Vem påstår att nobelpriset inte är politisk motiverat?

Vilket land har fått nobel priset i litteratur två år i rad? Inget!

Vem påståremellertid,  att nobelpriset inte är politisk motiverat?
Vid lunchen påpekade jag för mina kamrater att förmodligen blir det en  partilojal kines som får priset för att tidigare hade vi rättat det totalitära kinesiska regering i freds nobelprissammanhanget.
 Och vem fick priset i litteraturen 2012?
 Valet av Mo Jan, den första kinesiska medborgaren att vinna något  Nobelpris än fredspriset, är kontroversiella i sitt hemland.
 När rykten började att cirkulera i veckan att han var en kandidat till priset, en del kineser tog sina mikrobloggar för att förlöjliga förslaget på grund av Herr Mo orubbliga stöd för landets totalitära styre.
 Herr Mo är  partimedlem i kinas kommunistiska parti.
Som vice ordförande i regeringens Kina Writers Association han har en officiell roll i det kinesiska politiska systemet som politisk sätt är mycket komprometterande.
 Han har hårt kritiserats för sin vägran att erkänna eller diskutera tilldelningen av 2010 Nobels fredspris tillden fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo och hans offentliga bojkott av 2010 Frankfurts bokmässa på grund av närvaron av den nämnde kinesiska dissidenten.
 Han har också blivit kritiserad, för att uppmuntra författare att fira och prisa den kulturpolitik som lanserades av förre diktatorn Mao Zedong i mitten av 1940-talet som senare användes för att rensa mängder intellektuella.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.