Steven Seagal är den skådespelare jag beundrar mest

Det kanske inte är så vida känt att vår konung Carl XVI Gustav gärna sätter sig ned i sin varma soffa(fråga mig inte varför, men jag föreställer mig att karln sitter vid sin öppna spis med fötterna på ett mosaikbord)och glor på en actionfilm. Det låter väldigt trevligt och jordnära att vår kung ägnar sig åt liknande aktiviteter som oss andra dödliga. Problemet är att hans favoritskådis inte är av svenskt ursprung. Jo, jag vet nog vad ni tänker i just detta nu, men om vi alla tar ett djupt andetag och räknar till tio, skall jag berätta vem skådisen är.

1,2,3,4,5,6,7,8,9…..10

Räknat färdigt? Bra! Tro det eller ej, men det är nämligen Steven Seagal som är Carl XVI Gustavs actionhjälte numero uno. Jag låter det vara osagt om han har dålig smak eller om det är så att han inte har avnjutit tillräckligt många filmer av Dolphan för att ha kunnat se ljuset så att säga.

För att övertyga vår käre konung att Dolph är en bättre actionskådis än Steven, hade jag nu tänkt att göra en lista över vad som kännetecknar just en bra actionskådis, och jämföra de båda.

1. Muskler: Här vinner Dolphan på teknisk knock-out. Ta vilken bild som helst under deras karriärer och jämför, och ni kommer se att Steven inte har en chans att sig upp innan gong-gongen slagit.

2. Karisma: Ännu en solklar seger för Dolph. Hur många tjejer har han inte charmat brallorna av under åren med sitt konstanta leende? Vem har sett en bild då Seagal ler?

3. Skådespelartalang: Dolphan kan spela allt inom actiongenren, och han gör det med övertygelse i allt från hård ryss till superhjälte och kampsportsmästare. Steven kan sin kampsport, det ger vi honom, men det räcker inte hela vägen mot Dolph.

4. Talangen att stå bakom kameran: På senare dagar har Dolphan visat omvärlden att han inte bara är en bra skådespelare, han vet också hur han skall skriva sitt manus samt regissera sig själv och de andra skådespelarna i filmerna. Hittills har 6 filmer haft Dolphan som regissör, medan Seagal bara regisserat 1.

5. Åldras med värdighet: Här kniper dock Seagal en poäng av Dolph. Nej vänta nu, jag växlade ihop namnen. Vid 51-års ålder ser Dolphan ut som att han vore 35 år samtidigt som han har en kropp likt en extremt vältränad 25-åring. Seagal har dock gått i samma fälla som många andra män i västvärlden och lagt på sig lite för mycket extra bagage under åren.

6. Klassiker man medverkat i: Red Scorpion, Rocky IV, Universal Soldier, He-Man, Missionary Man, Command Performance, Showdown in Little Tokyo, the list goes on and on. Seagal har varit med i Under Siege, vilket är en bra film som nästan matchar Dolphs filmer. Men som ni ser, det är bara en film och det räcker tyvärr inte för mannen med hästsvansen.

Dolph vs. Seagal 6-0. Game, Set & The Match! Dolphan fullkomligt triumferar över Seagal, och det var kanske ingen nyhet för den inbitne. Om nu bara någon vänlig själ kunde vidarebefordra det här blogginlägget till kungahuset, så att vår statschef kan läsa det, är det till min fulla övertygelse att namnet Dolph Lundgren kommer nämnas nästa gång
kungen berättar vem hans actionhjälte numero uno är.

4 kommentarer

  1. Orin Boyd

    Att du lyckats få in så här mycket osanning och smörja i ett och samma inlägg är för mig ett mysterium. Att Dolph Lundgren skulle vara en bättre skådis än Seagal är inte ens nära sanningen.

    Jag har tagit mig friheten att göra en mer korrekt bedömning på de 6 punkterna du har tagit upp.

