Stärk socialtjänsten!

I dagarna har vi fått ta del av såväl pressmeddelanden som bilder från demonstrationer där socialsekretere tydligt deklarerar att man börjar få nog. Sjukskrivningstalen är på många håll höga på grund av hög arbetsbelastning. Många söker sig från tjänster med myndighetsutövning för att man inte orkar. Unga socionomer utan erfarenhet kommer in och sätts då till att handlägga svåra barnavårdsärenden.  Socialsekreterarna själva säger att de inte kan garantera rättsäkerheten på grund av den tunga arbetsbelastningen. Från FP har vi några mycket tydliga förslag; vi måste stärka myndighetsutövningen i barnavårdsärenden, bara den som har socionomexamen , kunskap om utsatta barn och erfarenhet ska få handlägga barnaärenden. Socialstyrelsen bör utfärda föreskrifter med krav på kompetens och minst två års erfarenhet. Det  borde finnas traineeprogram inom socialtjänsten och möjligheter till påbyggnadsutbildningar. Och varför inte premiera socialsekreterare som arbetar med barnavårdsärenden  direkt i lönekuvertet. Eftersom det är en stor personalomsättning så påverkar det förutsättningarna för kvalitet och kontinuitet som är så viktigt i barnavårdsärenden .

Jag har länge motionerat om att vi ska införa legitimation för socionomer. Det är på tiden!

Etiketter:

3 kommentarer

  1. GossenRoda

    Roligt med kvinliga folkpartister som vill höja löner, en kollega från Umeå tyckte tidigare idag att lärarna borde få 10000 ytterligare i månaden, kanske inte på en gång men…och nu socionomer med ”legimitation” men fritidspedagoger får ingen legitimation för de är inte lärare enligt den gamle militären i er ledning. Berätta bara hur allt ska betalas!

  2. Ulrica Westerlund

    Ja mer lön för myndighetsutövande socialsekreterare, de har ett svårt och viktigt jobb! Ett jobb som många har åsikter om, antingen har de gjort för mycket eller också har det gjort för lite. En yrkesgrupp som sällan eller aldrig får höra att det gjort det bästa utifrån omständigheterna. Lätta att sitta på läktarn och döma! Jag vet att de är värda betydligt mera, så tack Maria för att du belyser detta!

  3. Camilla Skytte

    Socialstyrelsen har utgivit Allmänna råd, SoSFS 2006:14, men visst de kan ju vässas ytterligare. Samtidigt som man kanske kan börja med att bevaka att de råd som ändå finns följs. Ett steg på vägen.

    Camilla Skytte, facklig företrädare för Akademikerförbundet SSR, Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.