Kvällens middagstips!
Kvällens middagstips!
Parmaskinka med balsamvinägersås
Ingredienser till 4 pers.
- 300 gr tunt skivad parmaskinka
- 1,5 dl grädde
- 2 knippor rucolasallad (ca. 80 gr)
- 1 msk riven parmesanost
- 2 msk pinjenötter
- 4 msk balsamvinäger
- 1 msk smör
- 1/2 tsk socker
- salt
- nymald svartpeppar
- Lägg upp skinkan på ett uppläggningsfat eller på fyra tallrikar. Skivorna ska inte ligga på varandra.
- Skölj och torka rucolasalladen. Skär den i bitar och strö den sedan över skinkan.
- Rosta pinjenötterna utan fett i en teflonpanna eller i ugnen.
- Förbered såsen; Smält smöret i en gryta, tillsätt balsamvinägern och låt det koka ihop i ett par minuter på medelhög värme. Tillsätt sockret och grädden och låt det tjockna till utan att koka. Tillsätt den rivna osten och salta och peppra efter behov.
- Häll såsen över skinkan och rucolasalladen och strö sedan över pinjenötterna.
Saffransrisotto
4 pers
- 5 dl risottoris
- 1,5 l grönsaksbuljong
- 100 g smör
- 60 g parmesanost
- 1/2 gul lök
- 2 dl torrt vitt vin
- svartpeppar
- salt
- 0,5 g saffran
- Förbered buljongen och låt den sjuda under hela koktiden av risotton. Buljongen ska tillsättas varm och slevvis.
- Finhacka löken. Smält 60 gr smör i stor tjockbottnad gryta och fräs löken på svag värme i ca 5 min utan att löken tar färg och bränns.
- Häll i riset och låt det steka under omrörning i ca 5 min. Häll därefter på vinet, höj värmen och låt det evaporera.
- Sänk värmen, salta och häll på 2 soppslevar varm buljong, rör om och låt buljongen koka in i riset. Fortsätt att hälla på buljongen slevvis lite i taget under omrörning under hela koktiden. Det är viktigt att all buljong kokar in i riset innan man häller på mer. Risotton ska koka på svag värme i ca 16-20 min, riskornen ska vara "al dente" och risotton ska ha en krämig konsistens när den är klar.
- Ta sedan av kastrullen från spisen och tillsätt resten av smöret i bitar, den rivna parmesanosten och låt risotton vila under lock i några minuter tills smöret smält. Tillsätt svartpeppar, blanda väl och servera.
Citronmarinerade kycklingbröst
Ingredienser till 4 pers.
- 2 stora kycklingbröst, ca 1 kg
- 1 citron
- 8 msk olivolja till marinaden (+ några msk till stekningen)
- 1 tsk rosmarin
- vetemjöl till panering
- salt
- Skär kycklingbrösten i små bitar och lägg dem i en skål.
- Skölj och torka rosmarinkvisten. Pressa citronen.
- Vispa ihop ca 4 msk citronsaft och ca 8 msk olivolja. Häll marinaden över kycklingbitarna och tillsätt rosmarin.Låt marinera i kylen i ca 30 min.
- Vänd kycklingbitarna i vetemjöl och stek i omgångar i olivolja. Salta och servera.
Vaniljbrulée
4 port
- · ½ vaniljstång
- · 3 dl grädde
- · 1 dl mjölk
- · ¾ dl socker
- · 4 stora äggulor
- · Ca 2 msk råsocker
Sätt ugnen på 150, dela och skrapa ur vaniljstången, blanda med grädde, mjölk och socker i en gryta, koka upp. Dra ifrån den från plattan och låt dra en stund. Vispa upp äggulorna, häll gräddmjölken över äggen och vispa kraftigt. Fördela i 4 portionsskålar som rymmer ca 1,5 dl. grädda formarna i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min, låt stå i kylen i två-tre timmar eller över natten. Vid servering strö över råsocker och bränn med en brännare för att få ett knäckigt täcke.
//Alex
Senaste kommentarerna