Personer med funktionsnedsättning får inte utestängas från vård och socialtjänst!

Men tyvärr är det precis vad jag läser i det pressmeddelande som gått ut från Socialstyrelsen. De har på uppdrag av regeringen kartlagt tillgängligheten och konstaterar att personer emd funktionsnedsättning riskerar att utestängas från vård och socialtjänst. De har kartlagt tillgängligheten på 500 distriktsläkarmottagningar och 250 socialkontor. bilden är dyster. Majoriteten visar så stora brister att vissa grupper riskerar att få vänta på och i värsta fall helt utestängas från vård och omsorg! För personer med rörelsefunktionsnedsättning är tillgängligheten relativt god men det är betydligt sämre för personer med kommunikationssvårigheter, syn och hörselnedsättning. Hälften av verksamheterna ger personer med synnedsättning väglednng med hjälp av ledstänger, markeringar vid entrén, eller punktskrift på hissknappar och syntetiskt tal. Var tionde verksamhet har information i punktskrift eller digitala talböcker. Hörselteknisk utrustning saknas i stort sett helt.

Tillgänglighet handlar inte bara om att ta bort trösklar, göra större toaletter . Det handlar om så mycket mer som information och kommunikation.

Hur står det till i Västerbotten? Frågan riktar jag till brukare som vet bäst men naturligtvis också till kommun och landstingspolitiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.