Tillåta Cannabis eller Förbjuda Alkohol?

Ska med det här inlägget försöka skapa lite debatt (eller åtminstone några tankar) utan att för den skull ta politiskt självmord!

Varning utfärdas; DETTA INLÄGG KAN BLI OSTRUKTURERAT OCH HOPPIGT! Men man får försöka att själv försöka struktura om det i sin egen hjärna.

Cannabis, är en växt med flera (enligt vissa) trevliga egenskaper förutom de stilrena gröna blad. Av Cannabisplantan görs marijuana av torkade blomknoppar och hasch av kåda från växten. Den aktiva substansn är THC (Tetrahydrocannabinol) vilket är vad som ger efftekten en Cannabis(miss)brukare är ute efter. Intaget sker genom rökning eller oralt (käkar upp det).

Överdosering genom cannabisrökning är inte ett stort problem eftersom personen i fråga inte drabbas av andningssvårigheter, vilket kan bli fallet med både opioider och etanol. Även vad gäller beroende är alkohol mer beroendeframkallande än Cannabis.

Alkohol i stora mängder kan vara jättefarligt (det kan vi alla hålla med om), både för din egen kropp och för att alkohol kan göra personen mer aggressiv och därmed skada andra, Cannabis har inte samma effekt gällande aggressivitet.

Frågan om Cannabis är mindre farligt än alkohol? Svaret är vissa avseenden alltså; JA!

Okej, det var lite fakta hämtat ur min Farmakologibok, bifogar en länk så kan den som vill köpa boken och läsa själv. www.adlibris.com/se/product.aspx tilläggas kan dock att boken naturligtvis inte tar ställning till frågan om legalisering av Cannabis.

Om vi för fortsatt resonemang köper att Cannabis är mindre farligt än alkohol, vart hamnar vi då?

Jo, då är ju frågan om varför eller varför inte alkohol och cannabis bör tillåtas.

Finns massor med argument från båda håll men här är i alla fall två;

  • Två dåliga saker gör inte en bra; Alkohol har en lång historia och en kulturell betydelse, därför fortsätter vi att tillåta alkohol, men skulle förmodligen inte tillåta det om det "uppfanns" idag. Att även tillåta Cannabis bara för att är mindre farligt gör ju inte saken bättre om vi inte samtidigt förbjuder alkohol.
  • Indvidens frihet att välja; har inte jag som individ rätt att använda ett mindre farligt preparat än alkohol, när jag nu får använda alkohol?

Johan Hedin har skrvit en intessant debattartikel angående legalisering ur ett annat perspektiv. TÄNKVÄRT!

Vart står då Alexandra i frågan?

Jag tror, ärligt talat, att de flesta skulle kunna bruka Cannabis utan att för den skull missbruka det, precis som med alkohol. Men ett rakt ja eller nej till legalisering har jag tyvärr inte.

Men det jag tycker är viktigt i sammanhanget, oavsett om man vill legalisera eller inte är att man bör vara ärlig, finns det studier som visar att Cannabis är mindre farligt än alkohol har man rätt att veta det. Det ska inte finnas någon skrämselpropaganda där man far med osanningar. Alla människor gör olagligheter nån gång, att till exempel köra för fort är ju ett val man göra när man anser att risken för olycka eller risken att åka fast i fartkontroll är mindre än den vinsten jag får av att utföra handlingen. Att vissa personen väljer att röka Cannabis fast det inte är lagligt följer ju samma resonemang. 

Ja, det var väl en liten ostrukturerad sammanfattning av vad som just nu rör sig i mitt huvud, kom gärna med Din egen åsikt i frågan!

//Alex

Etiketter: ,

20 kommentarer

  1. Lars Valler

    Detta är ingen ny fråga men beakta att det finns många aspekter. Dels rekryteringen av nya tyngre missbrukare som kommer från dessa som tycks klara av bruket, dels problematiken med att legaliserig kommer likt alkoholen medföra lägre ingångsålder. Vill du ta ansvaret för det?

    När det gäller alkohol skulle ett förbud nog skapa ett nyval minst, så frågan är mer ska vi legalisera nya droger som bevisligen redan finns eller föra restrektiv politik mot droger ? Personligen tog jag ställning 1979 och inget jag sett har ändrat den bild jag har av drogen cannabis!

  2. Erika

    Måste ju kommentera nu när du har bloggat så mycket 🙂 Vad kul! Min åsikt i den här frågan är ju ”två fel gör inte ett rätt”. Jag förstår helt klart resonemanget om individens frihet, men i det här fallet tycker jag inte att den är så pass viktigt att det känns motiverat med en legalisering för den sakens skull…Däremot kan jag tycka att legalisering av cannabis i vårdsammanhang kan vara något att fundera några varv extra på.

