Debattartikel i Norran

Offentlig sektor den stora boven

I dag är ungefär 28 procent av Sveriges företagare kvinnor. Det innebär att vi har ett av västvärldens mest mansdominerade företagande. 19 länder i Europa har en högre andel kvinnor som är företagare.

Sverige har även få kvinnor som är toppchefer. Enligt Eurostats definition är andelen kvinnliga chefer i Sverige 16 procent. Vi ligger därmed under EU-genomsnittets 25 procent. I Litauen är andelen kvinnliga toppchefer 45 procent. Andra intressanta länder att jämföra med är Australien med 20 procent, Kanada med 26 procent och USA med 38 procent.

Sverige är långt ifrån bäst i klassen. Att vi har så få kvinnor på toppositioner beror till stor del på att vi har för få kvinnor som är företagare. För att få fler kvinnor på toppositioner behöver vi fler kvinnor som gör affärer av sina idéer.

Att vi har en låg andel företagarkvinnor beror inte på att kvinnor i Sverige saknar viljan att starta eller är sämre på att driva företag än övriga kvinnor i världen. Det beror till stor del på arbetsmarknadsstrukturen. Sverige har en av väldens mest könssegregerade arbetsmarknader. Hälften av alla kvinnor som jobbar gör det inom offentlig sektor. Motsvarande andel för männen är en knapp femtedel.

I en utredning från 2004 konstateras att marknadsstyrd ökning av kvinnors förvärvsarbete leder till mindre könssegregation än en politisk sådan. Anledningen är att när kvinnor inträder i arbete, via den offentliga sektorn, tenderar de att koncentreras till ett fåtal yrken. Den offentliga välfärdspolitiken har varit viktig för att få kvinnor i arbete – men har samtidigt skapat en underrepresentation av kvinnor på toppositioner.

Att offentlig sektor genom Lagen om valfrihetssystem (Lov) öppnas för företagande är därför ett viktigt steg för att bryta strukturerna. Regeringen satsar också på att öka kvinnors företagande. Satsningen från 2007–2010 fortsätter 2011–2014 med 100 miljoner kronor per år. Insatserna ska bidra till att nyföretagandet ökar och att fler av de företag som drivs av kvinnor växer.

Att regeringen satsar på kvinnors företagande är avgörande för att maktfördelningen i samhället ska bli jämställd. Centerrörelsen vill på Internationella kvinnodagen speciellt uppmärksamma de kvinnor som driver företag och som funderar på att starta företag. Ni är dagens hjältinnor. Ni bidrar till att göra Sverige jämställt. Ni behövs och vi behöver fler som ni.

Eva Enqvist

distriktsordförande Centerkvinnorna Västerbotten

Christer Lundgren

distriktsordförande Centerpartiet Västerbotten

Alexandra Wermelin

distriktsordförande Centerpartiet Västerbotten

Anna Sandström

ordförande Centerstudenter Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.