Christer Åberg

Evangelist med rätt att predika om Jesus!

Evangelisten

Evangelisten Filippus och hovmannen. | 42137 byte.

Evangelistens kallelse är att vinna människor för Jesus, bota de sjuka, kasta ut demoner, döpa dem och undervisa församlingen!


Jesuscentrerad

Apg 8:5 

Filippus kom ner till staden Samaria och predikade Kristus för folket.

Filippus kallades senare för evangelisten:

Apg 21:8

Nästa dag begav vi oss därifrån och kom till Cesarea. Där tog vi in hos evangelisten Filippus, som var en av de sju, och stannade hos honom.

Filippus hade nöd för människors frälsning och han var upptagen med att Predika Kristus för dem.

En evangelist är en person som är Jesuscentrerad. Han är helt fixerad vid Jesus. Eftersom han har förstått att får människor inte tag på Jesus så kan de inte bli frälsta.

Här på apg29 är jag helt upptagen med att presentera Jesus. Jag nämner om Jesus i nästan varenda artikel.

Det har hänt att jag inte har nämnt om Jesus och då har jag fått påpekande om detta från ateister.

Då har jag lyckats när till och med ateister saknar förkunnelsen om Jesus!

Evangelisten når människor

Apg 8:6a

Och de höll sig endräktigt till det som Filippus predikade

En evangelist fängslar människor. Han har förmåga att fånga deras öron så att de lyssnar på honom.

Han är enkel i sin förkunnelse. Det är inga avancerade undervisningspass.

Han predikar enkelt om Jesus – han ropar ut – proklamerar – och människor kommer hålla sig endräktigt till det som han predikar.

Detta är evangelistens gåva – han når människor.

Han når massorna, men han når också de enskilda människorna. Han är inte beroende av massorna utan han är upptagen med människor.

Varje liten människa är alltid viktig för honom, även om de finns bland massorna eller på en väg någonstans.

Upptagen med att vinna människor

Vi ser senare att Filippus gick ut ensam på en väg. Där var det inget massmöte, men där kom en etiopisk man som behövde bli frälst.

Han var alltid upptagen med den lilla människan för att vinna honom för Jesus.

Sådan är evangelisten. Vart han än är så är han upptagen med att vinna människor för Jesus.

Vi ser att Filippus kom gående ner till Samaria. Och vart än han än kom så predikade han Jesus.

Han kom till en öde väg och där predikade han om Jesus. Han tog alltid på vara tillfället. Därför han hade de förlorade för ögonen.

Botar de sjuka

Apg 8:6b-7

…när de hörde och såg de tecken som han [Filippus] gjorde. Ty under höga skrik for orena andar ut ur många människor, och många lama och lytta botades.

En evangelist botar de sjuka och kastar ut onda andar. Det hör till hans tjänst. Det är hans kallelse.

Det är ganska intressant att läsa att det var Filippus som gjorde tecknen.

Det var Filippus som kastade ut de orena andarna ur människor. Det var Filippus som botade de lama och lytta människorna.

Naturligtvis skedde det inte i hans eget namn eller kraft utan i Jesu namn och i den helige Andes kraft.

Glädje i staden

Apg 8:8 

Och det blev stor glädje i den staden.

Frukten av evangelistens arbete blev glädje. Det var ingen sorg och nederlag. När evangeliet förkunnas och människor tar emot Jesus så resulterar det i glädje.

Mörkrets makter avslöjas

Apg 8:9-11

Men i staden fanns en man vid namn Simon som bedrev trolldom och hade slagit folket i Samaria med häpnad. Han sade sig vara något stort. Alla, både små och stora, höll sig till honom och sade: ”Han är den Guds kraft som man kallar Den stora kraften.” De hade hållit sig till honom, därför att han under lång tid hade bländat dem med sina trollkonster.

Evangelistens förkunnelse avslöjar också den falska förkunnelsen, falska under och tecken där människor inte blir frälsta och får alla sina synder förlåtna.

Det blir alltså en konfrontation mot mörkrets krafter då evangeliet om Jesus förkunnas och när tecken och under sker.

Omvändelse och dop

Apg 8:12

Men när de nu trodde på Filippus som predikade evangelium om Guds rike och Jesu Kristi namn, döptes de, både män och kvinnor.

Evangelistens förkunnelse leder till omvändelse och att de vill döpa sig. Om en evangelist förkunnelse inte leder till omvändelse – då är han knappast en evangelist.

Jesus hade alla tjänstegåvorna i sig när han gick här på jorden – även evangelistens. När han trädde fram så förkunnade han omvändelse.

Mark 1:15 

Han [Jesus] sade: ”Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. * Omvänd er och tro evangelium!”

