Utländska bärplockare ska behandlas som övriga arbetstagare, punkt slut!

Återigen kan vi läsa att utländska bärplockare känner sig lurade. Jag har hitintills endast tagit del av det som stått i media. Men vill ändå understryka att detta inte är första gången. Jag ser med djup oro på hur utländska bärplockare behandlas. Svenska ambassaden i Bangkok är mycket aktiv i denna fråga och även våra myndigheter i Sverige. Jag har tidigare motionerat om detta där jag yrkade på att sitautionen för utländska bärplockare skulle följas upp så att de garanteras värdiga anställningsvillkor.
Det som gäller och som regeringen beslutat är att bärplockare som kommer hit ska erbjudas lön och övriga anställningsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal. Det aktuella fackförbundet ska yttra sig över anställningsvillkoren innan Migrationsverket fattar sitt beslut om arbetstillstånd. Kommunal har avtalsrätt för plockare av vilda bär, de har också tecknat kollektivavtal med ett visst antal bärföretag. Arbetsmiljölagen gäller alla som arbetar i Sverige. Arbetsmiljöverket , som är tillsynsmyndighet, har på en mängd olika språk tagit fram specifik information till utländska bärplockare om vilka regler som gäller. Informationen har spridits ut i världen. Arbetsmiljöverket har också haft infomationsmöten med de svenska bärföretagen om deras arbetsmiljöansvar. Och ändå ska bärplockarna drabbas!

2 kommentarer

  1. L-O S

    Löner till utländska bärplockare skall betalas av svenska företag i Sverige. Kontantbetalning förbjuds. Endast kontokort tillåts. På detta sätt kan risken för människohandel minskas. På samma sätt kan myndigheterna kontrollera affärer inom bärbranschen.

  2. lf

    Det är mycket enkelt. Innan man ger uppehållstillstånd skall bemanningsföretag oavsett om de från Sverige eller från annat deponera en lämplig summa på bank som endast får används till utbetalning av lön.
    Jag tror inte regeringen bryr sig, för i så fall har detta varit löst för längesedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.