Förvisso kan hela Sverige växa

För er som missat denna fantastiska debattartikel lägger jag upp den här!

Förvisso kan hela Sverige växa

Det finns förståsigpåare som vill döma ut landsbygden och småorterna. Som inte tror att utveckling kan ske där det är långt mellan husen. De har har totalt fel. Den globala tjänste- och kunskapsekonomin ger helt nya chanser för landsbygden att utvecklas. Centerpartiet tar med ny kraft på sig uppdraget att skapa fler möjligheter för hela Sverige. Landsbygdens och de mindre orternas utveckling är en viktig nationell angelägenhet.
Det skriver Michael Arthursson, tillträdande partisekreterare för Centerpartiet.

Vem ligger bakom vår tillväxt? Vem kan skapa utvecklingsmöjligheter på landsbygden?
För mig är svaret givet. Det är alla människor med drömmar och visioner runt om i landet. Människorna finns. Idéerna finns. Politiken behöver skapa och förbättra de grundläggande förutsättningarna för att idéerna ska kunna bli verklighet.
Många som bor och verkar utanför storstäderna känner oro för framtiden. Befolkningen hotar att minska i många kommuner. På vissa orter har arbetslöshetens gissel verkligen slagit klorna i bygden. Detta trots de många utvecklingsinsatser som alliansregeringen genomfört.

Samtidigt finns stora möjligheter för många orter utanför de större städerna. Vi lämnar det nationella industrisamhället bakom oss. Vi går in i en global tjänste- och kunskapsekonomi. Detta kan ge helt nya chanser landsbygden att utvecklas.
I den moderna ekonomin betonas miljöhänsyn framför massproduktion. Tjänster blir viktigare än varor. Kvalitet prioriteras framför kvantitet. Allt detta ökar konkurrensmöjligheterna för landsbygden och för mindre orter.
Visst är storstädernas kreativa och kunskapsintensiva näringar viktiga. Men mycket av det som Sverige numera har komparativa fördelar i produceras på landsbygden. Det handlar exempelvis om ren energi, högkvalitativ mat och upplevelser.
Under några decennier framåt kommer vi att mångfaldiga produktionen av energi från sol, vind och bioenergi. Detta givet att modiga energi- och miljöministrar fortsätter driva på. Sverige utvecklas alltmer som ett föregångsland när det gäller klimatvänlig grön elproduktion. Detta ger oss möjligheter i framtiden att exportera till våra granländer i öst och syd.

Centerpartiet har fått alliansregeringen att sätta upp målet om Sverige som Europas främsta matland. Detta är ett djärvt mål. En riktig utmaning. Men faktum är att vi, tack vare vårt klimat och vår natur, har unika möjligheter att få fram råvaror i världsklass.
För ett antal år sedan gick turismen om bilindustrin i exportintäkter. Medelklassen växer i folkrika trångbodda utvecklingsländer. Detta kan snabbt öka efterfrågan på upplevelser i tysta norrländska fjäll och småländska skogar. Om vi ser till att turisterna hittar dit.
Självfallet kan inte politiken diktera var eller hur tillväxten ska skapas. Men kloka politiska beslut kan kratta manegen för alla potentiella framtidsbranscher. Därför investerar vi infrastruktur och offentlig service runt om i landet.

På Centerpartiets initiativ har regeringen skapat en fond med kapital på två miljarder kronor för innovation i Norrlands inland. Kapitalförsörjning är ofta det största problemet för småföretagens framtida expansion.
Många småföretagare har spännande utvecklingsidéer. Men bankerna kan vara ovilliga att låna ut riskkapital, eftersom säkerheter är svåra att ställa på grund av låga fastighetsvärden i glesbefolkade regioner. Därför kan innovationsfonden göra stor nytta. Investeringar kan göras till exempel i gruvprospektering, utveckling av biobränslen, vindkraft, miljöteknik och turismprojekt.
Det är avgörande för framtiden att människor får möjligheter att själv få forma sin utveckling. Det gäller såväl som individ, i det lokala samhället och i det egna företaget.
Det behövs mer av förenklingar och liberaliseringar för människor och företag. Mindre av statliga pekpinnar och pålagor.

Möjligheterna att driva företag och jobba på distans behöver utvecklas. Tack vare den nya tekniken kan allt fler tjänster inom exempelvis reklam, journalistik, administration och försäljning utföras var som helst. Många människor skulle gärna vilja jobba med globala frågor för företag i London eller organisationer i Bryssel men bo i Vilhelmina eller Askersund.
Det finns förståsigpåare som vill döma ut landsbygden och småorterna. Som inte tror att utveckling kan ske där det är långt mellan husen. Vi ska visa att de har totalt fel. Centerpartiet tar med ny kraft på sig uppdraget att skapa fler möjligheter för hela Sverige.
I den globala konkurrensen är landsbygdens och de mindre orternas utveckling en viktig nationell angelägenhet.

Michael Arthursson

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.