Ohederlig Sjöstedt, med något rätt.

Den beundran som Jonas Sjöstedt åtnjuter i Västerbotten handlar till stora delar om att han verkar så reko. Detta är en kille som man kan lita på. Han är så schysst att han inte heller drar sig för att problematisera sina egna ställningstaganden. När jag läste på universitetet för tio år sedan fick vi bland annat besök av Jonas Sjöstedt, och han höll en mycket intressant och självkritisk föreläsning, där han å ena sidan förklarade det goda med socialistisk politik, men samtidigt visade på problem och inkonsekvenser i det egna partiets historia. Sådant är hedervärt. Sådan är Sjöstedt… ofta.

Denna helg verkar han ha tappat en del av sin tidigare pålitlighet, för att istället hänge sig åt ett hejdlöst slirande med sanningen. Å ena sidan berömmer Sjöstedt sig själv och Vänstern för att Umeå är en välskött och expansiv kommun. Å andra sidan klagar han på att privata vårdgivare, belägna i Umeå tar resurser från vårdgivare i Dorotea och Åsele. Han lägger orden så att man skulle kunna tror att det är kommersiella marknadskrafter som ligger bakom Doroteaupprorets existens. Sanningen är ju den att det är samma sossar som styr Umeå kommun och som också beslutat om att minska antalet vårdplatser i Dorotea och lägga ner ambulansen i Åsele. Det var inte marknaden som ställde till det denna gång, det var politiken. Att Sjöstedt drar denna vals beror antagligen på att han älskar sossar när han får var med om att bestämma och avskyr dem när han får nobben.

En sak ska dock Sjöstedt få beröm för. Hans bredsida mot den svenska politiska traditionen att låta gruvintresset gå före alla andra intressen är både hedervärt och viktigt! Det är dags för svenska politiker att försvara miljön, markägare och närboende mot kortsiktiga lycksökare inom gruvbranchen.

Det är nu tjugo dagar kvar till folkomröstningen för en fungerande akutsjukvård i hela Västerbottens län. Gå och rösta. RÖSTA JA!

Detta är frågan som ställs i folkomröstningen den 8:e september.

”Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade Västerbottens läns landsting 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser och läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?”

De röstande kan svara ja, nej eller rösta blankt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.