Kan alla läsa och förstå vad de läser? Nej-Inte en av fyra!

Det är precis det temat som seminariet kommer att handla om i eftermiddag. Riksdagens handikappforum och Centrum för lättläst står som inbjudare. Visste ni att cirka 25 % av Sveriges vuxna befolkning inte når upp till grundskolans krav på läsförståelse. För att vår demokrati ska fungera behöver information,litteratur och nyheter vara tillgänglig för alla. Vårt nya kommunikationslandskap kräver redan mycket av den enskilda medborgaren och i takt med att det växer riskerar allt fler att ställas utanför. Insatser behövs inom en rad olika samhällssektorer för att säkerställa att den fjärdedel av befolkningen som har lässvårigheter ges möjlighet att vara delaktiga i den demokratiska processen.  Där kommer seminariet ta upp frågan om hur informationssamhället kan göras mer tillgängligt för personer med lässvårigheter.

 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Här finns det mycket arbete att göra landet än mer demokratisk för dessa och andra som har funktionshunder. Borde det inte finns lösningar på att få kommunala och offentliga institutioner och bolag med flera som har verktygen till detta ifrån statens intresse samt vilja att skapa förutsättningar att samordning de resurser och tillgångar som finns blir detta gjorts mera.
    Vi skulle få ned arbetslösheten hos dessa person som själv har funktionshinder som gör detta arbete tillsamans med länsvis stab som skötte detta i början. Tänk om det finns ekonomi att i varje kommun såsom bolag har anställd-a som jobbar med tillgängligheten av information med mera för dessa som har det här. Det finns ekonomiska instrument idag som går att använda och mer effektivare än idag.
    På långsikt tjänar landets och kommunernas så ock landstingen på detta.

  2. Maria Lundqvist-Brömster

    Krister, det finns oerhört mycket att göra och här har även regeringen lagt uppdrag på myndigheten HANDISAM, som ska följa upp hur det ser ut i kommuner och landsting. Om man går in på kommuners hemsidor så kan man se att det finns möjlighet att välja lättläst, men det finns också mycket tråkiga exempel på att man kör med falsk marknadsföring. Nu har vi en FN konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vi har skrivit under vilket också innebär att vi ska ha en tillgänglighet i det vi skriver . Men detta måste vi tillsammans jobba för. Reagera när vi ser att det brister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.