Innebörden? Ingenting

När jag väl samlat ihop mig från dagens stora händelse och fått lite perspektiv på saken växer det fram mer och mer. Egentligen händer det inte någonting, rent praktiskt.

Lite som Malmös grej tidigare under säsongen, man slår på stora trumman och ’sparkar’ hela laget, men sedan stormen var över stod laget kvar. Nåja, där var det ju en del spelare som lämnade, och i Malmös fall handlade det officiellt om ekonomiska problem – men lite samma sak känns det som nu.

Dagens gärning var inget annat än att visa upp för publik, sponsorer och media att man inte accepterar hur det ser ut just nu. Ett tecken till alla sponsorer att Björklöven nu börjar om, nu ska man framåt.

Men praktiskt händer det ingenting. Ingen spelare kommer säga upp sitt kontrakt och som jag skrivit tidigare finns det ju inte heller någon anledning till det. Spelare som har ett kontrakt som går ut sista april vill, av förklarliga skäl, inte sitta utan pengar.

Kanske kan det ha varit en antydan till de som sitter på tvåårskontrakt att de inte var önskvärda. Men själv skulle jag hellre höra det rakt ut face-to-face i så fall.

Sammanlagt ringde jag till 13 spelare. Nedan kan ni läsa ord för ord vad de sa, men alla var i alla fall överens om att de inte kommer bryta kontraktet. Sen var det lite skillnad på vad de tyckte om hur Löven handlar, någon tyckte att det var dumt, Jonnie Karlsson påpekade att det provades en mindre utrensning redan inför denna säsong ’och vi vet ju hur gick det då’. Nåja, det kan ni läsa mer om i tidningen.

Fredrik Öberg lät grymt revanschsugen när kollega Johnsson fick tag på honom:
– Inte en chans att jag bryter kontraktet. Jag ska ta revansch, både jag och laget kan mycket bättre än vad vi visade. Jag vill visa vad jag kan. Jag kan inte tänka mig att min enda säsong i Björklöven ska vara en dålig en. Jag ska ta revansch och hoppas att alla andra tänker på samma sätt.

Bedros antyder att det här bara är början.
– Det kommer att bli enorma förändringar, säger han.
Jag tolkar det som att ingen, varken styrelsemedlemmar, spelare eller ungdomstränare, sitter säkert.

Och visst har man fått påtryckningar från sponsorer. Nu förstår man vad Krister Olsson pratade om i TV i går. När en sådan mäktig man talar, då lyssnar man.

Så sa spelarna om beslutet:

Thomas Sehlstedt
– Jag förstår inte riktigt varför, det känns bara konstigt. Vill man säga upp sitt kontrakt med två månader kvar så har man ju alltid kunnat göra det, jag tror inte att klubben hade nekat någon till det när säsongen ändå är slut. Sen att de går ut till media så här, det vet jag inte varför de gör, det känns bara konstigt.

Johan Bergmark
– Någonting var tvungen att göras, det går inte att sticka under stolen med. Jag tycker det är rätt att börja om från nytt men vet inte om det här är rätt eller fel sätt. Det här drabbar inte mig, men hade jag haft kontrakt över nästa säsong hade jag nog inte känt mig så önskad.

Jonnie Karlsson
– Det förändrar väl ingenting. Jag förstår inte riktigt vad det vill ha ut av det hela. När det lägger upp det på det här sättet finns det ingen anledning att inte ta lön de kommande två månaderna.

Magnus Isaksson
– Jag vet inte vad man ska säga, kom ju ända som en liten chock. Det gäller väl mer de som har kontrakt över nästa säsong om jag fattar allt rätt. Det har ju inte varit en bra säsong, de vill väl rensa upp så nog förstår jag dem.

Jussi Heikkinen
– Det är ganska konstigt. Det är första gången för mig något sånt händer efter en säsong. Jag vet faktiskt inte vad de menar eller vad de försöker med. Oftast är det så att om de vill bryta kontraktet händer det innan transferfönstret så det här låter lite konstigt.

Johan Forsberg
– Vi har gjort en dålig säsong, men det vet alla om, vi också. Om alla stannar kvar blir det som ingen skillnad, men det får framtiden utvisa. Vad det kommer leda till vet jag inte, men jag har bara nästan en månad kvar och har inga tankar på att riva upp kontraktet, det ska jag fullfölja.

Magnus Gästrin
– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Det blir mest bara spekulationer om man säger något, deras riktiga syfte med det kan man ju bara gissa sig till så det är väl bättre att de får svara på det.

