Rätten till ledsagning får inte urholkas!

Idag hörde jag en intervju där Mikael från Luleå berättade om hur kommunen prissatt hans ledsagning. Mikael som har en funktionsnedsättning har rätt till ledsagning enligt LSS(lagen om stöd och service för personer med funktionsnedsättning). Ledsagning skapar ju möjligheter att kunna ta sig ut, resa, gå på bio, på restaruang,. LSS är en rättighetslagstiftning som ska försäkra att personer med funktionsnedsättning ska få leva på jämlika villkor precis som oss andra.

Tyvärr så har vi de sista åren fått ta del av domar som helt går i annan riktning , inte bara vad gäller ledsagning!  Dessa domar strider mot lagens intentioner. Men prejudicerande domar blir myndigheternas rättesnöre.

Jag har fått nog! Lagen ska efterlevas! Tyvärr kan vi konstatera att så inte är fallet . Då finns det bara en sak att göra och det är att förtydliga lagstiftningen så att den lever upp till lagens intentioner men också till FN:s konvention om mänskliga rättigheter flör personer med funktionsnedsättning!

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Bengt Eriksson

    Hej Maria.
    Du skriver att LSS är en rättighetslag…
    Nu finns det ju 2 olika typer av lagar… Rättighets- och skyldighetslagar. En rättighetslag innebär ju att du har rätt till något en ligt lagen, men det innebär ju också att det inte finns en skyldighet att utföra.
    Vore det inte bättre då (och enklast) att ändra till en skyldighetslag? Skillnaden är ju ganska stor, eftersom man i så fall kan med ganska enkla medel sätta press på den som ska utföra något enligt lag, vilket man nu inte kan i en rättighetslag?
    Som jag nu ser det, så skulle det vara ett mycket bra beslut om regeringen skyndsamt kunde göra detta.

  2. Håkan Högberg DHR

    Ett bra tag nu känns det som om man försöker skjuta tillbaka oss med insatser från LSS Från goda levnadsvillkor till mindre goda levnadsvillkor. Det vore spännande om någon jurist kunde titta på ett antal domar från förvaltiningsöverdomstolen för att se vad om man kan se om man kan se juridiska orsaker till domstolens svängning. Kanske något för riksdagens utredningstjänst?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.