TV-pengarna fördubblas

Som ni kanske har noterat har i dag Hockeyallsvenskan gått ut med att det blir Vasats nya hockeykanal Viasat Hockey som kommer sända allsvenskan de fyra kommande åren. Vilket ju med all sannolikhet innebär färre TV-tittare, men just det är inte högsta prioritet.

– Vi har sagt så här att vi prioriterar inte tittarsiffrorna i fortsättningen utan vi har prioriterat för det första att få upp ersättningen, våra klubbar måste få bättre betalt för sina rättigheter, sa Hockeyallsvenskans VD Stefan Bengtsson till mig i dag.
– Det är kul att ha höga tittarsiffror, men om inte det betalar sig är det inget egenvärde i det. Fortfarande är det ju så att alla supportrar som vill se det här har ett antal månader på sig att skaffa kanalen.

Jag kan som första riksmedia (smaka på den!) avslöja hur avtalet är. Förra året låg de så kallade centrala sponsorintäkterna på 370 000. I år kommer de ligga kring 700-800 000.

…fast i sådana här tider känns ju drygt 300 000 som en piss i Mississippi, typ.

Dessutom kommer omkring dubbelt så många matcher att finnas tillgängliga. Det senaste året sände TV4 Sport drygt 70 matcher, samt runt 40 via webben. Viasat ska enligt planeringarna sända 80 matcher i TV (vissa dessutom i de fria kanalerna TV3, TV6, TV8), och, enligt Viasats sportchef Per Tellander, det dubbla på webben. Vilket då skulle innebära 240 TV-sända matcher.

Så det kommer visas en hel del matcher, skillnaden är bara att TV-tittarna nu måste betala för kakan.

– Jag förstår Stefan Bengtssons agerande, sa Bedros. Jag håller med också, jag menar ekonomin har blivit ännu viktigare i föreningarna, speciellt i dessa tider med lågkonjunktur och finanskris.
– Tråkigt naturligtvis att det når mindre hushåll, jag kan bara beklaga men kan inte säga något mer. Jag vet bara att man centralt har prioriterat pengarna före tittarsiffrorna.

Klubbarna kommer i den nya hockeykanalen även få möjlighet att bidra med egna inslag. Till exempel att Björklöven har en tid varje onsdag klockan 22.30 där man får göra ett 15-30 minuter långt inslag.

Det ska bli intressant att se vilka profiler man kommer värva till sig i och med TV-satsningen. Jag läste på Expressen att Niklas Jihde kommer vara en av dem i alla fall. Men man ska nog inte vänta sig alltför grymma kommentatorer med tanke på vad man har skickat till Schweiz. Tänk om man hade kunnat klona Canal plus-uppställningen!
__________________

Lite fascinerande när man läser kommentarer runt omkring på nätet hur få som förstår vad en journalists yrkesuppgifter handlar om. Vissa verkar tro att vi jobbar för klubbarna?
__________________

Kan experterna sluta ifrågasätta Bengt-Åke nu?

2 kommentarer

  1. Håkan

    Jag vill ha fakta och inte massa spekulationer och rena felaktigheter när jag läser tidningen.
    Tyvärr är trovärdigheten bland media lika hög som hos politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.