  3. Alexandra Wermelin

    Svar till Lars Valler (2010-05-05 18:13)
    Vad trevligt med en åsikt! Tack så mycket Lars! Hoppas att det kommer fler =) Nej, någon ny fråga är det inte, men fortfarande intressant. Och ser man det hela ur ett ”frihetsperspektiv” kan man hävda att rätten att bestämma själv över vad man stoppar i sin egen kropp, så läge det inte skadar någon annan. Jag tycker egentligen att det viktiga är att komma åt orsaken varför folk missbrukar, och ja!, finns det inga droger kommer ingen att missbruka dem, men det finns ju många anledningar till att man missbrukar och det känns ju som att det är där man verkligen behöver jobba.

  4. Alexandra Wermelin

    Svar till Erika (2010-05-05 18:27)
    Tack Erika!
    Hade skrivit ett helt eget litet stycke om Mediciska användning men tog bort det för att jag tyckte att det förtjänade ett helt eget inlägg utan att hamna i skymundan för ”vanlig” legalisering. Ja, jag skriver ju på uppmaning!

  5. Alexandra Wermelin

    Svar till Danka (2010-05-05 17:57)
    Tack, tack, trevligt med nåt från den andra sidan också!

    En av kommentarerna under filmen lyder:
    Did you know that you have a certain part in your brain that is specifically for marijuanna..its called cannabinoid receptors that are brought to life when cannabis enters the brain. OUR BODY IS MEANT TO USE IT….WHATELSE…. WHY WHERE WE BORN WITH….ITS A PLANT PEOPLE….!!!!!

    Det är också ett sätt att se på saken, kanske inte kan hålla med en personen i fråga, but still…

  6. Lars Valler

    Ditt resonemang är lite faligt när du tar upp:

    ”Och ser man det hela ur ett ”frihetsperspektiv” kan man hävda att rätten att bestämma själv över vad man stoppar i sin egen kropp, så läge det inte skadar någon annan”
    Då ska vi ju även legalisera gamla droger som LSD, kokain etc för att inte tala om de nya som kommer. Nej är det inte ett samhällsansvar att spria information så att alla kan ta balanserade beslut och vara nationellt restrektiv i drogfrågan. Legalisera cannabis har inget med den personliga friheten att göra utan det personliga ansvaret!

  7. Alexandra Wermelin

    Svar till Lars Valler (2010-05-05 19:01)
    jag förstår vad du menar, och ja, drar man det till sin spets så kan absolut tänka så i fallet frihet.
    Det är dock en av de svåra övervägningarna för min del, när är saker FÖR farliga, finns ju massor av annat som är farligt som ändå är lagligt. Men i fallet LSD som ger hallucinationer som i sin tur kan leda till att du skadar någon annan, vilket inte sker på samma sätt som Cannabis. Kokain har ett mycket starkt beroendeframkallande, vilket också gör det till en dålig kandidat att legalisera. Gällande nya droger måste man åter ställa frågan, hur farligt är detta och när är det FÖR farligt?

  8. Danka Wallgren

    Cannabis har aldrig visats sig vara en inkörsport till tyngre droger. Något i som dock har visat sig vara det är cigaretter. Tycker det är ganska löjligt att alkohol och tobak är lagligt men inte en bevisat mindre farlig drog som cannabis. Bör tilläggas att alkohol och tobak inte kommer förbjudas inom tänkbar framtid.
    Skatteintäkter AB =)

  9. Alexandra Wermelin

    Svar till Lars Valler (2010-05-05 19:01)
    Som jag ser det kommer frihet tillsammans med ansvar, likväl som rättigheter kommer tillsammans med skyldigheter!

    Och bara som en liten slutkläm gällande nya droger; så legaliseras de nya varje dag, medicinen är också droger och de har positiva effekter och man kan bli beroende av dem med, även de receptfria!

  10. Helena

    Knepig fråga,tycker du angriper den bra Alex!
    Jag hade förr åsikten att Cannabis är KNARK.KNARK är olagligt och därför ska man låta bli.Alkohol och rökning är lagligt och därav fritt fram att bruka.Men-är inte det väsentliga vilka effekter bruket får?
    Vet man effekterna av bruket långsiktigt för individ och samhälle?(är inte insatt i forskning el.debatt)
    Ser man på effekter av alkohol&rökning så verkar lagstiftningen inte grundas på ”farlighet för individen”. Är Cannabis olagligt för att det är hälsovådligt,om inte,så varför? Blir ”häftigare” att testa om olagligt är jag rädd. Knepigt.

  11. Alexandra Wermelin

    Svar till Helena (2010-05-05 20:56)
    Tack Helena! Jo, det är mycket knepigt! Det jag har läst, vilket inte är allt för mycket, tyder på att man inte hittat så många effekter av långvarigt bruk, reduktion i testosteronhalt och eventuella grejer med tidigare debut av schitzofreni (verkar osäkert). Å andra sidan är området förmodligen inte lika välforskat som alkohol och tobak.

