotten brukar få del av så vad är ofantligt? Jag håller med dig, det är precis som du skriver en hel del inom landstingspolitiken, verksamheter som du inte känner till. Men nu har du siffrorna!

  2. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2011-11-01 23:11)
    Ja, jag tycktes minnas att det var så men jag var inte 100 säker så jag utelämnasee den siffran, Tack för biståndet av info…
    😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.