Det får inte hända igen!

Detta skrev jag på min blogg efter en resa i Polen 2011. Det tål att upprepas:

En resa i förintelsens spår!
Av Maria Lundqvist-Brömster, 8 september 2011 kl 11:47, 2 kommentarer 5
Jag är just hemkommen från en resa arrangerad av Forum för levande histora. Vi har besökt Polen . Det var ingen vanlig resa utan en resa som verkligen ställer många frågor, en resa som inte kan ge alla svar, en resa som i högsta grad inte bara är en historisk resa. Polen var ända fram till 1941 ett mångkulturellt land och hade varit det mycket länge. Här talades olika språk, kulturer , traditioner och riter samsades. Men 1941 hände det. Då inleddes Förintelsen . Det var inte bara folkmord på judar utan även romer och polacker. Nazisterna ville fördriva den slaviska befolkningen. Stora förberedelser gjordes kring detta . Tvångsadoptering av barn med ”ariska rötter” samt kolonisering av tyska mönsterfamiljer i rensade områden var också en del i planen.

Hur kan detta få hända? Det handlade om att en grupp av människor skulle försvinna, hur spelade ingen roll. Att judarna skulle försvinna var det som spelade roll inget annat. Så tänker man när det handlar om folkmord vare sig det var igår eller det sker idag . Hur tänkte nazisterna? De styrdes av fanatism. Man kan undra hur man fick sina mannar att utföra alla dessa handlingar. Men drivs man av fanatism så blev budskapet: Vi måste göra denna uppoffring, vi måste göra det för vårt samhälle. Man skulle eliminera allt som besudlade samhället. Man skulle eliminera disharmoniska element, minoriteter, andra kulturer .

Sista platsen jag besökte under denna resa var arbetslägret Belzec. Första provgasningen gjordes i februari 1942 , den kom i bruk i mars. I december 1942 var uppdraget slutfört. En halv miljon judar dödades under denna tid i Bezec. Två överlevande känner man till.

Svenska elever besöker idag koncentrationslägren. Det är bra men det är viktigt att det blir något mer än bara ett besök. Det är så så oerhört viktigt att tänka lite längre. Vad hände? Hur kunde det hända? Det får inte hända igen . Hur ska vi förhindra det?

Fanatism är något som finns inom alla oss människor. Fanatism är en del av vår mänskliga samvaro.

En fanatiker är en person som tror på ultimat gemenskap. När det gäller förintelsen var det en liten grupp fanatiker som började agera- slutresultatet ett folkmord. En fanatiker går inte över gränser -man flyttar gränserna. Judefrågan var konstant men lösningarna ändrades.

Ja , varför skriver jag då allt detta. Jag känner en stor oro över det som händer runt omkring oss. Den antisemitism som finns idag ,den islamofobi, de homosexuellas situation. det hedersrelaterade våldet, den högerextremistiska rörelsen… Vi måste ta lärdom av det fruktansvärda som hände under andra världskriget, vi måste förstå, vi måste förebygga, vi måste agera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.