    1. Muskler.
    Förvisso har Dolph Lundgren mycket muskler men dessa muskler är inte mycket värda mot Seagals snabbhet. Med ett blixtsnabbt slag har Seagal sänkt Dolph innan han ens hunnit höja sin hand. Seagal tar inte oväntat ledningen.

    2. Karisma.
    Att påstå att det inte finns bilder då Seagal ler tyder endast på okunskap. Det må så vara att Dolph har fler brudar men det beror på att Steven inte har tid för brudar då han är upptagen med att rädda världen. Ännu en seger för Steven.

    3. Skådespelartalang.
    Det finns ingen som kan gestalta en miljökämpe som Steven Seagal. Alla Stevens karaktärer har ett offantligt djup som ingen annan skulle kunna frambringa. Medan Dolph spelar hjärndöda karaktärer såsom Ivan Drago eller Andrew Scott / GR13. Inte så oväntat så vinner Steven detta med hästlängder.

    4. Steven Seagal har varit med och producerat istort sett alla sina filmer att påstå något annat tyder endast okunskap. Även här vinner Steven en jordskredsseger.

    5. Steven Seagal är en person som verkligen åldras med värdighet istället för en anabolstinn botoxDolph som han kallas i Hollywood. En plastig Dolph insmord i babyolja eller en ståtlig Steven i läcker skinnjacka med fransar? Alla brudar i hela världen skulle välja det andra alternativet vilket jag förstår. Ännu en poäng till Steven och en fullpoängare är nära.

    6. Klassiker man medverkat i.
    Steven har gjort storverk som Out For Justice, Under Siege, Half Past Dead, The Patriot, Fire Down Below. Att dessa filmer har isidosatts då det kommit till Oscarsgala är ett hån mot folket. Ett mord på rättvisan.

    Dolph har gjort en del okej filmer som. Rocky IV där han åkte snålskjuts på Sylvetster Stallone. Universial Soldier där han överglänstes av den makalösa Jean-Claude Vandamme. Johnny Mnemonic där han står i skuggen av Keeanu. Det finns dock ett undantag som bekräftar regeln. Nämligen Showdown in little Tokyo. Storheten i denna film blir tydlig först mot slutet då Dolph tar på sig en jättecool karatedräkt inför slutstriden.

    Summa summarum: Steven Seagal överglänser Dolph på alla punkter. Inte särskilt oväntat egentligen då Steven Seagal är vår tids störste actionhjälte. Att kungen har Steven som favorit talar sitt tydliga språk. Jag personligen hoppas att dessa två herrar skulle få mötas någon gång på vita duken så skulle du/ni få se Steven göra slarvsylta av Dolph. Som avslutning på detta vill jag påpeka att Dolph är ett töntigt namn.

  2. Quilmos

    Orin Boyd skrev:

    ”Med ett blixtsnabbt slag har Seagal sänkt Dolph innan han ens hunnit höja sin hand.”

    Ja men Du måste ju tänka dig här att Dolphans muskler gör bara att slaget studsar iväg från honom. Kampsport handlar inte endast om att slå snabbt som Seagall eller hårt som Dolphan, det handlar om att ta slaget i magen, och då vinner ju allas vår Dolph!

    ”Det må så vara att Dolph har fler brudar men det beror på att Steven inte har tid för brudar då han är upptagen med att rädda världen.”

    Förvisso, men om man inte räddar bruden så vad räddar man världen för? Så att skurkarna kan fortsätta terrorisera sushirestauranger? Nej asså karisma handlar ju om att ställa upp för andra (med ett smile) och då är ju Dolphan där, medan Seagall hoppar omkring ensam.

    ”Alla Stevens karaktärer har ett offantligt djup […]”

    Nej asså till och med Under Siege som räknas som en Seagall-klassiker även av bloggarna måste jag ju kommentera här: en kock som var superkommando förut? Nja. Man kan ju se djup på olika sätt, det förstår jag. Men om man ser till trovärdighet då slår ju Dolphan Steven med hästlängder. En rysk boxare som tränar stenhårt behöver ingen invecklad och konstig backstory. Djupet finns i hans stenhårda slag, slut på diskussionen.