Christopher Thörn
– De är missnöjda och känner att de måste hitta på någonting. De hoppas väl kanske att bli av med några spelare för att få lite pengar över, jag vet inte. Jag vet i tusan om det är någon som kommer att gå, de flestas kontrakt kommer gå ut nu i april och jag har svårt att se att någon ska säga upp det nu och gå utan lön i två månader.

Martin Johansson
– Nu var inte jag närvarande på mötet så vet inte exakt vad som har hänt och vad som har sagts. Men som jag förstår det trycker de på att de vill ha en nystart och börja om från nytt. Personligen har jag kontrakt nästa år och jag står fast vid det. Vill de säga upp mig helt är det deras beslut, jag är i alla fall inställd på att fortsätta.

Niklas Zetterström
– Det är lite svårtolkat egentligen, vi ställde frågan om det betydde att de vill bli av med oss, men de sa att de bara ville markera en nystart och att man fick lämna nu om man ville. Säsongen har väl inte gått som jag har tänkt mig, men jag ser fram emot nästa säsong och försöker lämna denna. Jag känner att jag har mer att bevisa.

Jens Ledin
– Jag vet inte om det är så stor skillnad egentligen med att jag får frysa kontraktet om jag vill. Visst kan man läsa mellan raderna att de inte tycker vi inte har presterat tillräckligt och vi uppfyllde ju inte målet så på så vis förstår man det. Men jag har tänkt spela i Björklöven nästa säsong också.

Andreas Stenling
– Själva beslutet att låta spelare gå har jag egentligen inte några kommentarer på. Förutom det tycker jag det lät ganska positivt med att man ska bygga en ny organisation och satsa långsiktigt. Jag tror att det är det som behövs om det ska bli bättre resultat. Att tänka långsiktigt, skapa en längre plan och struktur för ett långsiktigt mål.

Jonas Floberg
– Det var överraskande. Men jag vet inte, vill inte ha någon synpunkt på det där. Vi får väl se hur nysatsningen blir när det presenteras.

6 kommentarer

  1. Rolf

    Att du ens orkar ringa till spelare vars kontrakt går ut. Lövenledningen måste ju fatta att spelare vars kontrakt går ut 30/4-09 inte kommer att säga upp dem. Den spelaren skulle ju vara dum i huvudet. Han kan ju göra klart med ny klubb imorgon och ändå få ut lön av Löven mars och april. Denna aktion är ju naturligtvis riktad mot spelare som sitter på kontrakt även nästa år. De övriga som de inte vill behålla blir de ju av med ändå och de blir nog de flesta för jag antar att Forsberg och Svedberg är förlorade.

  2. Björn Forsgren

    Jo visst, det tänker jag också. Men varför sätter de en deadline den 9:e mars som är redan på måndag?
    Samma sak gäller för de med tvåårskontrakt, de lär ju inte heller vilja säga upp sitt kontrakt och sitta utan pengar nu för att få ett nytt först efter april. Visst?

  3. Supporter

    Vad menar ni med konstigt? Det här klubbens sätt att säga ? vill ni gå är det ingen förlust eftersom ni varit så kassa. Svedberg, Forsberg och Heikkinen, ni behöver nog inte ta åt er av detta. Det gäller inte er.

  4. Rolf

    Jag är säker på att killarna som sitter på långa kontrakt får ett extra samtal där de erbjuds lämna klubben efter denna säsong alltså 30/4. Jag tror de valt att sköta just detta öga mot öga med berörda spelare sen har de ju visat sponsorer att de menar allvar och de är säkert också en del i allt.

  5. Rolf

    Skulle du om du slutfört ett jobb med i och för sig dåligt resultat med 2 månadslöner kvar att få utan att behöva jobba tacka NEJ till dessa?
    De är just detta lövenledningen erbjudit spelare vars kontrakt går ut denna säsong.

  6. Supporter igen

    Rolf: Nej, men det är ju inte det jag säger. Jag säger att det inte är konstigt, det är snarare förvånande att de inte fattar att det är en tydlig signal att det inte är någon förlust om de drar. Om jag gör ett dåligt jobb och min chef säger att det vore lika bra att jag sa upp mig så skulle jag FÖRSTÅ vad han menade, jag skulle inte tycka det var konstigt, sedan att jag naturligtvis skulle försöka göra det bästa av situationen, och se till att jag hade ett nytt jobb innan jag sa upp mig. Jag jobbar i en resultatinriktad bransch så jag vet att liknande saker hänt kollegor, men oftast köps de ut med ett års lön eller liknande. Men att man inte fattar vinken är väl konstigt om något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.