Pers Åsiktsblogg

Detta tycker jag om stort och smått

Selektiva ställningstaganden

 Det är verkligen skillnad mellan en diktator som sitter på en oljekälla och en diktator som inte har några särskilda berikande tillgångar.

Västvärldens ledare idag kollar noga vad dom har att vinna och förlora på att stödja endera folkens vilja till demokrati eller diktatorernas vilja att göra lukrativa affärer. I fallet med Libyen blir det särskilt tydligt! Khadaffi berikar, i första hand sig själv men också andra redan rika Libyer med att sälja olja som Västvärlden skriker efter. Då är hans envälde plötsligt mera rumsrent än t.ex. om något liknande skulle ske på Cuba.

Inget övergrepp på en frihetstörstande befolkning är acceptabelt men så resonerar tydligen inte USA’s eller EU’s ledare. Dom håller upp fingret i det längsta innan dom tar ställning för huruvida man skall hålla god min inför mördarna eller om man ska stödja den demokrati man säger sig representera.

När Khadaffi snart är störtad kommer vi att få höra träffsäkra utttalenden från både Bildt och andra EU-potentater om hur fantastiskt det är med frihetsrörelsen i Norra Afrika. Just nu medan det finns ett uns av osäkerhet vill man inte riktigt säga att Khadaffi är just det han är! En mördare!

Särskilt utrikesminister Bildt är suspect i detta sammanhang! Han har aldrig redovisat hur mycket intressen han har kvar i oljeaffärer världen runt. Skulle han, liksom Berlusconi vilja omfamna Khadaffi för att han har så fina vilkor för sina oljeaffärer? Något måste ligga bakom dessa demokratins förkämpar när dom plötsligt tonar ner önskemålet om en demokrati för alla?

Jag hoppas verkligen att Libyens folk segrar i den här kampen och att dom har förmåga att stå emot nya lycksökare i striden om makten över landet.

Jag hoppas också att det leder till att vår arrogante utrikesminister får sparken och att vi får en rumsren representant för vårt land.

 Bildt är snart lika maktförblindad som en diktator!

Per Lundholm

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Katarina

    Tusen tack för ett välskrivet inlägg med träffsäker analys. Håller verkligen med dig.
    Bildt lär vi få dras med ett tag till gissar jag men man kan ju önska:)

  2. Peggy Sjöström

    Utmärkt inlägg Per! Jag håller fullständigt med dig angående Bildt! Jag blir nästan illamående när jag ser på gubben!

    Ja, Bildt borde få sparken, men det kommer minsann inte att hända av två anledningar. För det första är han man och i detta samhälle lyckas män alltid att kommer ut helskinnade när de gör bort sig. En kvinna i denna situation skulle redan ha fått sparken!

    För det andra är han moderat och moderaterna tar nämligen inte till sig kritik och samtidigt stödjer de varandra oavsett hur dåligt de bete sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.