    ”Steven Seagal har varit med och producerat istort sett alla sina filmer att påstå något annat tyder endast okunskap.”

    Nej nu tusan bövlar… det där vill jag se en fotnot på för att belägga den faktan. Själv kan jag dock styrka bloggarnas påstående att Segall endast gjort en film medan Dolphan gjort 6. Det är endast att kolla på den pålitliga siten Internet Movie DataBase (imdb.com) och söka på respektive skådespelare och sen scrolla ner till ”Director” delen. Där ser man klart och tydligt att Steven gjort 1 och Dolphan 6.

    ”En plastig Dolph insmord i babyolja eller en ståtlig Steven i läcker skinnjacka med fransar?”

    Ja men sen måste man ju tänka sig vilket paket som finns under den där skinnjackan. Ett plastigt, väloljat muskelpaket eller en vanlig 60-årings kropp.

    ”Steven har gjort storverk som Out For Justice, Under Siege, Half Past Dead, The Patriot, Fire Down Below. […] Dolph har gjort en del okej filmer som. Rocky IV där han åkte snålskjuts på Sylvetster Stallone. Universial Soldier där han överglänstes av den makalösa Jean-Claude Vandamme. Johnny Mnemonic där han står i skuggen av Keeanu. Det finns dock ett undantag som bekräftar regeln. Nämligen Showdown in little Tokyo.”

    Ja här igen är det ju hur insatt man är i filmer. Jag håller med bloggarna om att Dolphans klassiker sträcker sig till Rocky IV där Dolphan inte gav sig för en provspelning efter ens 9 månader(!), Universial Soldier där alla vet att han stal showen från Van Damme vilket har visats i tidigare blogginlägg, He-Man vilken är en megaklassiker och som Du själv säger Showdown in Little Tokyo.

    Istället känner jag endast till Under Siege samt Half Past Dead med Seagall men jag skulle inte vilja kalla den senare en klassiker tyvärr. Där har vi jämförelsen och då ser man ju att Dolph vinner igen!

    ”Som avslutning på detta vill jag påpeka att Dolph är ett töntigt namn.”

    Som avslutning på detta vill jag påpeka att Dolph har gått på KTH vilket inte Segall har gjort! Kungen är skyldig att tycka att Dolph är bättre i så fall tycker jag.

  3. Orin Boyd

    Quilmos skrev

    ”Ja men Du måste ju tänka dig här att Dolphans muskler gör bara att slaget studsar iväg från honom. Kampsport handlar inte endast om att slå snabbt som Seagall eller hårt som Dolphan, det handlar om att ta slaget i magen, och då vinner ju allas vår Dolph!”

    Det är långväga känt att Steven behärskar Dim Mak slaget och det kan inte ens Dolphs väloljade bringa stå emot.

    ”Förvisso, men om man inte räddar bruden så vad räddar man världen för? Så att skurkarna kan fortsätta terrorisera sushirestauranger? Nej asså karisma handlar ju om att ställa upp för andra (med ett smile) och då är ju Dolphan där, medan Seagall hoppar omkring ensam.”

    Där visar du väl i mångt och mycket vilket djup Dolph besitter. Han räddar världen för att få ligga medans Steven räddar världen för oss alla. Så enligt ditt resonemang så har Steven större karisma vilket jag håller med om till fullo. Om mitt minne inte sviker mig så försöker Dolph rädda en Sushirestaurang i Showdown in little Tokyo men misslyckas och alla skurkar utom en kommer undan. Det skulle aldrig hänt Steven.

