Hög tid att värna och utveckla LSS

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade drevs igenom för 20 år sedan av dåvarande folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg. Reformen var ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Men genom politiska beslut och genom förändrad rättspraxis har bedömningarna blivit allt snålare. Senast häromkvällen avslöjade Kalla Fakta i TV4 hur kommuner skickar handläggare på kurs i att formulera avslag på ansökningar om assistans.

Nu är det hög tid för en ny funktionshinderreform för ökad delaktighet, tillgänglighet och möjligheter till jobb. Alla individer ska ha möjlighet att leva självständiga liv och utveckla sina unika förmågor.

För det första behöver lagen förtydligas med fokus på rätten till att vara förälder, att ha ett arbete och leva ett jämlikt liv. Regeringsrättens domar i flera fall om personlig assistans är inte i linje med hur vi i Folkpartiet vill att lagen ska fungera.

För det andra måste valfriheten förstärkas. Utgångspunkten för LSS är självbestämmande och delaktighet. Inte ens de partier som normalt sett är motståndare till valfrihet ifrågasätter att man ska få välja vem som ska utföra personlig assistans. Men när det handlar om daglig verksamhet och LSS-boenden erbjuder många kommuner bara sin egen verksamhet. Även här borde valfrihet vara en självklarhet!

Och för det tredje måste fuskdebatten hyfsas. Alla system kan missbrukas, och alla system behöver kontrollfunktioner. Men dagens jakt på fuskare saknar proportioner. Det har förekommit att kriminella nätverk tvättat pengar genom att framstå som assistansföretag, samtidigt som de grovt vanvårdat människor med omfattande funktionsnedsättningar. Det ska bekämpas med kraft. Men man hittar inte de kriminella nätverken genom att följa människor med funktionsnedsättningar in duschen och räkna minuter. Det är också viktigare att granska utformningen av ersättningssystemen, än att jaga timmar hos enskilda assistansberättigade.

Människors behov av stöd kan förändras, både till det bättre och till det sämre. Men det nuvarande systemet där alla beslut ska omprövas i grunden vartannat år skapar onödig oro – och onödig byråkrati! Hur ofta omprövningar ska ske bör vara avpassat efter den enskildes behov och förutsättningar. Och när negativa beslut fattas, kan den enskilde behöva tid att ställa om. När någon överklagat bör neddragningen kunna skjutas upp tills beslutet prövats i domstol.

I debatten påstås ofta att personlig assistans är dyrt. Men vad är alternativet? Innan LSS infördes levde många i passivitet på institutioner. De kan i dag vara entreprenörer med hundratals anställda, skådespelare, politiker eller helt enkelt aktiva och närvarande föräldrar tack vare LSS och personlig assistans. Det är en reform som vi ska värna och utveckla.

Maria Lundqvist-Brömster Riksdagsledamot (FP) och talesperson i funktionshinderfrågor

Linnéa Darell Kommunalråd och ordförande i omsorgsnämnden, Linköping (FP)

Maria Johansson (FP)

4 kommentarer

  1. En människa

    Har ni tänkt på de som ska utföra de här jobben, personliga assistenter ?
    Det är väldigt dåliga villkor. Inte ett riktigt jobb!
    Det har blivit att de sjuka och funktionsbegränsade utnyttjar personliga assistenter. För brukarna via företagen, kan rycka av folk jobbet av ingen orsak alls, kan man säga.
    Vill ni själva ha en sådan total otrygghet och rättslöshet.
    Samtidigt med stor otrygghet med anställningen ska man ta hand om och hjälpa, kan i många fall vara tunga jobb.
    Nä, bygg upp ett annat system!!
    Att detta system personlig assistans som det nu är uppbyggt kan fortsätta är hemskt, -att sjuka utnyttjar friska som får dåliga villkor som personliga assistenter. Och särskilt dåligt är det då unga människor i arbete som personliga assistenter får ha det såhär. De har inte lika hård ”hud”, kan inte ta lika mycket. Det måste vara många unga och andra som blivit skadade i denna bransch, vem orkar ha det såhär i längden?
    Personlig assistans med så dåliga villkor är ett stort bakåtsteg för de anställda!

  2. Åke

    Oj, en politiker som börjar se att LLS reformen är hotad. (ursäkta ironin). Om du och dina partikamrater tar AKTIV ståndpunkt för att se till allas rätt att: Leva ett bra liv – inte bara överleva, tror jag att ni t.o.m. skulle kunna fånga min röst. Debatten och rädslan är stor i landet. Alldeles för många har fått ofattbara beslut som knäcker hela familjer, av personer som antingen inte vill se verkligheten eller inte har förmågan att se till att alla människors lika värde.
    Vi behöver inte göra om reformen för att det finns 1 promille kriminella. Vi behöver BARA värna om reformen och tydliggöra för tjänstemän att de ska tänka själva, inte använda ett stoppur istället för att använda hjärnan.
    Lät bittert, men det behövs personer i maktens boningar som tar AKTIV ställning till att alla människor har: Rätten att leva – inte bara överleva.

  3. En människa

    Personliga assistenter har väldigt dåliga arbetsvillkor. de kan sägas upp av ingen orsak, dvs om brukaren inte fortsatt vill ha denne assistent. Eller av andra orsaker, t ex att assistenten vill förbättra arbetsmiljön.
    Som anställd blir man av detta skadad och utschasad.
    Så är det inom denna bransch, se verkligheten som den är.

    Vem orkar jobba och ha det så?
    Det blir svårt att hyra en lägenhet, samma vecka som man skulle kunna få lägenheten kan man förlora jobbet. Etc etc massor med problem inom branschen.

    På detta sätt utnyttjas personliga assistenter.

    För särskilt unga människor är det väldigt dåligt att fortsatt ha det så.

    Jag vill försöka göra något, en sista gång, när en av er nu också sitter i riksdagen.

    Skulle ni själva Maria Lundqvist-Brömster och Linnéa Darell orka jobba under de villkoren?

    • Maria Lundqvist-Brömster (inläggsförfattare)

      Tack för dina kloka synpunkter. Personliga assistenter har ett oerhört viktigt arbete men många gånger upplever jag att det brister hos arbetsgivaren och tyvärr i många fall inom kommunerna. Regeringen har i sitt omvårdnadslyft en satsning på personliga assistenter som arbetar inom kommunerna och den assistans som ges enligt socialtjänstlagen. Jag har inte hunnit följa upp hur många kommuner som söker dessa pengar. De har tidigare funnits för personal som arbetar inom äldreomsorgen men har nu alltså utökats till att omfatta personliga assistenter. Personliga assistenter är ju den funktionshindrades viktigaste stödinsats för att kunna leva ett liv som andra.
      Du frågar mig på slutet om jag skulle orka arbeta under de villkor som du beskriver och svaret är : jag skulle nog precis som du hanka mig fram men till sist också känna att nu orkar jag inte mer , nu får det vara nog.
      Denna satsning på personliga assistenter är ju för att lyfta yrket, och höja status.
      Det är helt oacceptabelt att man som personlig assisten inte ska kunna planera sin vardag och känna trygghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.