Jag är vi och vi är jag, om kulturell inflyttning.

 

Jag är vi och vi är jag. Dessutom vi är intelligentare än jag.
Hur länge ska man behöva påpeka klyschan om absurditeten av vi & de tänkandet? Vi är alla inflätade vid varandra, det är den sanna uppfattningen om en globaliserad värld. Tänk endast på exemplet om vår krackelerade västerländsk ekonomi. Senast idag i DNs reportaget om det amerikanska kommande valet, påpekas det självklara, att för oss och hela världen är detta val oerhörd betydelsefull. Eller som man sade redan på 70 talet; hostar USA får vi lunginflammation i Europa. Och USA lever idag över sina tillgångar tack vare att Kina pumpar i kollosala summor lånepengar för att amerikanerna skall kunna fortsätta konsumera de billiga varor som tidigare producerades i USA, men som nu görs i Kina.
Och betänk att detta är endast ett litet exempel bland många fler. Och vem kan idag utan att brista i fenomenal naivitet, kunna upprätthålla myten om en sammanhållen egen kulturell identitet? När vi sedan decennier tillbaka är globala, konsumerar världskultur, äter kebab med lingonsylt med renskav, pizza, tacos (ungdomarnas favoritmat), etc. Konsumerar musik, kläder varor etc., som inte har direkt anknytning till den kulturen vi lever i.
Drömmen om den ”rena” kultur och identitet, har inte endast orsakat oregerliga problem för många länder och individer, utan är en ideologisk förvrängd myt, omöjligt att upprätthålla i verkligheten (livsvärlden) annars än som en from ideologisk illusion. Och vad är det äkta svenska, eller vilka andra kulturella hemvister man åberopar, som inte är uppblandat med andra kulturer.
Försök att leva ”äkta” svensk och om du tror dig kunna vara konsekvent med etta, kommer du att leva en extrem förkrympt liv. För vad är ren svensk kultur i våra icke isolationistiska dagar, när även individen idag (som jag och den indiske ekonomen Sen) har påpekat är format av en mängdidentitet. Allt annat är naivitet, och hopplös desperat illusion.
Frågade en ung man för länge sedan efter hans vistelse i Sydamerika om vad han tyckte var det mest markanta egenskapen hos sydamerikaner. Han svarade att ungdomarna är precis som vi i de flesta avseenden. Detta till trots, om vi inte förstår att i skillnaderna i olikheterna, finns potentialen till och förutsättningar till kreativitet, tänkande en skapande ekonomi osv, har den individ som förnekar detta glider på mycket hall is.
Om alla tänker lika har en klok individ sagt sedan länge, då tänker ingen.
Bejaka och lär av differensen.
Där ligger vår framtid, och de oerhörda problemen (ekonomiska, och miljömässiga) vi har att snarast lösa tillsammans, över alla kulturella gränserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.