Decisionism enligt Habermas

Decisionism enligt Habermas.

Redan för några decennier sedan formulerade Habermas den kommande utkristalliserade och apokalyptiska globala framtiden. Decisionismen, betecknade Habermas detta sociala tillstånd, då marknadskrafterna och positivismen har definitiv splittrat förnuftet (alltså en återkallande av upplyssningens tradition, rationalismen etc.), och då återstår endast enligt Habermas, en hänsynslös konsumtions samhälle,(som för övrigt även S Bauman, har så väl beskrivit och analyserat).
 Ett sådant decisionistiskt tillstånd implicera dessutom enligt Habermans ett flertal till negativa konsekvenser.
 Förytligande av befolkning, försvagning av staten, ”förtunning av nationalstaten, med Michels terminologi” (okontrollerad handel, marknadskrafternas totala hegemoni, individens ensamhet, förakt för politiken och andra anomalier i den nutida sociala sfären). Kort sagt säger Habermas, ett sådan social kontext producerar öar av individer, dvs. ett icke samhälle, eftersom samhället innebär kommunikation, ett krackelerande social kontrakt, (eftersom individerna i allt lägre omfattning litar på institutionerna, politiska partier etc.). Effekter som vi med större tydlighet åskådar i västvärlden.
 Naturligtvis Habermas är alltför devot till marxismen, och ser därmed inte vilket problem det uppstår, när marknadskrafternas inte styr produktivkrafternas och produktionsförhållanden. Nämligen då blir det byråkrater, politiker och tjänstemän med kollosala makt ambitioner. Överallt numera kan man observera dessa anomalier eller uppenbara brister i demokratihänseende, med all större tydlighet än tidigare. Manuel Castells, en framstående kännare av informations samhälle, påpekar att därför bör vi kämpa för att göra internet fri från marknadens och politikernas bejakande av kontrollen.
Pratade för ett tag sedan med en skolpolitiker som hävdade på fullt allvar, att det var förskräckligt att rektorerna numera skall nästan styra sig själva.
Mot dessa absurditeter, föreslår Habermas något kryptisk en ”deliberativ” demokrati. D.v.s. ett samhälle där kommunikation mellan individerna, och de politiska besluten tas så nära som möjligt och i dialog med alla medborgare. Något utopisk för min smak, men sympatisk och civiliserad i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.