En evangelist förkunnar omvändelse från synden. Han har nöd för människorna och han vill att de ska omvända sig, annars kan de inte bli frälsta.

Dopet är ett tecken på att de nu har omvänt sig, är frälsta och tror på Jesus.

Vi ser senare i exemplet med hovmannen att dopet gick till så att de kunde gå ner i vattnet för att bli döpta med nersänkning.

Bibeln säger att det var både män och kvinnor som döptes efter att de hade kommit till tro.

Det står ingenting om att barn döptes, eftersom späda barn inte kan komma till tro ¨på grund av att de inte förstår evangelium.

En evangelists förkunnelse skall alltid leda till att människor vill omvända sig och bli döpta!

Evangelium

En evangelist förkunnar evangelium.

1 Kor 15:1-4 

Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag predikade för er, som ni tog emot och står fasta i, 2 och genom vilket ni blir frälsta. Jag vill påminna er om orden som jag förkunnade, om ni nu håller fast vid dem. Annars var det förgäves att ni kom till tro. 3 Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, 4 att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna,

Evangeliet är att

 

  1. Jesus dog för våra synder
  2. att han blev begravd
  3. och att han uppstod

 
En evangelist förkunnar detta eftersom han har människors frälsning från synden för ögonen.

Om han inte förkunnar evangelium, då är han knappast någon evangelist, och inte heller har han nöd och kärlek till de förlorade.

Filippus och den etiopiske hovmannen

Apg 8:26-29 

En Herrens ängel talade till Filippus: ”Gå vid middagstiden ut på vägen som leder från Jerusalem ner till Gaza. Den ligger öde.” Och Filippus stod upp och gick. Och se, då kom en etiopisk  som var eunuck och hade uppsikt över skattkammaren hos den etiopiska drottningen Kandace. Han hade kommit till Jerusalem för att tillbe och var nu på väg tillbaka och satt i sin vagn och läste profeten Jesaja. Då sade Anden till Filippus: ”Gå fram till vagnen och håll dig tätt intill den.”

Från den stora folkväckelsen i Samaria så leder Gud Filippus ut på den öde Gaza-vägen. Och precis då kommer det en etiopisk hovman.

Och evangelisten Filippus får vara i tjänst igen. Nu är det inte massorna, utan bara en man, men alla människor var lika viktiga för evangelisten.

Nu skulle han vinna den förste människan från Etiopien.

Apg 8:30-35 

Filippus skyndade fram, och när han hörde honom läsa profeten Jesaja frågade han: ”Förstår du vad du läser?” Mannen svarade: ”Hur skulle jag kunna det, om inte någon vägleder mig?” Och han bad Filippus stiga upp och sätta sig bredvid honom. Skriftstället som han läste var detta:

Liksom ett får som förs bort till att slaktas, och liksom ett lamm som är tyst inför den som klipper det, öppnade han inte sin mun. Genom hans förnedring blev hans dom borttagen. Vem kan räkna hans släkte? Ty hans liv togs bort från jorden.

Hovmannen sade till Filippus: ”Jag ber dig, säg mig, vem är det profeten talar om här, om sig själv eller någon annan?” Då tog Filippus till orda och började utifrån detta skriftställe predika evangeliet om Jesus för honom.

Direkt började Filippus predika evangeliet om Jesus för hovmannen.

Han predikade om Jesus död och uppstråndelse som är kärnan i evangeliet. Och det är så evangelisten brukar göra – han predikar kärnan.

Han utgick från skriftstället och så predikade han evangeliet om Jesus.

Exakt så gör dagens evangelister som är kallade av Gud. De predikar evangeliet utifrån Skriften – Bibeln!

Apg 8:36-38

När de nu färdades vägen fram, kom de till ett vatten, och hovmannen sade: ”Se, här finns vatten. Vad hindrar att jag blir döpt?” Han befallde att vagnen skulle stanna, och både Filippus och hovmannen steg ner i vattnet och Filippus döpte honom.

Och hans förkunnelse gav frukt. Hovmannen omvände sig och kom till tro på Jesus. Därefter ville han bli döpt.

Evangelisten är kallad att döpa

Hur kunde han förstå att han skulle bli döpt? Någon måste ha talat om det för honom. Vem då? Det måste ha varit Filippus.

Vi ser här att evangelisten måste också förkunna dopets sanning för människorna så att de förstår att de behövde bli döpta.

Därefter döpte Filippus hovmannen. Detta säger oss att en evangelist också är kallad till att döpa.

De båda gick ner i vattnet och Filippus döpte honom. Det ska vara så mycket vatten så att minst två personer får plats i det.

Apg 8:39

När de hade stigit upp ur vattnet, ryckte Herrens Ande bort Filippus, och hovmannen såg honom inte mer men fortsatte glad sin resa.

