Christer Åberg

Evangelist med rätt att predika om Jesus!

Ormen hade inga ben

I den här artikeln slår jag hål i en del myter och bibliska missuppfattningar som en del har. Du kommer att bli förvånad när du ser vad det verkligen står i Bibeln!


Det var inget äpple som Eva åt

1 Mos 3:6

Och kvinnan såg att trädet var gott att äta av och en fröjd för ögat. Trädet var lockande eftersom man fick förstånd av det, och hon tog av frukten och åt. Hon gav också till sin man som var med henne, och han åt.

Du har ofta hört att Eva och Adam åt ett äpple i Lustgården. Var har folk fått det ifrån? Det står inget om något äpple.

1 Mos 2:17

”Men av trädet med kunskap om gott och ont skall du inte äta, ty den dag du äter av det skall du döden dö.”

Däremot står det klart och tydligt vad frukten heter: kunskapen på gott och ont.

Trädet heter kunskapen på gott och ont. Därmed heter naturligtvis frukterna från trädet så.

Ormen hade inga ben

1 Mos 3:1

Men ormen var listigare än alla markens djur som HERREN Gud hade gjort. Han sade till kvinnan: ”Har Gud verkligen sagt: Ni får inte äta av alla träd i lustgården?”

En del har fått för sig att djuret ormen knallade omkring på ben i Lustgården. Nej han knallade inte omkring på ben. Inte heller var det djuret ormen som kom till Eva och pratade med henne.

Upp 20:2Och han grep draken, den gamle ormen, det är Djävulen och Satan, och band honom för tusen år.

I Bibelns sammanhang står det klart och tydligt att det var djävulen som kom till henne.

1 Mos 3:14

Då sade HERREN Gud till ormen: ”Eftersom du har gjort detta, skall du vara förbannad bland alla boskapsdjur och vilda djur. På din buk skall du gå, och jord skall du äta så länge du lever.

När Gud säger till ormen djävulen att han skall gå på sin buk så betyder det att han blev dömd. Det handlar inte om att djuret orm blev av med sina ben och nu plötsligt bara fick kräla.

Valfisk?

 

Jona 2:1Men HERREN sände en stor fisk som slukade Jona, och han var i fiskens buk i tre dagar och tre nätter.

Det var ingen valfisk eller val som Jonas blev slukad av. i bibeln står det att det var en ”stor fisk” och inget annat.

Knäppa sina händer?

 

Ps 141:2Låt min bön gälla inför dig som ett rökoffer, mina lyfta händer som ett aftonoffer.

Visste du att det står ingenstans i Bibeln att man ska knäppa sina händer när man ber? Däremot står det om lyfta händer.

Salig på sin tro?

 

Joh 20:29Jesus sade till honom: ”Därför att du har sett mig, tror du. Saliga är de som tror, fastän de inte ser.”

Du har ibland hört att ”var och en blir salig på sin tro”, men det är varken sant eller ett bibelcitat. Det är endast genom tron på Jesus du blir salig.

Pengar är roten till allt ont?

Kärleken till pengar.

1 Tim 6:10 

Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har somliga kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.

Det står inte i Bibeln att pengar är roten till allt ont. Det står att kärleken till pengar är en rot till allt ont. Det är kärleken – begäret efter pengar som är en rot – inte roten – till allt ont.

Störst av allt är kärleken?

Kärlekssvanar.

1 Kor 13:13 

Nu består tron, hoppet och kärleken, dessa tre, men störst av dem är kärleken.

Hur ofta har du inte hört citeras ”störst av allt är kärleken”? Men så står det inte i Bibeln.

Bibeln räknar upp tre saker: tron, hoppet och kärleken. Och störst av dessa tre saker är kärleken.

Någonting annat räknar inte Bibeln upp i det här sammanhanget.

Få allt det andra sen?

Mat och kläder.

Matt 6:33

Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.

Det här bibelordet citeras ofta när någon vill träffa någon att gifta sig med eller något annat som man vill ha. Men detta bibelord handlar inte om äktenskap eller att du ska få massa saker.

