Röntgen i Tärna

Vid besök på sjukstugan i Tärnaby i veckan framkom att röntgen av lungor och höft inte får ske i Tärnaby utan att patienterna skickas till Lycksele eller Storuman om det inte råkar var när röntgensjuksköterskan befinner sig i Tärnaby. Det här beror på facklig problematik med vilken personalgrupp som skall göra vad, där man från vårdförbundets del inte vill att sköterskorna på sjukstugan skall göra dessa undersökningar om jag uppfattat det hela rätt. Lungröntgen är inte en allt för komplicerad undersökning (medan höfter är en annan sak) och på sjukstugan säger man att man utfört dessa underökningar tidigare. Det här innebär att när jag jobbar i Tärnaby som distriksläkare kommer jag alltså att bli tvungen at skicka misstänkta lunginflammationer till Lycksele alltså hyfsat många mil fastän det finns utrustning för att ta bilderna på plats. Var finns patientperspektivet och servicen i detta?

Jag tycker att det här verkar helt orimligt och är det så att facket är den problematiska länken i ett S-styrt Landsting, så kan man ju börja fundera. I det här fallet tycker jag nog att man borde kunna ge någon form av dispens för ex lungor i Tärnaby, detta för att slippa skicka en äldre skör patient till Lycksele i onödan.

//Alex

2 kommentarer

  1. Nicklas Sandström

    Hej!

    Kan verkligen hålla med om att det verkar riktigt märkligt! Tycker att du författar ihop en fin interpellation till nästa fullmäktige 🙂

    Mvh
    Nicklas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.