Behåll Systemets ensamrätt på alkoholförsäljning!

Med anledning av en del deattinlägg runt om i landet så finns det anledning att förtydliga en del av det som kommit fram i utredningen kring gårdsförsäljning. Utredaren konstaterar att det inte  är möjligt att tillåta att lokalt producerad alkohol får säljas på landsbygden OM vi inte ger alla tillverkare i hela EU möjlighet att sälja sina produkter till konsument. De ska dessutom kunna säljas var som helst, inte vara i anslutning till en gård. Både svenska och utländska företag kommer naturligtvis att välja att lägga sina butiker där det finns flest kunder. det vill säga i städer och butikscentra. Vad har det med landsbygden att göra?

Det sägs i utredningen att försäljningen ska vara förenad med en betald upplevelsetjänst och begränsas till drygt 10 000 liter vin eller motsvarande alkoholmängd sprit eller starköl per år. Min fråga blir då, hur definierar man en upplevelsetjänst och hur kontrollerar man försäljningen?

Jag är mycket oroad över ett upplägg som skulle innebära att det är fritt fram för nya alkoholbutiker med privata företag som ägare. Den svenska alkoholpolitiken bygger på att värna folkhälsan, inte vinstintressen. Jag vill inte att alla alkoholtillverkare, utländska och svenska, ska få sälja både vin, starköl och starksprit direkt till konsumenter.

Låt oss istället behålla Systembolagets ensamrätt på alkoholförsäljning som kombinerar ansvar med god service. Mer tillgång till alkohol gör att fler dricker mer och våldet ökar. Detta samband och vetskapen om att många barn kommer i kläm. gör att vi måste värna en restriktiv alkoholpolitik som grundar sig på fakta , inte "blåögda" drömmar.

Etiketter:

En kommentar

  1. Carl-Magnus Hedin

    Bästa Maria,
    För det första, så har inte Systembolaget någon ensamrätt längre på alkoholförsäljning. Vem som helst, kan när som helst, köpa vin över internet med leverans hem till dörren, t o m i Nordmaling! De krångliga regler som skulle omfatta gårdsförsäljning gör det i princip totalt ointressant för en svensk eller utländsk spritproducent att etablera sig i storstäder. De 10 000 liter vin du talar om är mndre än av en promille av vad Systembolaget säljer! Sedan kommer all införsel över gränserna som är mångdubbelt större. Snälla, vakna upp!

    Ingen är intresserad av att ungdomar eller våra vänner och bekanta skall missbruka alkohol! Vi har också barn och vill inte att de skall råka illa ut. Men lösningen är inte förbud, storebrorsfasoner och obegripliga regler. Hade det fungerat, hade vi ju inte haft några problem, eller? Men vi har problem, för att politiker som du sticker huvudet i sanden och försvarar ett föråldrat system.
    Vi måste våga ingripa när vi ser mäniskor i vår omgivning som missbrukar. På arbetsplatsen, i föreningslivet o s v.

    Frågan om gårdsförsäljning har inget att göra med folkhälsan. Det handlar om en ny näring som kan skapa arbetstillfällen, gynna besöksnäring och turism samt en levande landsbygd.

    Jag, är precis som du, Liberal, men i det lägger jag att låta människor ta eget ansvar. Välkommen att hälsa på vår lilla vingård på Kullahalvön (vi har bara 1000 vinstockar och inget serveringtillstånd) så skall vi förhoppningsvis ge dig en annan bild av svensk vinodling!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.