Rätten till assistans så viktig?

Har återigen haft den stora förmånen att få delta i Intresseföreningen för assistans återkommande debattforum. Förmiddagen ägnades åt debatt och fokus var de förändringar som skett och sker inom assistansen. En reform som riksdagen tog 1994 på initiativ av dåvarande minister Bengt Westerberg. Den mesta tiden ägnades åt de åtgärder som regeringen föreslår för att stävja fusket inom assistans. Förslagen oroar och min förhoppning är att en del av denna oro har kunnat skingras i samband med denna debatt. Jag är tacksam över att få vara med , ta del av erfarenheter och få nya kontakter som minsann behövs när man jobbar med så viktiga frågor som funktionshinder.

Etiketter:

5 kommentarer

  1. Lars Nilsson

    Hej Maria! Du är fantastisk, som engagerar dig och värnar om de med funktinshinder så att de skall få det bättre, mer rättvist och jämställt . Du medverkar till bättre livskvalite.

  2. Åsiktsmaskinen

    Återigen ser vi exempel på att staten drar in på assistansen för de männniskor som så väl behöver den. Och det sker med Folkpartiet vid makten.
    Allt prat om hur fint allt blir är alltså bara skitsnack från Folkpartiet och era företrädares sida?

    För om ni verkligen stod på de svagares sida i dessa fall, hur kommer det sig att fler och fler får sin assistans indragen av Försäkringskassan (alltså staten, som alltså Folkpartiet styr)?

    Hur kommer det sig att du säger en sak med munnen men gör totalt tvärt om med händerna?

    Nä Maria, du har långt kvar till att få någon som helst trovärdighet i denna frågan.

    Ni kan varjefall börja med att säga sanningen, att fler och fler med funktionshinder får sämre och sämre livskvalitet på grund av att ni drar in på deras assistanstimmar.

    I dagsläget medverkar du till att människor får sämre livskvalitet, inte bättre.

  3. Maria Lundqvist-Brömster

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-11-29 07:42)
    Regeringen har inte på något sätt försämrat lagstiftningen inom assistans utan det är rättsfall som tyvärr har inneburit att en del fått mindre assistans eller förlorat sin assistans men fortfarande så ökar antalet timmar inom assistansen enligt FK noteringar. Vi har nu från riksdagens sida krävt att få regeringens åsikt i denna fråga och regeringen har lagt utredningsuppdrag som kommer att redovisas till riksdagen och först och främst till socialutskottet. Fp värnar assistansen och vi anser att det kan finnas anledning att göra ett förtydligande i LSS med anledning av de rättsfall som kommit för att inte intetionerna i denna fantastiska rättighetslagstiftning ska försämras. Vi måste dock i första hand se vad utredningsuppdraget säger. Så ligger det till!

  4. Åsiktsmaskinen

    Men det fråntar inte faktum Maria.
    Fler och fler får minskat antalet assistanstimmar vilket kraftigt försämrar deras livssituationer.

    Sen vad lagstiftning med mera säger spelar ingen roll. Försäkringskassan genomdriver LSS-beslut och räknar om timmar vilket för det stora flertalet innebär färre antal assistanstimmar. Detta gör försäkringskassan på grund av att de har fått den ordern av sina ägare (alltså staten om du inte visste det).

    Du får linda in situationen med fina ord om regering, utredningsppdrag, FP värnar och så vidare. Men ser man saken från en position utanför politisk retorik är det två saker som syns och som faktiskt är väsentligt för människor:

    1. Fler människor får försämrad livssituation på grund av politiska beslut.

    2. Dessa beslut sker med Folkpartiet vid makten.

    Så ligger det till Maria!

  5. Maria Lundqvist-Brömster

    Till åsiktsmaskinen vill jag bara säga; Riksdagen har på intet sätt förändrat lagstiftningen. Regeringsrätten tog ett beslut 2009 som blev prejudicerande och som tyvärr innebar att situationer som är integritetskänsliga fick en annan definition. FK som myndighet följer högsta förvaltningsdomstolens dom och det vi nu gett regeringen i uppdrag är att återkomma för att få en korrekt bild av hur situationen ser ut. FP har sagt att vi kan tänka oss att förtydliga LSS om vi ser att lagen urholkas.

    En sak vill jag verkligen förtydliga för dej och det är att vi som riksdagsledamöter eller regering oavsett vilken regering som sitter aldrig kan gå in och ifrågasätta domstolars agerande men däremot kan vi förtydliga lagstiftning.

    Du borde nog ta och titta tillbaka lite historiskt då kommer du att upptäcka att det var en socialdemokratisk regering som i slutet av 90-talet gjorde en försämring av LSS. Så var det faktiskt men det spelar nog ingen roll för din del , jag menar vad historien säger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.