    ”Nej asså till och med Under Siege som räknas som en Seagall-klassiker även av bloggarna måste jag ju kommentera här: en kock som var superkommando förut? Nja. Man kan ju se djup på olika sätt, det förstår jag. Men om man ser till trovärdighet då slår ju Dolphan Steven med hästlängder. En rysk boxare som tränar stenhårt behöver ingen invecklad och konstig backstory. Djupet finns i hans stenhårda slag, slut på diskussionen.”

    Att avsluta ett diskussions inlägg med ”slut på diskussionen” är endast ett svagt försök att få ett slut då du vet att du är i underläge. Casey Ryback är långt ifrån den karaktär som har mest djup som gestaltats av Steven men även här finns ett djup. Han jobbar på den båten p.g.a. av att han slagit en officer. Vad den officern hade gjort kan man bara spekulera i, kankse hade han slaktat en hel by, mördat barn eller våldtagit kvinnor och det accepterar inte Steven så därför slog han sin officer.

    En rysk boxare som tränar stenhårt. Pyttsan! För oss alla som sett filmen vet att Dolph dopar sig i filmen. Doping och fusk är något som Steven tar bestämmt avstånd ifrån och det bevisar än en gång vilken stor människa Steven är.

    ”Nej nu tusan bövlar… det där vill jag se en fotnot på för att belägga den faktan. Själv kan jag dock styrka bloggarnas påstående att Segall endast gjort en film medan Dolphan gjort 6. Det är endast att kolla på den pålitliga siten Internet Movie DataBase (imdb.com) och söka på respektive skådespelare och sen scrolla ner till ”Director” delen. Där ser man klart och tydligt att Steven gjort 1 och Dolphan 6.”

    Om du fördjupar ditt sökande i mer än en sekund så ser du att Steven står som ”producer” på 32 stycken filmer. Dolph står som ”Producer” på 2 filmer. Steven står som ”writer” på 9 filmer medan Dolph står som ”writer” på 5 filmer.

    Sen att påstå att Dolph har gjort 6 stycken filmer är ju inte heller riktigt sant då 2 av dom 6 filmerna står ”preproduction” och ”postproduction” Alltså har han gjort fyra filmer. Allt detta kan du läsa dig fram till på http://www.imdb.com

    ”Ja men sen måste man ju tänka sig vilket paket som finns under den där skinnjackan. Ett plastigt, väloljat muskelpaket eller en vanlig 60-årings kropp.”

    Har du någonsin sett Stevens bringa? Det är inte en vanlig 60-årings kropp. Långt därifrån. Där finns det riktiga muskler. Seagal åldras med värdighet medans Dolph gör allt vad han kan för att se ung ut vilket i det långa loppet bara är sorgligt.

    ”Ja här igen är det ju hur insatt man är i filmer. Jag håller med bloggarna om att Dolphans klassiker sträcker sig till Rocky IV där Dolphan inte gav sig för en provspelning efter ens 9 månader(!), Universial Soldier där alla vet att han stal showen från Van Damme vilket har visats i tidigare blogginlägg, He-Man vilken är en megaklassiker och som Du själv säger Showdown in Little Tokyo.

    Istället känner jag endast till Under Siege samt Half Past Dead med Seagall men jag skulle inte vilja kalla den senare en klassiker tyvärr. Där har vi jämförelsen och då ser man ju att Dolph vinner igen!”

    Dolph stal inte showen från Van Damme. De som besitter en sådan åsikt rekommenderar jag att se filmen en gång till. Dolph har gjort bra filmer men han är fortfarande långt ifrån Steven Seagal.

    Det är lite magstarkt att gå in i en diskussion utan att ha kunskaper som täcker båda sidorna och det märks i ditt tillkortakommande i denna diskussion. Du kan ju inte på fullaste allvar säga att Dolph vinner om du inte ens har sett alla Stevens filmer? Det är ju bara dumt.

    ”Som avslutning på detta vill jag påpeka att Dolph har gått på KTH vilket inte Segall har gjort! Kungen är skyldig att tycka att Dolph är bättre i så fall tycker jag.”

