Copy and paste!

Unik satsning ger ljus
framtid för inlandet

Iden om en statlig riskkapitalfond för Norrlands inland är förverkligad. I dag är den helt unika satsningen på två miljarder kronor för att skapa tillväxt i Norrlands inland en verklighet. Frågan är om det någonsin har satsats lika mycket på Norrlands inland och Västerbotten. Problemet för många företagare i norr är kreditmarknaden. Nu finns goda chanser att lösa detta – och att stärka den positiva utveckling som finns i flera kommuner.
Det skriver Centerpartiets partiledare Maud Olofsson och riksdagsledamoten Helena Lindahl (C).

Bara några månader efter det att Centerpartiet i höstens budgetförhandlingar lanserade idén om att inrätta en statlig riskkapitalfond för Norrlands inland ser vi nu resultatet. I dag är den helt unika satsning på två miljarder kronor för att skapa tillväxt i Norrlands inland en verklighet. Frågan är om det någonsin har satsats lika mycket på Norrlands inland och Västerbotten.
Som centerpartister tror vi på ett Sverige där alla delar av landet ges möjlighet att utvecklas utifrån sina styrkor och förutsättningar. Att låta hela Sverige växa handlar om att bejaka förutsättningarna för boende, arbete och företagande i hela landet. Det handlar om att tro på och ge möjligheter för människors företagsamhet men också på att ta tillvara de naturliga förutsättningar som finns runtom i landet.

Ingen kan ha undgått att Norrlands inland haft det kämpigt. Men samtidigt som man brottats med utmaningarna kan man konstatera att det finns enorma möjligheter. Stora naturtillgångar, en växande besöksnäring, investeringar i förnybar energiproduktion är bara några exempel på de positiva fördelarna. Med en kraftsamling kring dessa, och andra, möjligheter finns goda chanser att ytterligare stärka den positiva utveckling som nu visar sig i flera kommuner.
Det finns ljusglimtar. Under det senaste året har det ekonomiska klimatet förbättrats kraftigt – både i Sverige som helhet och i Norrlands inland. Den konjunkturnedgång som var utbredd över stora delar av Norrland förra hösten fick inte något riktigt fäste.
Trots den svåraste ekonomiska krisen sedan trettiotalet har vi kunnat undvika en riktig lågkonjunktur i regionen. Detta innebär att sysselsättningen i Norrland redan vänt uppåt, och det rejält. Sedan i våras har nästan hälften av företagen kunnat anställa fler, enligt Norrlandsbarometern. Över 40 procent av företagen planerar för rekryteringar till våren och samtidigt har nyföretagandet här i Västerbotten ökat med 31 procent sedan förra året, och är snart upp i samma nivå som före krisen.

Men trots att många siffror nu börjar peka åt rätt håll krävs mer. Inte minst handlar det om att se till att det finns pengar att förverkliga de idéer som många här i Västerbotten bär. Problemet i dag är att kreditmarknaden för företagare som vill investera i vissa delar av Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland inte fungerar tillräckligt bra.
Detta har flera orsaker, bland annat är fastigheter lågt värderade och ger därmed dålig säkerhet, det saknas statliga pengar till tidiga innovationsinvesteringar samt till långa projekt som till exempel utveckling av biobränslen, vindkraft, miljöteknik och turismprojekt.

Med Inlandsinnovation AB tillskjuter vi två miljarder statliga pengar till denna marknad för att få fart på tillväxten och skapa fler jobb. Bolaget, med huvudkontor i Östersund, kommer att svara för en efterlängtad förstärkning av kreditmarknaden genom lån garantier och riskkapital. Tillsammans med privata och offentliga aktörer kommer man på marknadens villkor att arbeta för att ge möjlighet för människors företagsidéer att bli verklighet.
För oss är det viktigt att hela Sverige tillåts att växa. Centerpartiet väljer att se möjligheterna i stället för problemen. För om man tror på människors förmågor tror man också på att framtiden för Norrlands inland är ljus.

Maud Olofsson
Helena Lindahl

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.