Allmänbildning del 3.

Denna gång tänkte jag göra en lite info om personröstning, vilket ofta väcker en del frågor.

I vallokalen och i förtidsröstningslokalen finns blanka röstsedlar, sedlar med enbart partinamn och namnvalsedlar (med partiernas namn och namnen på de personer som kandiderar) tar man en blank valsedel utan partinamn, kommer detta att räknas som en blank röst, den är alltså inte en röst på varken parti eller person, men räknas ändå in i statestiken för hur måga människor som röstat. Tar man en pativalsedel utan personnamn på räknas denna röst som en röst för partiet. Tar man däremot en namvalsedel är det på följande sätt; Framför varje namn på valsedeln finns en liten box, den kan man kryssa i. Det kallas att personrösta, det är helt enkelt så att om man anser att namnen som partierna har på sin röstsedel borde sått i en annan ordning kan man kryssa för ett namn som vill ska hamna högre upp i namnlistan.

Kryssa man inte för något namn alls på röstsedeln, tillfaller rösten partiet och INTE som många tror, den översta på listan, utan vill man att den översta personen ska stå överst på listan bör man kyssa den, annars finns risken att namn som står under "kryssar sig" förbi.

För att kryssa sig förbi någon på listan krävs;

"För att kunna bli invald på personröster till riksdagen måste en kandidat ha fått personkryss på minst 8 procent av partiets valsedlar i valkretsen. Motsvarande spärr för kommun- och landstingsfullmäktige är 5 procent. För kommunfullmäktige gäller dessutom att kandidaten måste ha fått minst 50 personröster och för landstingsfullmäktige minst 100 personröster i valkretsen."  från Valmyndigheten.

Det var dagens lilla lektion…

//Alex

2 kommentarer

  1. Lars Grundström

    ”….vill man att den översta personen ska stå överst på listan bör man kyssa den, annars finns risken…..”

    Jag har försökt kyssa Mona länge nu men det går inte p g a alla dessa SÄPO-vakter som avvisar mig.

    Lars G

  2. Alexandra Wermelin

    Svar till Lars Grundström (2010-09-25 22:36)
    Hej Lars!
    Haha, ja du ”freudian slip” när det är som bäst =)
    Då hoppas jag i alla fall att du får chansen att kyssa Mona vid tillfälle, själv tar jag nog hellre en av SÄPO-vakterna =P

    Det här var i alla fall dagens ljusglimt! Tack!

    //Alex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.