Tänk på barnen och ge ytterligare respit!

Det har gått några dagar sedan fullmäktigemötet i Rundvik, då det katastrofala beslutet togs att lägga ner tre byskolor, Håknäs, Lögdeå och Rundvik. Frågan om Gräsmyr skola flyttades fram till kommunfullmäktiges första möte i februari 2014. Vi som är emot skolnedläggelse överhuvudtaget vädjade ändå till Socialistmajoriteten att verkställa beslutet i början av nästa läsår, alltså hösten 2014. 130 barn ska nu i januari efter jullovet börja i Nordmalings skola. Jag ställde frågor, mycket konkreta frågor, kring hur man skulle planera aktiviteter när barnen skulle börja så tidigt som i januari. Jag fick inga svar, trots att jag ställde frågorna flera gånger.
De senaste dagarna har jag förstått att det fortfarande är mycket som inte är klart! Trots att jag kunnat läsa motsatsen från ansvariga i media.
Jag har också fått flera samtal från föräldrar som är fruktansvärt oroliga för sina barn, och det är det värsta! Jag försökte få den socialistiska majoriteten att förstå att man måste se barnen i denna stora förändring. Det är inte bara att lämna den gamla skolan, och åka till Nordmaling- det handlar om så mycket mer- om hur blir det med mina klasskompisar? Var ska jag gå? Ska jag gå på Artedi med de stora barnen? Vad gör man då på rasterna? Idrotten? ”Matan”?
Jag försökte också berätta på fullmäktige att det är tillräckligt jobbigt att gå från åk 6 till åk 7 och börja högstadiet, trots att man är förberedd och oron i det skedet också är blandad med spänning . Då är man minst på högstadiet och gruvar för att gå genom centralhallen där 8:or och 9:or sitter.
Hur blir det för bybarnen? Det har ju pratats om att åk 5 ska in på Artediskolan.
Politiker vid makten är inte sämre än att man kan ändra sig. Jag skulle naturligtvis önska att Socialistmajoriteten styrde om helt och lyfte upp det förslag som jag hade under debatten, nämligen att räkna på att låta förskola-åk 2 gå kvar i byskolorna och sedan i åk 3 flytta till Nordmaling. Tyvärr fick jag ingen respons på det- locket las på! Men då upprepar jag min vädjan för bybarnens bästa – skjut på flytten till hösten 2014, då ett nytt läsår börjar. Då har barnen med familjer fått tid att reflektera och bearbeta.
Många säger att det handlar bara om prestige från majoritetens sida. Nu har S-majoriteten chansen att visa att så inte är fallet. Man brukar säga att politik är det omöjligas konst men politik är också att vilja.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.