Kvällens middagstips!

Kvällens middagstips! 

Parmaskinka med balsamvinägersås
Ingredienser till 4 pers.

  • 300 gr tunt skivad parmaskinka
  • 1,5 dl grädde
  • 2 knippor rucolasallad (ca. 80 gr)
  • 1 msk riven parmesanost
  • 2 msk pinjenötter
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk socker
  • salt
  • nymald svartpeppar
  1. Lägg upp skinkan på ett uppläggningsfat eller på fyra tallrikar. Skivorna ska inte ligga på varandra.
  2. Skölj och torka rucolasalladen. Skär den i bitar och strö den sedan över skinkan.
  3. Rosta pinjenötterna utan fett i en teflonpanna eller i ugnen.
  4. Förbered såsen; Smält smöret i en gryta, tillsätt balsamvinägern och låt det koka ihop i ett par minuter på medelhög värme. Tillsätt sockret och grädden och låt det tjockna till utan att koka. Tillsätt den rivna osten och salta och peppra efter behov.
  5. Häll såsen över skinkan och rucolasalladen och strö sedan över pinjenötterna.

Saffransrisotto

4 pers

  •  5 dl risottoris
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 100 g smör
  • 60 g parmesanost
  • 1/2 gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • svartpeppar
  • salt
  • 0,5 g saffran
  1. Förbered buljongen och låt den sjuda under hela koktiden av risotton. Buljongen ska tillsättas varm och slevvis.
  2. Finhacka löken. Smält 60 gr smör i stor tjockbottnad gryta och fräs löken på svag värme i ca 5 min utan att löken tar färg och bränns.
  3. Häll i riset och låt det steka under omrörning i ca 5 min. Häll därefter på vinet, höj värmen och låt det evaporera.
  4. Sänk värmen, salta och häll på 2 soppslevar varm buljong, rör om och låt buljongen koka in i riset. Fortsätt att hälla på buljongen slevvis lite i taget under omrörning under hela koktiden. Det är viktigt att all buljong kokar in i riset innan man häller på mer. Risotton ska koka på svag värme i ca 16-20 min, riskornen ska vara "al dente" och risotton ska ha en krämig konsistens när den är klar.
  5. Ta sedan av kastrullen från spisen och tillsätt resten av smöret i bitar, den rivna parmesanosten och låt risotton vila under lock i några minuter tills smöret smält. Tillsätt svartpeppar, blanda väl och servera.

 

Citronmarinerade kycklingbröst

Ingredienser till 4 pers.

  • 2 stora kycklingbröst, ca 1 kg
  • 1 citron
  • 8 msk olivolja  till marinaden (+ några msk till stekningen)
  • 1 tsk rosmarin
  • vetemjöl till panering
  • salt
  1. Skär kycklingbrösten i små bitar och lägg dem i en skål.
  2. Skölj och torka rosmarinkvisten. Pressa citronen.
  3. Vispa ihop ca 4 msk citronsaft och ca 8 msk olivolja. Häll marinaden över kycklingbitarna och tillsätt rosmarin.Låt marinera i kylen i ca 30 min.
  4.  Vänd kycklingbitarna i vetemjöl och stek i omgångar i olivolja. Salta och servera.

Vaniljbrulée

4 port

 

  • ·         ½  vaniljstång
  • ·         3 dl grädde
  • ·         1 dl mjölk
  • ·         ¾  dl socker
  • ·         4 stora äggulor
  • ·         Ca 2 msk råsocker

 

Sätt ugnen på 150, dela och skrapa ur vaniljstången, blanda med grädde, mjölk och socker i en gryta, koka upp.  Dra ifrån den från plattan och låt dra en stund. Vispa upp äggulorna, häll gräddmjölken över äggen och vispa kraftigt. Fördela i 4 portionsskålar som rymmer ca 1,5 dl. grädda formarna i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min, låt stå i kylen i två-tre timmar eller över natten. Vid servering strö över råsocker och bränn med en brännare för att få ett knäckigt täcke.

//Alex

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.