Barnkonventionen ska bli lag, tycker folkpartiet!

I fredags firades 20-års jubileum av införandet av barnkonventionen. På folkpartiets landsmöte hade flera motionerat om att göra barnkonventionen till svensk lag för barnens bästa. Jag var själv medmotionär på en av dessa. Efter en ganska lång debatt så blev det klart: Folkpartiet vill att barnkonventionen ska bli lag. Jubel utbröt i lokalen. Inte undra på. Detta är en fråga som det motionerats om under allmänna motionstden i riksdagen, inte bara i år utan även tidigare under mandatperioden. Med landsmötesbeslutet "i ryggen" är det bara att ge järnet!

2 kommentarer

  1. En som är bekymrad

    Visst vore det fantastiskt om barnkonventionen kunde bli lag. Men med tanke på att den lag som idag skall skydda och värna om barnen i vår kommun dvs SOL samt LVU inte efterlevs enligt gällande förordningar,känner jag mig tveksam till att en ny lag i sig är lösningen på problemet kring barns utsatthet. Hur följer tex du/ni som folkpartister upp hur barns rätt till skydd och stöd i vår kommun efterlevs? Utreds barns behov enligt gällande lagrum, får utsatta barn och ungdomar verkligen skyndsam hjälp och stöd? Mina egna erfarenheter är dessvärre inte goda avseende detta….

  2. Maria Lundqvist-Brömster

    Dina erfarenheter känner jag igen. Tyvärr så finns det brister ionom socialtjänsten. Dels behövs det förstärkningar och mer metodutveckling i det sociala arbetet men det är också viktigt att vi politiker prioriterar våra barns rätt till trygghet. Regeringen arbetar just nu med en nyligen avlämnad utredning kring barnfrågor . Jag är dock övertygad om att barnkonventionen som lag i högsta grad skulle stärka barnens rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.