  12. Förälder till ett barn med missbruksproblem

    Hade inte tänkt kommentera ditt inlägg, men känner att jag måste… Känner en stor oro när jag ser din liberala inställning till droger. När man som förälder upptäcker att ens barn använder droger(röker hasch), och ser att allt annat blir oviktigt för barnet(vuxet barn 25+), då inser man oxå att cannabis/hasch är mycket farligt. Bifogar en länk på en studie som gjorts av folkhälsoinstitutet om skador av hasch och marijuana. http://www.fhi.se/PageFiles/3435/skador_hasch_mariujana.pdf Kontakta gärna ”föräldraföreningen mot narkotika” för att höra om deras arbete. Lycka till med läkarstudierna

  13. Alexandra Wermelin

    Svar till Förälder till ett barn med missbruksproblem (2010-05-07 07:52)
    Tack så mycket för din kommentar! Det jag vill med mitt inlägg är inte att vara tokliberal gällande droger, utan att det måste finnas en ärlig och saklig debatt om farligheten av saker. Jag vet att det finns en missbruksproblematik gällande cannabis precis som med alkohol och att det är något jag kommer att möta i mitt framtida yrke och naturligtvis kommer att arbeta för att förebygga. Det jag ville göra med det här inlägget var väl egentligen bara att lyfta frågan och försöka se den från olika synvinklar, gällande bla. individens frihet vs. skada, precis som jag försöker med alla frågor.

  14. Alexandra Wermelin

    Svar till Förälder till ett barn med missbruksproblem (2010-05-07 07:52)
    Och jag beklagar naturligtvis att ditt barn hamnat i ett missbruk. Men lagstiftningen har ju bevisligen inte hjälpt i erat fall, vilket måste betyda att det finna andra bakomliggande faktorer som spelat roll, vilket känns som en av de viktigaste sakerna att reda ut och komma åt och förändra för att andra inte ska hamna i samma situation och jag antar att det är mycket av det som föräldraföreningen arbetar med.

  15. jannice

    Och cannabis har så många bra effekter också. Varför tror ni annars att det ges ut till människor, helt lagligt i medicinska syften. Jo, för att det kan hjälpa på så många sätt. Och vi har ju en TCH receptor i vår hjärna? Den måste ju finnas av någon anledning tycker man ju. Jag förstår inte att något så harmlöst är olagligt med tanke på hur mycket skit läkarna ger ut till alla, som är hundra gånger värre.
    Jag vet många som röker dagligen, som har bra jobb, eget boende, och som sköter sitt liv lika bra som alla andra.

  16. jannice

    Och att folk har närstående som har blivit beroende av att tex röka hasch, inte blir det värsta livet att alkohol ska förbjudas för att nåns sån har blivit alkoholist. Och såvitt jag vet så finns det fler alkisar som verkligen inte har något liv. Dessutom,man blir beroende av cannabis på samma sätt som choklad i stort sett. MEN, allt kan missbrukas, det ska inte glömmas. Cannabis är så fruktansvärt farligt för att så lyder medias propaganda och alla tror blint på det. ÄVEN fast det finns så mycket forskning sombevisar motsatsen! Det finns inte ETT ända dokumenterat dödsfall av cannabis!

  17. Stefan Westermark

    DAMN! jag har ALDRIG sett ett bra inlägg om cannabis av någon politiker i Sverige fram tills nu!
    Låt mig bara få peka på några fel i din text. hoppas du inte tar illa upp.
    Cannabis har en längre kultur än alkohol, ca 5000 år om jag inte mins fel.
    THC är inte vad som gör dig hög i cannabis. Du måste ha en kombination av THC och alla andra cannabioder(tror jag det stavas). Om man endast intar THC så får man något som liknar paranoia. Man blir rädd för allt! Det finns studier på det från bla: England, holland, USA mm.
    Här har du en granskning av cannabis av svt:
    http://www.youtube.com/watch?v=E20uzyU9BE8 del 1
    http://www.youtube.com/watch?v=O9ClsNks-eg del 2

    Legalisering vill vi inte ha. vi vill ha av kriminalisering likt alkohol monopolet av staten.
    Man ska inte kunna odla det hemma men ska kunna gå och köpa det i en butik (kolla på holland).
    Om vi av kriminaliserar och låter staten sätta upp regler om hur man får odla och sälja så kan vi hålla en bättra kvaliten på cannabisen/haschen som säljs. Det leder till bla bättre rus för dem som använder cannabisen men det leder också till MINDRE SKADOR PÅ KROPPEN eftersom att man inte får bespruta det med skadliga ämnen nu när den är statligt reglerad(hoppas jag).
    Om du vill se en bra film om cannabis kan jag rekomendera: BBC Horizon 2009 – Cannabis Documentary
    skriv bara in det i youtube och ”njut”.

    Mycket bra inlägg av dig. detta är en mycket viktig fråga i dagens samhälle.
    Tyvär kan jag inte ge mer än 1 ”thumbs up” :

  18. Alexandra Wermelin

    Svar till Stefan Westermark (2011-02-15 14:34)
    Men tack så! Det var inte illa =)Tar absolut inte illa upp, bra att du rättar mig. Hade nästan glömt bort det här inlägget… roligt att du blåser lite liv i det! Själv ser jag fram emot en stämma med ungdomsförbundet där den här frågan lär stötas och blötas, det ska bli mycket intressant att se vad utfallet blir i det forumet.
    //Alex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.