    Dolph Lundgren som är den manliga motsvarighet till Victoria Silvstedt då det kommer till intellekt har förvisso gått på KTH. Fast det bevisar ju inte någon alls.

    Steven Seagal däremot som flyttade till Asien som 17åring och fördjupade sig i kampsporter av alla dess slag och blev sedan den första västlänning som öppnade Dojo i Asien. Det är aningens mer unikt än att ha varit en i mängden av alla nördar på KTH. Steven seagal har även jobbat för CIA vilket är en betydligt mer imponerande förkorting än KTH.

  4. Quilmos

    Orin Boyd skrev:

    ”Det är långväga känt att Steven behärskar Dim Mak slaget och det kan inte ens Dolphs väloljade bringa stå emot.”

    Till detta har jag ju då två kommentarer: Det är självklart att Dolphan skulle ta ett Dim Mak slag, det är det han gör bäst. Dolphan står ju emot Brandon Lees kickar och slag, och när man kan ta det från självaste Bruce Lees efterträdare då kan man ta det från ett Dim Mak också. Sen måste jag ju få påpeka här att punkt nummer ett handlade enligt bloggarna om muskler och då vinner ju tyvärr inte Steven. 1-0 till Dolph alltså.

    ”Där visar du väl i mångt och mycket vilket djup Dolph besitter. Han räddar världen för att få ligga medans Steven räddar världen för oss alla. Så enligt ditt resonemang så har Steven större karisma vilket jag håller med om till fullo.”

    Nej asså i Under Siege så ser man ju klart tydligt att det är på grund av tjejen han räddar båten och sen gör han resten för att ha lite kul och använda sig av sina kommendotricks han lärde sig så där kan man ju inte säga något annat än att han räddar världen för actionbrudens skull. Och när man vet att han gör det på den nivån, alltså samma nivå som Du påstår Dolphan gör det, då vinner ju Dolph igen. 2-0 till Dolph!

    ”Om mitt minne inte sviker mig så försöker Dolph rädda en Sushirestaurang i Showdown in little Tokyo men misslyckas och alla skurkar utom en kommer undan. Det skulle aldrig hänt Steven.”

    Nej nej nej asså det skulle Dolphan aldrig göra. Det blir ju en fight mellan Dolphan och Brandon Lee (se ovan) som gör att han inte längre bryr sig om smågangstrarna och sen låter Dolphan skurkarna sticka, han är ju en gentleman. De har ju redan fått måttligt med spö. 3-0 till Lundgren-san.

    ”Han jobbar på den båten p.g.a. av att han slagit en officer. Vad den officern hade gjort kan man bara spekulera i, kankse hade han slaktat en hel by, mördat barn eller våldtagit kvinnor och det accepterar inte Steven så därför slog han sin officer.”

    Att mena att Stevens karaktärer har mer djup på grund av en sådan förklaring ger ju naturligtvis ingenting då alla vet att allas vår Dolph skulle gjort precis samma sak. Han skulle säkert dessutom knäckt ryggen på officersdjäklen istället för bara ge ett slag på käften.

    ”En rysk boxare som tränar stenhårt. Pyttsan! För oss alla som sett filmen vet att Dolph dopar sig i filmen. Doping och fusk är något som Steven tar bestämmt avstånd ifrån och det bevisar än en gång vilken stor människa Steven är.”

    Ja som Du säger är det ju Ivan Drago som drogar sig inte Dolphan. Dolphan själv är ju hård som sten och körde den där träningen själv. Jag har hört från säkra källor (denna blogg med andra ord) att Stallone inte kunde hålla uppe med Dolphans träning under tiden de skulle hårdträna inför Rocky IV filmen. Där snackar vi om träning. Inget som Steven skulle kunna hålla uppe I’m sure! Dolphan är värd två poäng för det, 5-0 till Dolph!

