16-årig flicka i fyllecell!

Läser i dagens VK om den 16-åriga flickan som hamnade i fyllecell trots att hon hade så mycket som över 1,8 promille i blodet. Detta känns långt ifrån bra . Skapa en tillnyktringsenhet för unga – kan kännas som att vi gett upp vad beträffar det förebyggande arbetet kring  ungas drogvanor. Samtidigt kan vi inte "blunda för" att ungdomars konsumtionsvanor  i många fall kan vara avancerade. Det kan också vara så att denna 16-åring drack för första gången, visste inte hur hon skulle komma att reagera på alkoholen.

Man ställer sig många frågor . Svaren har vi inte men helt klart måste vi värna de unga som hamnar i dessa situationer. Detta bör vara en fråga för hälso och sjukvården, när en ungdomamed 1,8 promille anländer med polisen till akuten. Föräldrarna fanns inte på orten. Hälso och sjukvårdens ansvar är tungt i dessa fall och vad skulle hänt om flickan börjat må mycket dåligt i sitt allmäntillstånd? Polisen är inte sjukvårdare.

Den utredning som idag kommer att lämnas till regeringen har tittat på missbruksvården. Av vad som redan gått ut i media framkommer att  det finns stora olikheter kring hur missbruksvården ser ut i landet. Missbruket är i första hand ett mänskligt lidande för missbrukaren och dess nära men samhällskostnaderna är också mycket stora.

Utredaren anser att landstinget ska ta ett större ansvar kring missbruksvården.  Ja  helt klart måste  klara riktlinjer utarbetas kring vad som är landstingets skylidighet och polisens. Dagens artikel i VK är ett tydligt exempel på detta.

 

 

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Viking

    ”Missbruket är i första hand ett mänskligt lidande för missbrukaren och dess nära men samhällskostnaderna är också mycket stora”.

    Men, vi lägger ju ut 43 miljarder till försvaret som jämförelse?!

  2. Viking

    Du verkar inte ha fått min tidigare kommentar så jag prövar igen.

    ”Missbruket är i första hand ett mänskligt lidande för missbrukaren och dess nära men samhällskostnaderna är också mycket stora”, skriver du.

    Anmärkningsvärt att samtidigt som 43 miljarder går till militären varje år pratar Maria om att det saknas pengar till omsorg. Utöver det fick Försvarsexportmyndigheten, en ny myndighet som inrättades i augusti 2010, 38 miljoner kronor förra halvåret för att främja svensk vapenexport.

  3. Maria Lundqvist-Brömster

    Ja , visst läggs en hel del på försvaret. Men vi lägger även från regeringens sida en hel del på det förebyggande arbetet kring alkohol, narkotika och dopning. Men arbetet mot missbruk måste även prioriteras i kommuner och landsting. Missbruksutredningen lade nyligen sitt förslag till en ny lag kring missbruk. Regeringen har tagit emot denna och den ska nu bearbetas för att senare remissbehandlas. Detta visar på att regeringen tar detta uppdrag på största allvar. Men allt som handlar om förebyggande arbete behöver inte kosta så mycket. Vi ska ju försöka att förhindra att unga människor kommer in i ett missbruk.
    Försvaret kostar det vet jag och det tycker jag är en annan diskussion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.