Ett riktigt Gott Nytt År!

Så är vi här:årets sista dag! Lite tid för reflektion har jag unnat mig. 2013 har varit ett mycket händelserikt år med både sorg och glädjeämnen.
Min kära pappa gick bort i våras, hastigt. Sorgen kommer och går och vid stora helger så blir saknaden så påtaglig. Skönt att ha en stor familj som finns där i med- och motgång.

Politiskt har även 2013 varit ett år med många utmaningar. Jag är så tacksam över att jag snart i åtta år fått den stora förmånen att representera Folkpartiet i Västerbotten i riksdagen och det är med stor glädje som jag antar utmaningen även vid kommande val 2014. Tack alla ni som kommer med uppmuntrande ord. Det värmer.

Jag har under hela min riksdagsperiod suttit kvar i kommunfullmäktige i Nordmaling, vilket jag hoppas få fortsätta att göra även framöver. Lokalpolitiken har under våren och hösten minsann väckt många starka känslor i och med nedläggelsen av byskolorna som den socialistiska majoriteten beslutade om. Ett vansinnigt beslut och jag blir ännu mer övertygad när jag igår kunde läsa om de kommuner i länet som ökat befolkningsmässigt och de kommuner som tappat. Nordmalings kommun låg på -52%, Bjurholm hade en ökning med + 24 %.
Och varför har Bjurholm kunnat göra denna fantastiska ökning? Jo vi vet ju att Bjurholm är en företagsvänlig kommun. Bjurholm ligger alltid bra till i företagsrankingen men vi vet också att det finns en politisk stabilitet i kommunen. Man arbetar konstruktivt även mellan blocken för kommunens bästa. Fundera lite på vad vi får läsa i media om när det gäller Bjurholm och när det gäller Nordmaling! Det senaste som bidragit till den starka inflyttningen beror bland annat på att flera familjer från Fredrika flyttade till Bjurholm när skolan lades ner.

Åter till presentationen från igår i media där Nordmaling hade ett tapp på 52% och det gällde åldersgruppen 16-30 år. En direkt fråga till Kommunalrådet Andersson och Bu-nämndens ordförande Liza Jonsson: kan ni sova gott när ni får dessa oroväckande signaler? Ungdomar som flyttar från kommunen brukar återvända i samband med familjebildning, men med denna mätning bland 16-30 åringar så ges helt andra signaler. En anledning till detta är med största sannolikhet att det inte längre är attraktivt att flytta till kommunen med nedlagda byskolor.
Sedan har det kommit till min kännedom att när det gäller hanteringen av tömning av skolorna så finns det en del att önska.

Jag vet att detta inte är så roligt och upplyftande att läsa men det är en sanning som är viktig att komma ihåg nu när vi går in i 2014 och till ett val i september 2014.
Nordmalings kommun och dess innevånare förtjänar en politisk ledning med kompetens men också som vet vad den politiska rollen innebär, nämligen att lyssna och vara ödmjuk inför det förtroende som medborgarna gett oss.
En ledande politiker måste ha distans till sig själv och sin roll. Maktfullkomliga politiker göre sig inte besvär i den politiska ledningen i Nordmaling.

Med detta sagt på årets sista dag önskar jag er alla ett Gott Nytt År! Jag ser fram emot nya politiska utmaningar under kommande år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.