Allmänbildning del 2.

Allmäna val hålls i Sverige den tredje söndagen i september var 4:e år, i år var det den 19:e september. Den som inte vill eller kan rösta på valdagen har möjlighet att förtidsrösta, det kan man göra i av kommunen utsedda förtidsröstningslokaler, men var som helst i landet. Precis som i vallokalen ska man ha tre kuvert med tre olika valsedlar (se del allmänbildning del1). Man måste också ha med sitt röstkort till förtidsröstningslokalen, vilket man inte behöver till den vanliga vallokalen på valsöndagen. Har man tappat röstkortet är det ingen fara på taket, antingen kan man skriva ut ett på förtidsröstningsloklen eller exempelvis på kommunkontoret.

Anledningen att röstkortet måste skickas med förtidsrösten är att personalen på vallokalen ska kunna pricka av att du har röstat i röstlängden på valdagen (söndagen). Din förtidsröst kommer att skickas till kommunen och sparas där bakom lås och bom till valdagen (söndagen) då den skickas tillsammans med alla andra förtidsröster till vallokalen och där handläggs som de övriga rösterna (ytterkuvertet kommer att öppnas och valkuverten (tre stycken) stoppas i vaurnan). Det var nog för idag, fortsättning följer!

Ordförklaring;

Röstkort: Ett vikt A4 ark med dina personuppgifter och uppgifter om vilka val du får rösta och i vilket röstdistrikt du får rösta, ditt nummer i röstlängden samt var dina närmaste förtidsröstningslokaler finns. Detta dimper ner i din brevlåda före valet.

Röstlängd: Lista på de röstberättigade i valdistriktet, de röstande prickas där för när de röstat, detta för att alla bara skall kunna rösta en gång var.

Valurna: Låda av varierande modell, där valsedelskuverten släpps ner i olika fack för olika val, Riksdagen, Kommunen och Landstinget.

//Alex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.