Självmord hos ungdomar!

 Tack VK för att ni så föredömligt tagit upp detta ämne.

Detta är absolut nödvändigt. Självmord hos unga är svårt att tala om och svårt att förstå. BRIS har i tidigare rapporter beskrivit hur ungdomar upplever vuxenstöd. Ungdomar har uttalat att de saknar vuxna att prata med , att vända sig till. Vi vuxna måste tänka om. Jag blir minst sagt besviken och ledsen då jag läser att endast 4 av Umeås högstadieskolor har en plan för hur man ska arbeta med att förebygga självmord och självmordsförsök. Precis som anhöriga beskrivit så känner man en oerhörd frustration och maktlöshet när man inte når fram till sitt barn. Visst händer det mycket under tonårsperioden men vare sig socialtjänst och skola kan enbart skylla på att det bara hör till tonåren. Vi måste lära oss tyda signaler och kompetensen måste höjas när det gäller metodik kring samtal. Vi måste våga bry oss och ställa frågor. 

 

4 kommentarer

  1. Hoss

    Typiskt politikerinlägg, man angriper verkan istället för att fundera över vad orsaken kan vara. Att siyya i >>Riksdagen, långt ifrån den verklighet där väljarna befinner sig, och peka ut den ena eller andre som skyldig.
    Fundera en stund över hur det kan ha blivit som det nu är, om vi ska tro alla rapporter. Är det verkligen bara skolan som formar det samhälle ungdomar lev er i. Vilket samhälle ville vara med om att forma när du lät dig väljas in i riksdagen, det skulle vara intressant att veta.
    Att peka ut vilka som är skyldiga?

  2. Ulrica

    Undrar vart Hoss tycker att Maria anklagar ”skyldiga”?
    Jag är övertygad om att Maria inte tror att en handlingsplan i skolan gör allt men att det är en viktig bit i helheten. Maria tackar VK och jag tackar Maria för att hon skriver om detta i sin blogg, VIKTIGT!
    Jag anser liksom Maria att skolorna, sjukvården och socialtjänsten har ett ansvar för att förebygga självmord bland unga. Det fråntar dock inte mitt eget och andra vuxnas ansvar. Vi kan alla bli bättre på att se, fråga och agera. Detta oavsett partifärg!

  3. Maria Lundqvist-Brömster

    Till Hoss vill jag bara säga att jag inte bara sitter i riksdagen och tycker en massa . Jag befinner mig inte långt från verkligheten. Jag är själv förälder till tre barn, jag har jobbat med förebyggande ungdomsarbete såväl inom socialtjänsten som inom skolan som skolkurator. Vi vuxna har ett stort ansvar att se och lyssna och finnas till hands. Tyvärr brister det på många håll.

  4. Bertil

    Det är känsligt skriva om detta ämne,
    Men jag måste tyvärr påstå att det har med politiken att göra och det har definitivt blivit värre med borgelig politik.
    När sjukskrivningslagen klubbades under applåder för att håna de sjuka som nu utförsäkras då blev jag förskräckt.

    Gällande unga så är pressen på dem oerhörd, Unga som sedan ska ut i arbetslivet, möter en hård värld, en hård arbetsförmedling, utslagning på arbetsplatser
    och sedan förnedras till socialbidrag, när kanske deras kompisar har jobb.
    Nä många kan bli desperata för mindre.
    Finns mycket skriva om detta ämne faktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.