Läser du i sammanhanget så ser du att Bibelordet handlar om mat, dryck och kläder. Söker du först Guds rike så ska du få mat, dryck och kläder – alltså så att du klarar dig och att det inte ska gå någon nöd för dig.

Matt 6:25

Därför säger jag er: Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta eller dricka, inte heller för er kropp, vad ni skall klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna.

Hur många var de visa männen?

 

Matt 2:1När Jesus var född i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, se, då kom visa män från Östern till Jerusalem.

”De tre vise männen” finns inte i Bibeln. De visa männen finns men det står ingenstans i Bibeln att de skulle ha varit tre. De kan ha varit tre, men lika gärna två eller flera.

Oftast föreställer man att de visa männen red på kameler när de följde stjärnan för att hitta Jesus. Men det nämns ingenstans i Bibeln om några kameler som de visa männen skulle ha ridit på!

Vad red Maria på till Betlehem?

 

Luk 2:4-5Så for också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad som heter Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han for dit för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som var havande.

När Josef och Maria reste till Betlehem så avbildas de ofta att Josef ledde en åsna med sin höggravida Maria på. Men i bibeltexten står det ingenting om någon åsna! Julkrubban

Julkrubba

Julkrubba.

Du har sett det vid jularna: Djuren, Josef & Maria, herdarna och vise männen alla samlade runt krubban där Jesus låg och stjärnan ovanför stallet. Men den här bilden stämmer inte med vad Bibeln verkligen säger.

När Jesus föddes, lades han i en krubba och herdarna kom. Bibeln säger inget om att det var ett stall, och inte heller nämns det om någon stjärna eller visa män här.

De visa männen kommer senare då Jesus befinner sig ett hus som stjärnan leder dem till. I det sammanhanget nämner bibeltexten ingenting om Josef (Matt 2:11).

Herodes dödade alla pojkar som var under två år så händelsen med de vise männen kan ha skett upp till två år 2 år efter Jesu födelse och att den lilla familjen då bor i ett hus.

Är alla barn frälsta?

Barn med målarpensel.

Mark 10: 14-15

När Jesus såg det blev han upprörd och sade till dem: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte! Ty Guds rike tillhör sådana. 15 Amen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.”

Jag har ofta hört detta bibelord citeras av pastorer som menar att alla barn är frälsta, men så står det inte.

Jesus säger inte att barnen tillhör Guds rike, utan att Guds rike tillhör barnen. Och för att kunna komma in i Guds rike måste man ta emot det.

Då säger Jesus att man skall ta emot Guds rike ”som ett barn” – inte att man är ett barn.

Att ta emot Guds rike gäller alltså alla åldrar – annars kommer man inte dit in!

Alla är Guds barn?

Guds barn.

Joh 1:12

Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

Hur ofta är det inte som du har hört påståendet att alla människor är Guds barn? Men så står det inte i Bibeln.

Det är bara de människor som har tagit emot Jesus som är Guds barn!

Tungotalet skall tystna?

Tungotal.

1 Kor 13:8-10 

Kärleken upphör aldrig. Men profetiorna skall upphöra och tungomålstalen skall tystna och kunskapen skall förgå. 9 Ty vi förstår till en del och profeterar till en del, 10 men när det fullkomliga kommer, skall det förgå som är till en del.

Många påstår att tungotalet inte finns idag efter att ha citerat det här bibelordet fel. Men det står inte så i Bibeln. Bibeln säger i det här sammanhanget att när Jesus kommer tillbaka, först då ska profetiorna, tungomålstalen förgå.

Är Petrus den himmelska dörrvakten?

 

Matt 25:10-12Men när de hade gått för att köpa kom brudgummen. Och de som stod färdiga gick med honom in till bröllopsfesten, och dörren stängdes. Sedan kom de andra jungfrurna tillbaka och sade: Herre, Herre, öppna för oss! Men han svarade: Amen säger jag er: Jag känner er inte.

I roliga historier brukar det skämtas om Sankte Per som har makt att släppa in folk i himlen. Men ”Sankte Per”, det vill säga Petrus, har absolut ingen sådan makt.

Det är endast Jesus Kristus som kan släppa in folk i himlen. Och insläppt blir du om du har tagit emot honom.
Christer Åberg
www.apg29.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.