Vinstintressen i vården!

Träffade idag vårdföretagarna , en branschorganisation, som har över 2000 medlemsföretag med ca 80 000 årsanställda. Det har funnits och finns brister i såväl privat som offentlig vård. Det är inte acceptabelt! Men i rättvisans namn ska riktiga siffror redovisas. I vårddebatten kan man många gånger få höra från oppositionen att dessa företag har vinstnivåer på 10-20 procent och utdelningar på 8 miljarder.  Så är det inte, däremot uppgick vinstutdelningen till 1,9 procent under 2011 av omsättningen, eller 1,6 miljarder. Av det sammanlagda resultatet efter skatt på 4,5 miljarder kronor återinvesterades 3 miljarder i företagen, Till råga på allt så har anställningarna mellan 2008-2011 ökat med 25 000  inom vårdföretagen. Då kan vi ofta få höra från oppositionen och inte sällan från V att dessa företag tar personal från det offentliga, men se det är fel. SEB har redovisat siffror som visar på att samtidigt som anställningarna har ökat inom de privata vård och omsorgsföretagen så har anställningarna också ökat inom den offentliga sektorn. Det talas också ofta och gärna om att det är stora bolag, men så är inte fallet 90 % av dessa företag har 20 eller färre anställda.

Min förhoppning är att jag med dessa fakta har slgit hål på några mytbildningar!

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Med trixande med siffror kan man övertyga många som inte är insatt och dom som har svårt för att läsa dessa samt kolla upp fakta. Du hurrar för dom privata vårdföretagarna i sann folkpartistiska anda. Jag undrar ändå om det har gått dej helt förbi vilka gigantiska överföringar som vårdföretagen och friskolorna har gjort till dom s.k skatteparadisen. Jag har tidigare skrivit om detta (med siffror) men som du ser så har jag helt avstått i denna kommentar att nämna en endaste siffra.

  2. Maria Lundqvist-Brömster

    Nej Jan- Erik, det har absolut inte gått mig förbi.
    Det är därför som jag med tillfredsställelse såg att regeringen ska utreda kraven på ägare och företagsledningar inom välfärdssektorn. Detta har man aviserat i budgetpropositionen. Utredaren ska lämna förslag på vilka möjliga ytterligare krav som bör ställas på ägare eller företagsledningar inom välfärdssektorn i samband med att tillstånd beviljas för en verksamhet. Regeringen skriver” Det är viktigt att det finns tydliga krav på ägare och företagsledningar som syftar till att säkerställa att verksamheten håller en hög kvalitet och att man inte agerar ekonomiskt kortsiktigt.”

    Man kan ju inte dra alla välfärdsföretag över en kam, eller?

  3. Jan-Erik Vahlström

    Det var inte meningen att dra ALLA över en kam. Naturligtvis så känner jag inte till den ekonomiska historiken över alla privata företag som verkar inom dessa sektorer, men som du framställer det så verkar det som allt är frid och fröjd och att allt annat är mytbildningar.

  4. Erik Jonsson

    Jag är för mångfald i den s.k. välfärdssektorn. Vad vi skattebetalare inte vet är på vilka premisser Kommunerna och Landstingen gör affärsuppläggen på. Den information som hitintills kommit fram är om Tibble gymnasium i Täby och vårdcentralen Serafen i Botkyrka. Dessa två rörelser har sålts till för låg köpeskilling och då blir man upprörd som skattebetalare. Det verkar som om politiker och tjänstemän inte har kunskap om företagsvärdering. Önskar gärna att du Maria kan berätta om hur man ser på värdet av en skola, vårdcentral etc. Om nu politikerna inte har kompetens att göra marknadsvärderingar så se då till att avtala om vinstdelning med de privata aktörerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.