Var é brudarna?

Kommer ni ihåg OLWs chipsreklam från mitten av 1990-talet? Lite googlande visar att uttrycket numera används flitigt som titel på diverse blogginlägg. Som detta. Även i innebandysammanhang har denna fråga ställts mer än en gång under de senaste årtiondena. Av bl a förbunds- och föreningsengagerade, på bloggar och twitter.

När man sitter på en buss finns det mycket tid över till att fundera. Särskilt med tanke på att vi idag är på väg till vår mest avlägsna bortamatch för säsongen (Helsingborg) och inte ens har passerat staden för vår närmsta bortamatch (Sundsvall) när den här meningen skrivs. Just därför tänkte jag ägna lite tid åt det här ämnet. För var finns de egentligen – brudarna som ska vara med och driva svensk innebandy framåt?
Ett svar är självklart att de återfinns i damlagens spelartrupper. Men sedan då? Den eviga frågan. Hur ser det t ex ut på ledarsidan? En snabb genomgång av ledarstaberna i SSL, dam och herr, baserat på de uppgifter föreningarna har lagt in på innebandy.se ger en bild av verkligheten.
På herrsidan finns totalt 97 ledare varav 11 är tjejer som återfinns i roller som lagledare (2), fystränare (1), sjukvårdare (1), naprapat (2), sjukgymnast (2) och massör (3). Dessa återfinns hos 9 av SSLs herrlag vilket i sin tur betyder att 5 lag inte har någon tjej i sin ledarstab. Lite utanför detta, men man måste ändå nämna Pixbos sportchef i detta sammanhang – Kristina Landgren (en av mina förebilder när jag började engagera mig inom innebandyn på mitten av 90-talet).
Fördelningen på damsidan skiljer sig åt på det sättet att antalet tjejer i ledarstaberna är fler. Av 81 ledare är 17 tjejer. Deras roller i föreningarna är även de lite mer varierande jämfört med på herrsidan. Här återfinns tjejerna som tränare (1), assisterande tränare (3), lagledare (3), fystränare (1), materialförvaltare (2), naprapat (2), sjukgymnast (3) och massör (2). Antalet lag är dock detsamma, 9 stycken.  
Glädjande nog ligger Dalen i framkant här. Såväl dam- som herrlaget har tjejer i sin ledarstab. Båda lagen ligger dessutom i absolut topp av SSL-lagen om man ser till procentuell andel där herrlagets är 29% (2 av 7) och damlagets 50% (3 av 6). Inte illa! Av tjejerna i Dalens båda ledarstaber har en rollen som tränare, två som lagledare och två som massörer.
Att kvinnliga ledare är saknade på högre nivå kanske följande händelse kan vara ett talande exempel på??? I samband med en bortamatch i SSL kom en man från (match)arrangemanget fram till mig för att fråga om vår line up. Han ställer frågan, sedan är det som att han hejdar sig, tittar på mig, först då inser att jag faktiskt är tjej och spontant utbrister ”Men vad roligt med en kvinnlig ledare, ni är alldeles för få!” och ger mig en stor kram..
För att kunna svara på den naturliga följdfrågan ”Vad krävs för att få fler tjejer att engagera sig som ledare?” krävs lite djupare studier av vad som är gjort. Så för tillfället nöjer jag mig med att konstatera att det viktiga kanske är en ökad medvetenhet om hur verkligheten ser ut eftersom det är först efter att man har den som det är möjligt att arbeta för utveckling och förbättring.
7 timmar och 4 koppar kaffe senare närmar sig bussen Uppsala och detta blogginlägg sitt slut. Vi har fortfarande en bit kvar till Jönköping där vi ska sova. Det går dock ingen nöd på oss (än) – några spelar fotbollsturnering, några jobbar, några surfar runt på nätet och några ser ”Sons of Anarchy”. Har en stark känsla av att några i bussen även saknar den som brukar vara filmansvarig eftersom undertecknad som just nu ockuperar platsen längst fram till vänster i bussen engagerar sig föga när det gäller filmval.
Kom ihåg att heja på oss imorgon kl 16.00!
/Lagledaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.