Nu är det dags att förstaliga skolan!

Idag har vi fått ta del av PISA utredningens resultat som visar att Sverige halkar efter resultatmässigt. Resultatet är nedslående, men ändå förväntat . Folkpartiet och alliansen har genomfört stora reformer inom skolan. När alliansen vann valet 2006 tillsattes utredningar inom skolans område men det var först 2011/2012 som reformerna genomfördes, så de elever i åk 9 som var med i denna sista undersökning i mars 2012 var den sista årskursen som har arbetat under de gamla läroplanerna med otydliga mål och utan ämnesinnehåll. Med de reformer som nu genomförts från 2011/2012 med tydligare kunskapskrav, tidigare betyg, kursplaner i vartenda ämne, en ny lärarutbildning och lärarlegitimation blir det fokus på kunskap.
För 20 år sedan kommunaliserades skolan och skälen var att man skulle komma närmare eleverna, kunna var mer flexibla, höja lärarlöner och uppnå bättre resultat. Men vad hände? Jo det blev tvärtom, lärarna har fått sämre löner, resultaten har blivit sämre . Det kan skilja 50 000 kronor /elev mellan de kommuner som satsar minst och de som satsar mest på eleverna. Det ska inte vara så att bostadsort ska avgöra vilken kvalitet barnen får i skolan. Vi behöver en nationell styrning av skolan, nationella strukturer – skolan måste få ett statligt huvudmannaskap. Något som FP drivit i många år.

6 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Skolan – eller rättare sagt Sverige – behöver politiker som skaffar sig insikt i de frågor de driver! Men jag håller med dig att skolan skulle aldrig ha kommunaliserats! Sjukvård, kultur och infrastruktur (tågtrafik) ska ej heller – BEVISLIGEN – gemensamt ligga i våra lokala/regionala politikers händer!

  2. Per-Ola Moström

    Hur kan du inbilla dig att det skulle bli bättre med en förstatligad skola??

    Om inte Alliansen är villig att bidra med väldigt mycket resurser i skolan så blir det ju ingen förändring. Däremot kommer troligen en oerhörd centralisering av mindre enheter till större centra.

    Vad som i huvudsak saknas idag är resurser till skolan.

    – 5000 mer i månaden till alla lärare för att göra läraryrket attraktivt!
    – Bidragskompensation för detta till kommunerna!
    – Dessutom ökat anslag för FLER lärare!
    – Och sen bort med en del av alliansens petande och misskreditering av skolorna!

    P-O Moström
    f.d. ekonom i Nordmalings kommun mm

  3. Laila A. Söderström

    Bra rutet! Ett folk som per automatik blir lågutbildade är också lätt att styra. De blir bidragsberoende och lojala mot de styrande. Sverige behöver en skola som är statlig, där folk som bestämmer är hög -utbildade och bildade. Inte personer som ej klarat av den grundutbildning som erbjudits elever de senaste 20 åren efter kommunaliseringen. Barn är inte dummare idag än förr. Det är de vuxna som bär ansvaret för den skrämmande avveckling som har skett av grundskolan. Måttot ska inte vara att alla skall kunna lika lite. Luskamstänket måste stävjas. . .

  4. Sylvia Wilhelmsdotter

    Heja Maria!
    Här i Gävle följer en Mormor till 3 barnbarn i Lögdeå med stor tacksamhet för det som Du och Ditt parti uträttar.Ja nu är hög tid att göra precis det som Du skriver om.Kommunerna har gjort sitt när det gäller något så viktigt som att ta hand om och vägleda våra barn,respekten för lärare måste komma tillbaka likaväl som att ge våra lärare verktyg att dra gränser när det spårar ur,utan att bli anmälda för minsta lilla ordväxling eller incident.Det måste äntligen få bli en rättighet att kunna tillgodogöra sej skolarbetet för alla ,elever och lärare med närvarande lärare som stöd.
    Forsätt -ge aldrig upp.
    Mormor i Gävle

    • Maria Lundqvist-Brömster (inläggsförfattare)

      Hej Sylvia och stort tack för dina uppmuntrande ord. Det värmer minsann. Önskar dig och din familj ett Gott Nytt År!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.