Verklig-heten enligt KD.

Verklig-heten enligt KD.



Begreppet verkligheten, är verkligen ett komplicerat begrepp om man verkligen funderar på allvar vad det innebär.



De som verkligen tagit sig an begreppet och djup funderat på allvar om begreppet verkligheten i historien är många. Bland andra två tyska filosofer: Immanuel Kant och Edmund Husserl, har verkligen funderat över fenomenet verkligheten.



För den förste verklighete

n existerar för sig (Das Ding an sich, tinget i sig, eller Das Kant an sich. Enligt Kant är det enda faktum vi kan veta om das Ding an sich är att sådana saker inte finns. Eftersom allt vi upplever påverkas av våra idéer ), ett verklighet existerande utanför och oberoende av vår verkliga förmåga att gripa ta i dess objektiva (oberoende), totalitet. Det verkliga existerar verkligen i sin egen verklighet.

Husserl i Kants efterföljd, verkligen studerade fenomenet verklighet. Hans slutsatser är att i likhet med Kant verkligheten är overklig koncipierad som ett objektiv totalitet, dvs. omöjlig att begripa sig på i objektiv mening om dess immanenta kärna och oberoende av oss. Husserl, föredrog begreppet ”livsvärlden”, dvs. en interpersonell eller rättare sagt intersubjekt företeelse. D.v.s. det icke objektiva sättet som människor uppfattar verkligheten. En i Umberto Ecos mening ”ett modus ponens”, alltså en mänsklig överenskommelse, inte ett objektiv sådan, om vad som för stunden och i en specifik social kontext, uppfattar människor som verkligheten.

Hussernls berömda sentens att världen är trots sin rundhet, platt för oss individerna ger stöd åt detta problematiserande verklighets uppfattning.

I motsats till dessa verklighets stringenta tänkare, två svenska partier (KD och SD), har konsekvent med en populistisk anda behandlad begreppet verkligheten, sannerligen mer vårdlöst, förenklat och oproblematiserad än dessa filosofer.

De till och med tar patent på begreppet och betecknar sig själva för att vara de verkliga representanterna för ”verklighetens folk”.

Vän av ordningen frågar sig då, eftersom dessa partier representerar endast 10 % av den svenska medborgerliga verkligheten, är vi andra de stackars resterande, overklighetens folk? Är alltså vi, endast 90 % kvarvarande, emellertid en bunt flummare, som inte begriper sig på den enkla verkligheten?

Och sist men inte minst. Om ett av dessa partier dessutom verkligen tror på den smått overkliga historien om en snubbe som för dryg två tusen år som avrättades och efter tredagar återupplivades och samtidigt påstår han, att hans verkliga mor var oskuld.

Hur verklighets nära är man då…

Ack vad populismen skördar många offer med sin brådska och därefter ytlighet att förenkla komplicerade fenomen i alltför enkla termer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.