Erika Olofsson, Umeå

Mia Törnblom – Så dumt

Håller just nu på att läsa Mia Törnbloms bok Så dumt, som handlar om hur hon lyckades att bli drogfri. Jag har aldrig gillat Törnbloms böcker förrän nu. Jag började läsa Självkänsla, nu! Men jag la ner efter bara några sidor. Men denna bok fastnade jag i direkt och trots att man inte går igenom samma problem så har hon otroligt många budskap och teorier som hjälper den vanliga människan att tänka smartare.

’ Jag har varit nykter i snart två månader och har precis fått en riktig aha-upplevelse. Jag började knarka för att bli smal, jag ville vara smal för att få höra att jag var snygg. Jag var väldigt kriminell och mycket av min kriminalitet handlade sorgligt nog om att jag ville visa mig duktig inför de riktigt coola kriminella, jag ville vara duktig och det var ett sätt att bli bekräftad. Jag har många gånger begått brott för att visa att jag kan, har varit skräckslagen innan men den där lilla, lilla stunden av bekräftelse får mig att göra om samma sak igen. Och igen. Så även om jag inte har ärvt min alkoholism och narkomani så gjorde min låga självkänsla att jag valde att börja banta för att bli snygg. Och så knarkade jag så mycket att jag blev beroende, vilket sänkte självkänslan ytterligare till rekord låg nivå. Så dumt. Jag är 29 år gammal och det är första gången jag hör talas om att det finns ett sånt ord, ett sånt begrepp. Självförtroende har jag ju som sagt alltid vetat att jag haft, jag har alltid vågar. Det är självkänsla jag saknar. Jag ska skaffa mig en sån, en jävligt bra! Jag ska lära att älska mig själv, att känna att jag duger som jag är.’ (Ur Mia Törnbloms bok Så dumt)

När jag läste just det, insåg jag att hon har så jävla rätt. Vårat samhälle och även människorna runt omkring en gör att man pressas. Jag är som hon. Jag har bra självförtroende. Jag har alltid vågar. Det är självkänslan de flesta behöver träna upp. Det är två olika saker.

Så mitt boktips är verkligen denna bok. Inte bara för dem som känner att vardagen suger och att vi pressas ner till marknivå, utan de som även tycker att sitt liv är uppe kring molnen och svävar. Alla behöver få reda på olika tankesätt och värderingar.

Nu ska jag klä på mig till middagen jag ska på ikväll, vi hörs 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.