Efter att Filippus hade döpt honom gick de båda upp ur vattnet. Hovmannen hade blivit helt döpt – nersänkt av Filippus en gång.

Glädje i den enskilde

Efter att hovmannen hade blivit döpt så fortsatte han glad sin resa. Vi ser att när människor omvänder sig till Jesus och låter sig döpas så resulterar det i glädje.

Innan var det en hel stad som fick glädje och nu var det en man.

Främlingar, flyktingar och invandrare

Hovmannen återvände till Etiopien och vi kan bara ana vad som hände. Evangeliet om Jesus nådde dit eftersom hovmannen säkert berättade för alla som han träffade på att hade kommit till tro på Jesus och var frälst!

En evangelist stöter inte bort någon. Han evangeliserar även för främlingar som kommer från andra länder.

Och när dessa återvänder till sina hemländer så fortsätter de att predika evangeliet om Jesus där.

På detta sätt når evangelisten andra länder, trots att han inte har satt sin fot där. En evangelist tar alltid varje tillfälle att nå människor.

Detta var inget massmöte som i Samaria, men Filippus nådde säkerligen tusentals människor genom denne ende man som han vann på den öde vägen mellan Gaza och Jerusalem.

Du förstår, en evangelist är inte emot flyktingar och invandrare. Han ser bara människor som han skall nå. Och återvänder de till sina hemländer så fortsätter evangelisten att nå människor genom dem!

Han fortsatte att predika evangeliet

Apg 8:40 

Filippus kom till Asdod och gick omkring och predikade evangeliet i alla städer, tills han nådde Cesarea.

Efter att Filippus hade vunnit hovmannen kom han till Asdod. Vad gjorde han där? Han fortsatte att predika evangeliet i alla städer.

En evangelist ger sig aldrig. Han är fullt upptagen med att predika Jesus. Han brinner för människors frälsning.

Filippus hade familj

Apg 21:8-9

Nästa dag begav vi oss därifrån och kom till Cesarea. Där tog vi in hos evangelisten Filippus, som var en av de sju, och stannade hos honom. Han hade fyra ogifta döttrar som hade profetisk gåva.

Filippus hade familj. Han hade fyra döttrar.

Trots att Filippus var kallad som evangelist och var ständigt på resande fot så hade han en familj och han hade ett hem.

Han hade alltså ordnade förhållanden. Det var inte så att han levde i det ”blå” och bara predikade. Han hade ett hem som han kunde återvända till och en familj som han tog hand om.

En evangelist kan alltså vara gift och ha fru och barn. Och han bör ha ordnade förhållanden.

Tjänstegåva

Ef 4:11-12 

Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp,

En evangelist är en tjänstegåva i församlingen. Han hör till församlingen och han skall vara med i en församling.

Hans tjänst ska utgå från församlingen. Han är ingen ensamvarg som flyter omkring ovanpå, utan han är högsta grad involverad i församlingens arbete.

Han är också en av ledarna i församlingen. De övriga tjänstegåvorna som räknas upp här är ledare i församlingen. Evangelisten tillhör dem.

Skall bygga upp församlingen

Vi har i den här bloggartikeln talat mycket om evangelistens utåtriktade arbete. Hur han vinner människor för Jesus, botar de sjuka, kasta ut demoner och döper nyomvända till Kristus.

Men evangelisten har också ett inåtriktad arbete. Han ska vara med och bygga upp församlingen och de troende i sin tjänst.

Evangelisten ska alltså undervisa församlingen. Han ska inte bara proklamera evangeliet enkelt och kortfattat, utan han skall också syssla med undervisning.

För att kunna göra detta behöver evangelisten vara väl beläst i Bibeln och kunna Guds ord.

Väl insatt i Bibeln

Man kan tro att en evangelist inte är djuplodad eftersom han har en väldigt enkel förkunnelse för att kunna nå människors hjärtan med evangeliet, men det är detta som är hans stora gåva.

Trots att han har stora kunskaper i Bibelns texter så kan han transformera ner det och få ut det på enkelt sätt så människor kan förstå och kunna ta emot Jesus och bli frälsta.

2 Tim 4:5 

Men var du sund och förnuftig i allt, bär ditt lidande, utför en evangelists gärning och fullgör din tjänst.

 

2 Tim 3:15 

 

 

och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis, så att du blir frälst genom tron i Kristus Jesus.

 

 

Timoteus skulle utföra en ”evangelists gärning”, och denne evangelist var väl insatt i skrifterna: ”…du känner från barndomen de heliga Skrifterna…”

 

Kallad som evangelist?

Är du kallad som en evangelist? Gå då ut och ”utför en evangelists gärning”! Och vad det är för någon slags gärning har du nu läst i den här artikeln.

 


Christer Åberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.