Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Pressmeddelande från Socialdemokraternas Distrikskongress 2011 i Skellefteå, 1

Barnfattigdom hör inte hemma i Sverige
 

Barnfattigdomen ökar igen. Under 2008 levde 220 000 barn i fattigdom – det vill säga 11,5 procent av alla barn i Sverige. Rädda Barnen släppte nyligen sin åttonde rapport om barnfattigdomen, ”Barnfattigdomen i Sverige 2010”, och analysen visar att Sverige inte tar Barnkonventionen på allvar.

 

Alldeles för många barn växer upp i familjer med mycket dålig ekonomi. Att växa upp i fattigdom handlar inte i första hand om mat på bordet, även om det också är verklighet för en del barnfamiljer. Man bor sämre än andra, och i mer utsatta områden. Barnen har inte råd med glasögon, eller en cykel, och kan inte bjuda hem kompisar för man inte har råd att bjuda på eftermiddagsfika. De ljuger för klasskamrater att de är sjuka och inte kan följa med på friluftsdagen, eftersom deras föräldrar inte har råd att hyra slalomutrustning.

 

Gemensamt för föräldrarna är att de saknar jobb, alternativt jobbar deltid. Därför måste arbetsmarknadspolitiken inriktas mot att skapa fler jobb. Ökningen av antalet fattiga barn och ungdomar är det tydligaste beviset på att den borgerliga regeringens politik är orättfärdig. En regering som lånar pengar till skattesänkningar samtidigt som man helt saknar en politik för att motverka fattigdomen bland barn och unga är inte en regering som investerar i framtiden.

 

Dagens situation är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige. Vi måste förbättra för de familjer som har det särskilt tufft. Vi måste tillsammans i vårt land ta ansvar för att allas våra barn får rimliga uppväxtvillkor. Därför kräver Västerbottens Socialdemokratiska partidistrikt att en handlingsplan med förslag på åtgärder mot barnfattigdomen snarast arbetas fram.

 

 
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.