Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Har ni glömt…?

"Har ni glömt att vi har en borgerlig regering?

Det verkar som om många tyckare på högerkanten glömt bort det.
Jag vill också påminna om att det är den regeringen som ser på när den svenska skolan faller sönder. Som skär ner antalet högskoleplatser. Som vill minska kunskapsnivån genom sämre gymnasieutbildningar. Det är samma regering som låter sjuka och pensionärer som får betala kalaset när apoteken säljs till skatteparadis.
Privata apotek som nu ska få statliga bidrag för att hålla öppet. Samma regering som låter människor leva i den moderna ättestupan Fas3. Dagens ungdomsarbetslöshet är 24,8 procent enligt SCB. Det är en betydligt högre siffra än i jämförbara länder som Finland, Danmark, Norge och Tyskland.

Vi har en kraftig ökning av långtidsarbetslösa unga. Följer vi regeringens linje talar allt för att en betydande del av dessa unga kommer att få det svårt på arbetsmarknaden även senare i livet.
För trots att fler än 400 000 svenskar går utan arbete rapporterar Svenskt Näringsliv att vart femte rekryteringsförsök misslyckas. Sverige befinner sig med en moderatledd regering i en situation där relationen mellan antalet lediga jobb och graden av arbetslöshet blir allt svagare. En del av förklaringen till detta ligger i utvecklingen av skolresultaten, och där med kompetensnivån hos den framtida arbetskraften. Det är samma regering som inte vill besöka Avesta om det ska diskuteras varsel eller arbetslöshet. Samma regering som inte vill stödja Borlänge som drabbats hårt av den ekonomiska krisen.
Vi socialdemokrater vill inte sitta på läktaren och se på hur arbetslösheten biter sig fast. Till skillnad från den borgerliga regeringen vet vi att en aktiv politik skapar nya broar till framtiden. Vi prioriterar istället ett Sverige där utbildning och arbete går först.

Vi Socialdemokrater vill införa ett utbildningskontrakt för unga. Ingen ung ska behöva vara arbetslös mer än 6 månader. Staten ska ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Vi tänker avskaffa Fas3. Ny yrkesintroduktion och satsning på bristyrken. Ny arbetsförmedling. Helt ny strategisk samverkan mellan näringsliv och samhälle. I Ludvika inför vi dessutom helt nya jobb när människor med försörjningsstöd istället erbjuds en anställning. Vägen mot full sysselsättning går bortom plakatpolitik och valtaktik, snabba lösningar och politiska modeord. Full sysselsättning kräver en regering som vågar satsa. En aktiv regering som kan satsa på det som bygger vårt land starkt. Sverige behöver färre bidrag och fler utbildningsplatser och trygga jobb. Sverige behöver mindre av otrygghet och fattigdom och fler åtgärder för framtidstro och stolthet."


Maria Strömkvist (s), kommunstyrelsens ordförande Ludvika

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.