    ”Om du fördjupar ditt sökande i mer än en sekund så ser du att Steven står som ”producer” på 32 stycken filmer. Dolph står som ”Producer” på 2 filmer. Steven står som ”writer” på 9 filmer medan Dolph står som ”writer” på 5 filmer.”

    Ja fast här handlar det ju om vad man menar med att ”göra” en film. Vi har alltså kommit fram till att Steven är ”director” till 1 och Dolphan till 6. Steven är ”producer” av 32 och Dolphan endast 2. Sen är båda ”writer” till 9 respektive 5. Om man nu ser till den magnifike Steven (inte Seagal utan Spielberg) så kan man där se att trots att han är ”producer” till rätt många är det till de filmer han är ”director” som man känner honom via. Se bara på filmer som ”The Last Days” samt ”Trail Mix-up” där Steven är ”producer” men inte tusan är det filmer som de som han är ihågkommen. Nej nej det är ju de som han är ”director” till, till exempel ET och Saving Private Ryan. Sen att han kan vara ”producer” ibland till samma filmer (vilket inte nödvändigtvis behöver vara så varje gång), det har inget med det hela att göra. Samma sak med ”writer”. Steven är inte ”writer” till Amistad till exempel, men visst säger man att Amistad är Stevens film väl? Jajjemen! Och då kommer vi till att räkna ihop hur många filmer som Steven (Seagal) och Dolphan ”gjort”.

    Dolphan har varit ”producer” till 2 vilket inte räknas, Steven till 32. Så där står det 0-0. De har varit ”director” till 6 respektive 1 var, vilket ger 6-1 till Dolph! och sen ”writer” ger ju ingenting heller, ojojoj, där står det alltså 0-0 igen, så totalt blir det 6-1 till Dolph. Han vinner igen! 6-0 till Dolph i den stora ligan.

    ”Har du någonsin sett Stevens bringa? Det är inte en vanlig 60-årings kropp. Långt därifrån. Där finns det riktiga muskler. Seagal åldras med värdighet medans Dolph gör allt vad han kan för att se ung ut vilket i det långa loppet bara är sorgligt.”

    Nej jag måste ju få inflika att Dolphan är rena ungdomens källa och har med 110% säkerhet snyggare kropp än Steven. 7-0 till Dolph!

    ”Det är lite magstarkt att gå in i en diskussion utan att ha kunskaper som täcker båda sidorna och det märks i ditt tillkortakommande i denna diskussion. Du kan ju inte på fullaste allvar säga att Dolph vinner om du inte ens har sett alla Stevens filmer? Det är ju bara dumt.”

    Nja asså vad jag ville få ut var ju att jag som sett nästan lika många Stevenfilmer som Dolphfilmer kunde komma med en objektiv syn på det hela. Men jag låter i så fall jämförelserna ligga och överlåter den diskussionen till senare när jag har satt mig in i filmerna mer. Däremot måste jag säga att jag ju naturligtvis sett fler än Under Siege och Half Past Dead med Seagal. Om det lät som att jag endast sett de två så får jag ursäkta för min dåliga förklaring. Vad jag menade var naturligtvis att man kommer ihåg fler filmer man sett med Dolphan än Steven.

    Ja och efter den diskussionen så kan man ju bara avsluta med att Lundgren är ju smartare än Silverstedt just *pga* din KTH så det bevisar ju allt. Jag ser ju ingen civilingenjörsexamen på Silverstedts CV.

    Sen att Steven har en egen dojo i Japan är ju coolt i sig, men det har ju inget med Sveriges konung att göra. KTH har med kungen att göra medan japanska träningslokaler samt amerikanska vapengalningars organisation (läs CIA) verkligen inte har det. Så nu ska vi alltså bara ta och räkna ihop poängen igen.

    Totalt blev det 7-0 till Dolph. Endast en megaikon som han skulle nog kunna i en tävling med sex grenar få mer poäng än vad som kan delas ut. 7-0, tänk asså. Det om något visar ju på Dolphans totala storhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.